Cartierul Őrkő din Sfântu Gheorghe se modernizează cu fonduri europene
Primăria are în plan construirea mai multor locuinţe pentru tineri în diferite zone ale oraşului
La sediul Primăriei Sfântu Gheorghe au fost semnate joi, 7 octombrie, două contracte de finanţare pentru modernizarea cartierului Őrkő din municipiu. Primarul Antal Árpád şi directorul ADR Centru, Simion Creţu, au semnat contractele pentru construirea a 50 de locuinţe sociale şi a unei grădiniţe cu 123 de locuri în acest cartier.
În plus, primarul Antal Árpád a prezentat intenţia autorităţilor locale de a construi în următoarea perioadă mai multe locuinţe pentru tineri, atât de tipul case înşiruite în zona dinspre Şugaş Băi, cât şi locuinţe ANL pentru tineri şi un nou cartier de locuinţe pe strada Jókai Mór.
La conferinţa de presă prilejuită de semnarea celor două contracte au fost prezenţi şi viceprimarul Tóth-Birtan Csaba şi managerul de proiect din partea GAL Sepsi, Veres-Nagy Timea.
„Puterea unei comunităţi este dată de veriga cea mai slabă din comunitatea respectivă. Noi tocmai şi din acest motiv încercăm să găsim soluţii pentru mai multe comunităţi care pot fi considerate vulnerabile din mai multe puncte de vedere. De aceea am gândit un proiect integrat în care sunt şi foarte multe intervenţii în comunitate, dar sunt şi investiţii în infrastructură în trei zone ale oraşului: Câmpul Frumos, cartierul Ciucului şi zona Őrkő”, a declarat primarul Antal Árpád.
La rândul său, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a spus că aceste proiecte se desfăşoară în cadrul Programului de Dezvoltare Locală aflat în responsabilitatea comunităţii.
„Este un lucru foarte important, pentru că până acum pentru aceste proiecte nu a fost o concepţie unitară cu toate grupurile de persoane interesate. Se duce o muncă intensă şi acum, o parte este investiţia, dar o parte foarte importantă este şi pregătirea terenului la aceste investiţii, lucru cu comunitatea din zona marginalizată Őrkő”, a declarat Tóth-Birtan Csaba.
50 de locuinţe sociale şi o grădiniţă cu 123 de locuri
Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a prezentat şi câteva date din studiul premergător acestei strategii de dezvoltare locală, realizat în 2017, care arată o situaţie deplorabilă a condiţiilor de locuit din zona Őrkő.
La vremea respectivă, peste 66% din cele 526 de locuinţe câte au fost numărate în zona Őrkő erau locuinţe supraaglomerate. Peste trei sferturi dintre locuinţe erau construite fără autorizaţii, iar mai mult de jumătate erau construite pe teren public, alte peste 20% fiind construite pe terenuri private.
Doar 20% dintre locuinţe sunt construite pe terenuri aflate în proprietatea celor care le deţin, iar peste 60% din totalul locuinţelor au o singură încăpere.
În aceste condiţii, urmează ca până la finalul anului 2023 să fie construite din fonduri europene 50 de locuinţe sociale şi o grădiniţă cu 123 de locuri pentru locuitorii din acest cartier, valoarea totală fiind de 17,7 milioane de lei pentru locuinţele sociale, respectiv 3,5 milioane de lei în cazul grădiniţei.
Reducerea sărăciei şi a excluziunii sociale în Sfântu Gheorghe
Managerul de proiect din cadrul Asociaţiei GAL Sepsi, Veres Nagy Timea, a declarat că ţinta principală a Asociaţiei este reducerea sărăciei şi a excluziunii sociale în Sfântu Gheorghe, cu privire în special la cele trei zone marginalizate.
„Cred că toată această amplă iniţiativă este una dintre primele iniţiative care pune accent pe ideea de complementaritate. Acest lucru înseamnă că dacă chiar doreşti să intervii în viaţa familiilor marginalizate sau care trăiesc în risc de sărăcie atunci este nevoie de o abordare integrată, care e mai greu de implementat. Dacă doreşti să îi ajuţi pe oameni să facă ei schimbarea, că asta e ideea de bază, atunci trebuie să abordezi problema unei familii din foarte multe perspective. Te uiţi la o familie şi încerci să înţelegi toate acele probleme şi componente care de fapt cauzează starea de marginalizare. Fiind primul proiect de acest tip, avem şansa să creăm un precedent pentru generaţiile viitoare”, a explicat Veres Nagy Timea.
Sfântu Gheorghe, exemplu pozitiv în atragerea de fonduri europene
Directorul ADR Centru, Simion Creţu, a dat Municipiul Sfântu Gheorghe drept un exemplu pozitiv în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene.
„Municipiul Sfântu Gheorghe este unul dintre principalii noştri beneficiari. Avem 24 de contracte semnate în ciclul european 2014-2020, cu o valoare totală de peste 52 de milioane de euro, dintre care sume europene nerambursabile de peste 43 de milioane de euro. Sunt proiecte din mai multe domenii, printre care infrastructură de afaceri, eficienţă energetică, proiecte pe strategia de dezvoltare urbană, dar şi infrastructură educaţională. Cu aceste proiecte, Sfântu Gheorghe intră printre primele localităţi din Regiunea Centru în ceea ce priveşte finanţarea cu fonduri europene”, a declarat directorul ADR Centru.
Primăria Sfântu Gheorghe va construi mai multe locuinţe pentru tineri
Primarul Antal Árpád a prezentat şi planurile de viitor ale autorităţilor locale în ceea ce priveşte construirea de locuinţe, mai ales pentru tineri.
„Dorim şi în continuare să punem accent pe acest tip de proiecte. Cred că dacă societatea românească s-ar axa mai puţin pe ajutoare sociale şi mai mult pe integrarea pe piaţa muncii a persoanelor defavorizate ar putea crea plus valoare pentru societate. Rezultatele nu vin foarte repede în aceste cazuri, e nevoie de multă răbdare şi perseverenţă. Responsabilitatea întotdeauna este la cei care au pârghiile necesare să ajute. Noi suntem acum în această situaţie şi va trebui să facem tot ce ţine de noi pentru a ajuta aceste comunităţi”, a spus primarul Antal Árpád.
Construirea de locuinţe în cartierul Őrkő face parte dintr-un proiect mult mai amplu al municipalităţii de a construi locuinţe.
„Construim locuinţe ANL pentru tineri, anul viitor vom începe construirea a aproximativ 35 de case înşiruite pentru tineri şi tineri specialişti în zona dinspre Şugaş Băi, iar pe viitor dorim să construim cu ajutorul fondurilor europene pe strada Jókai Mór un cartier pentru tineri în locul fostei ferme avicole. Este un proiect care va începe cu demolarea şi curăţarea terenului, urmând realizarea Planului Urbanistic Zonal pentru acea zonă de aproximativ 7 hectare”, a mai declarat primarul Antal Árpád.