Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat cel mai mare buget din istoria oraşului
Printre altele, Primăria va porni în acest an un program multianual de construire de locuinţe
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat joi, 27 ianuarie, bugetul local de investiţii şi cheltuieli pentru anul 2022.
Bugetul pe acest an este compus pe lângă fondurile locale, atât din fonduri guvernamentale cât mai ales din fonduri europene şi este estimat la peste 227 de milioane de lei, faţă de 191 de milioane de lei încasate anul trecut.
La fel ca în anii precedenţi, bugetul local va ţine un echilibru între tot ce înseamnă proiecte şi programe prin care comunitatea locală este întărită, dar şi tot ce înseamnă lucrări de infrastructură.
„Ca noutăţi, cred că una este mai importantă, şi anume că vorbim despre cel mai mare buget din istoria oraşului de până acum, dar cu siguranţă mai mic decât bugetul de anul viitor, când se vor încheia toate proiectele europene din ciclul 2014-2020. A doua noutate este faptul că anul acesta va începe cea mai mare lucrare de infrastructură din istoria oraşului Sfântu Gheorghe, şi anume construcţia centurii ocolitoare, o investiţie de aproape 70 de milioane de euro. O investiţie care, dincolo de valoare, este importantă pentru că va devia circulaţia care până acum doar tranzita oraşul, va scoate traficul greu din oraş şi asta va însemna să avem un oraş mai curat şi mai sigur din multe puncte de vedere”, a explicat primarul Antal Árpád.
Şi bugetul din acest an va cuprinde un spectru foarte larg de proiecte şi programe care vor fi derulate de Primărie, cum ar fi proiecte sociale, burse, proiecte de sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi proiecte de infrastructură propriu-zisă şi investiţii în învăţământ.
„Este vorba despre peste 100 de proiecte în acest an, de la iluminat public până la drumuri, de la modernizare de creşe, grădiniţe, şcoli până la un nou incubator de afaceri sau investiţii în domeniul social”, a exemplificat primarul Antal Árpád.
Program multianual de construire de locuinţe
Edilul a anunţat şi pornirea în acest an a unui program multianual foarte intens de construire de locuinţe.
„Vorbim de locuinţe ANL, locuinţe sociale, locuinţe pentru persoane defavorizate, locuinţe pentru angajaţi din învăţământ şi sănătate, dar şi locuinţe de necesitate. Este un program foarte larg, un program multianual, care nu se va finaliza în acest an, dar cu siguranţă în următorii 5 ani, până în 2026, vom vorbi despre un număr record de locuinţe construite după 1990”, a explicat primarul, care a mai spus că prin acest program municipalitatea transmite un mesaj clar că va fi pus un accent foarte important pe această activitate.
Tot ca o noutate, în acest an între străzile Nicolae Iorga şi Bánki Donáth va începe construcţia primei parcări supraetajate din oraş. Investiţia nu va fi finalizată în acest an, însă în noua parcare se estimează că vor fi disponibile între 200 şi 220 de locuri.
Învăţământul, avans foarte mare în următorii ani
În ceea ce priveşte învăţământul, vor fi continuate toate proiectele începute în anii trecuţi, dar vor începe şi altele noi, fiind preconizat un avans foarte mare în următorii ani în acest domeniu.
„Vom continua proiectele începute în anii trecuţi. Vorbim de modernizarea instituţiilor de învăţământ, de dotarea lor, de pregătire profesională, programe de burse. Dar vor fi construite şi grădiniţe şi creşe noi în oraş. Eu cred că pe domeniul învăţământ vom avansa foarte mult în următorii ani”, a declarat primarul Antal Árpád.
Urmează un proces de reconstrucţie a comunităţii
Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe a mai declarat că după finalul pandemiei, care speră să vină cât mai curând, e nevoie de un proces de reconstrucţie a comunităţii.
„Visul fiecărui primar este să aibă în localitate oameni care sunt mulţumiţi de viaţa lor, care sunt fericiţi şi care sunt activi în viaţa comunităţii. Asta îmi doresc şi eu. Suntem după o perioadă foarte dificilă şi cred că este foarte important să fim generatorii reconstrucţiei societăţii după această pandemie care a creat foarte multe falii în societate. Dacă şi conjunctura ne va ajuta şi se încheie această nebunie trebuie să urmeze un proces de reconstrucţie a comunităţii. E mai important decât reconstrucţia fizică a unor străzi. Acele falii care s-au născut în societate şi care au făcut ca oamenii să fie mult mai irascibili şi intoleranţi, aceste lucruri trebuie să le reconstruim. Va fi un proces lung, dar cred că vom putea fi un model la nivel naţional de reconstrucţie a societăţii”, a mai declarat primarul Antal Árpád.