Au început înscrierile la prima ediţie a programului „Micii Grădinari”

Programul de conștientizare ecologică al Zonei Metropolitane Sepsi este destinat copiilor din grupa mare de grădiniță până în clasa a opta.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András, și directorul executiv al Zonei Metropolitane Sepsi, Zsigmond József, au anunțat în cadrul unei conferințe de presă comune, lansarea noului program intitulat „Micii Grădinari”, implementat prin colaborarea dintre Primăria Sfântu Gheorghe și primăriile comunelor din Sepsi Metro.
„Colaborarea dintre Primăria Sfântu Gheorghe și primăriile comunelor trece la un nou nivel în acest an, fiind lansate programe interesante și urmează realizări spectaculoase. Această regiune este dedicată sustenabilității și educației ecologice. Programul Micii Grădinari nu este doar un proiect educațional, ci o investiție pe termen lung în generațiile viitoare. Scopul nostru este să întărim legătura copiilor cu natura. Zona Metropolitană Sepsi are condiții excelente pentru acest lucru, și este important ca cei mici să petreacă cât mai mult timp în natură. Grădinăritul poate fi o activitate plăcută și relaxantă în acest sens” – a subliniat primarul Antal Árpád.
Înscrierile în program se pot face până pe 11 aprilie, prin completarea unui formular online AICI.
Programul se adresează copiilor din grupa mare de grădiniță până în clasa a opta, care se pot înscrie individual sau în echipă. Pe 24 aprilie, copiii participanți vor primi pachete cu semințe din soiuri ușor de cultivat, specifice regiunii: ridichi, salată verde, morcovi, dovlecei, mazăre, castraveți, sfeclă roșie și spanac.
Grupurile pot înființa grădini comunitare unde să îngrijească plantele împreună, în curțile grădinițelor sau școlilor, în zone special amenajate. Cei care se înscriu individual pot grădinări în curtea bunicilor sau chiar la vecini.
„Programul Micii Grădinari promovează mișcarea și dezvoltarea comunitară. În același timp, copiii își dezvoltă simțul responsabilității și învață despre producția alimentară sustenabilă” – a subliniat directorul executiv Zsigmond József.
Copiii vor participa la trei sesiuni video organizate la Facultatea din Sfântu Gheorghe a Universității Sapientia, unde vor învăța cum să îngrijească eficient plantele. Acolo vor primi sfaturi utile și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări.
„Micii grădinari” vor realiza periodic rapoarte foto despre evoluția plantelor lor, iar o comisie de evaluare va vizita cele mai frumoase grădini.
Cele mai frumoase și bine îngrijite grădini și recolte vor fi premiate în toamnă. Se vor acorda câte 3 premii atât la categoria individuală, cât și la cea de grup. Grupurile pot alege premii în valoare de 2.500, 2.000 și respectiv 1.000 de lei sub formă de jocuri de societate, materiale didactice sau unelte de grădinărit.
La categoria individuală, premiile vor fi în valoare de 2000, 1500 și 1000 de lei, în funcție de preferințe: echipamente sportive sau servicii sportive – premiile fiind menite să încurajeze în continuare petrecerea activă a timpului liber de către micii grădinari.
Grădinile pot fi amenajate în oricare dintre cele 13 localități care fac parte din Zona Metropolitană Sepsi: Sfântu Gheorghe, Bixad, Malnaș, Valea Crișului, Arcuș, Chichiș, Ozun, Moacșa, Bodoc, Ghidfalău, Micfalău, Reci și Ilieni.
Partenerii programului sunt primăriile localităților membre ale Zonei Metropolitane Sepsi, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Facultatea din Sfântu Gheorghe a Universității Sapientia, precum și Direcția Agricolă Județeană Covasna.