„Când eram copii, ne-am fi bucurat de o astfel de inițiativă”
Interviu cu Bajkó Norbert, kinetoterapeut în cadrul programului „Iniţiere în sport”.
Aproximativ 3.600 de copii sunt învățați un stil de viață sănătos și dragostea pentru sport de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația Sportivă Pinguinii Regali prin intermediul programului „Iniţiere în sport”, care implică copiii de la grupa mare de grădiniţă și elevii din ciclul primar din toate școlile din oraș care fac sport o dată pe săptămână, în timpul anului școlar, la Arena Sepsi și la bazinul de înot al orașului. În cea de-a patra parte a seriei noastre de interviuri, vorbim cu unul dintre kinetoterapeuții programului, Bajkó Norbert.
- Spune-ne câteva cuvinte despre tine.
- Sunt Bajkó Norbert, kinetoterapeutul echipei de baschet pentru adulți Sepsi-SIC, și de un an și jumătate lucrez cu copiii din program la Arena Sepsi.
Care sunt experiențele tale de până acum cu acest program?
- În primul rând, vorbim despre un program de nișă, când mă gândesc că, atunci când eram copil, noi și profesorii noștri am fi fost fericiți să avem o astfel de inițiativă. Sfântu Gheorghe se dezvoltă și este diversificat din punct de vedere al oportunităților sportive. Numai în acest program, copiii încearcă un număr mare de sporturi din care pot alege mai târziu, iar în oraș există multe alte facilități sportive. În Covasna, de exemplu, când eram copil, aveam fotbal și karate, și cam atât.
- Cum vezi rolul Arenei Sepsi în viața copiilor?
- Cred că este importantă, pentru că îi introduce pe copii în lumea sportului, iar aici pot vedea din ce este făcut sportul, cât de mult se pot distra făcând sport, cred că este important în orice fel.
- Ai observat vreo îmbunătățire de când a început programul?
- Unii dintre copiii care au participat la program când am început eu erau la grădiniță, iar acum pot vedea că au o coordonare mai bună, că mișcarea și comportamentul lor s-au schimbat foarte mult. Nu este doar meritul nostru, ci și al profesorilor, dar se poate vedea îmbunătățirea, că sunt mai disciplinați, că sunt mai atenți la lucruri, că se mișcă mai corect. Sunt mulți copii care par să aibă un fel de problemă de postură, așa că încercăm să punem la punct exerciții care să corecteze de fapt mișcarea fiecăruia într-o oarecare măsură, ceea ce nu dăunează unui copil sănătos, dar îl ajută pe cel care are o problemă.
- Ce îţi place cel mai mult la meseria ta?
- Să lucrez cu copiii, întotdeauna mi-au plăcut copiii. Îi am în familie și m-am jucat mereu cu ei. Îi vedem cum se dezvoltă și lucrăm într-o companie destul de bună, avem o relație bună cu colegii noștri. Suntem relativ tineri, ne înţelegem bine unii pe alții.
- Cum decurge o ședință de antrenament?
- Aducem copiii, de obicei sunt doi profesori care îi duc la vestiare separat băieții de fete, apoi îi ducem în sală. Eu lucrez de obicei în sala mică, acolo îi împărțim în trei grupe, în sala mare îi împărțim în două grupe, începem cu o încălzire de zece minute, de obicei este un fel de joc, de acolo încolo schimbă insulele la fiecare zece minute. Fiecare insulă are o activitate diferită. De exemplu, cei mici rostogolesc mingi mari, la început doar se familiarizează cu asta, se strecoară pe sub rame... Exercițiile se schimbă de la o săptămână la alta, încercăm să punem laolaltă o serie de exerciții pentru a corecta cât mai mult postura copiilor, iar asta facem pe insula Kineto. La finalul exercițiilor mai facem încă zece minute de jocuri, care pe insula noastră este o competiție pentru a-i face pe copii să părăsească sala cu bună dispoziție și apoi îi ducem la autobuzul care îi duce înapoi la școală.