Consultări publice pentru elaborarea strategiei de dezvoltare urbană a Municipiului Sfântu Gheorghe până în anul 2030
Primăria îşi doreşte ca un număr cât mai mare de locuitori să vină cu propuneri
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a început demersurile pentru elaborarea strategiei de dezvoltare urbană a oraşului până în anul 2030, respectiv a planului de mobilitate urbană a Municipiului şi a zonelor adiacente.
Primarul Antal Árpád şi prof. Csák László au prezentat într-o conferinţă de presă detaliile consultărilor care vor urma pentru realizarea acestor strategii.
„Sfântu Gheorghe trebuie să fie orașul din Transilvania în care cei care vor mai mult și sunt capabili de mai mult își pot găsi o casă sigură. Un loc în care familiile pot avea copii în liniște, unde viața culturală și sportivă sunt la fel de vibrante, iar educația și serviciile publice sunt de aceeași calitate sau chiar mai bune decât într-un oraș mare. Întotdeauna când elaborăm strategii gândim pe termene mai lungi, niciodată nu gândesc în mandate politice, ci în strategii pe cel puţin un deceniu. Acum suntem în situaţia fericită în care această strategie se suprapune cu ciclul bugetar al Uniunii Europene, dar şi cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Dorinţa noastră este să implicăm cât mai multe persoane şi grupuri din Municipiul Sfântu Gheorghe ca să-şi expună punctul de vedere despre ce ar trebui să facem pentru ca în 2030 oraşul să fie aşa cum ne dorim cu toţii”, a spus primarul Antal Árpád.
Prof. Csák László, reprezentantul societăţii Planificatio din Miercurea Ciuc, specialist în planificare urbană strategică, a explicat că a început deja o consultare publică amplă care va dura până în luna noiembrie. Consultările bilingve vor avea loc cu diferite grupuri, cum ar fi instituţii educaţionale, tineri, persoane active în cultură sau din diferite domenii de activitate, inclusiv antreprenori şi oameni de afaceri.
„Condiţia succesului în cazul strategiei nu o reprezintă proiectele realizate sau bani de la UE cheltuiţi şi decontaţi, ci consultarea cu populaţia ca să înţelegem cât mai detaliat ce nevoi şi probleme sunt în cadrul populaţiei vizate de strategie”, a declarat Csák László.
Consultările vor avea loc atât prin prezenţă fizică, dar şi prin diferite aplicaţii online care vor fi anunţate în perioada următoare.
„Scopul nostru este ca în Municipiul Sfântu Gheorghe, care este un oraş de mărime mijlocie, să putem oferi serviciile pe care le oferă oraşele mari către locuitori. Asta este viziunea noastră în ceea ce priveşte dezvoltarea oraşului. Iar pentru asta trebuie să vedem care sunt acele proiecte pe care trebuie să le realizăm în următorii 10 ani pentru ca acest lucru să se întâmple”, a explicat primarul Antal Árpád.
La finalul lunii octombrie, Primăria Sfântu Gheorghe va trimite către toate familiile din oraş un chestionar pentru a putea afla ce propuneri au locuitorii pentru această strategie de dezvoltare urbană a oraşului.