ro
 
Vineri, 18. Octombrie 2024.

Atmosferă plină de viață și săli pline la cel de-al 10-lea festival pulzArt

16.10.2024

Cei care au vizitat Sfântu Gheorghe săptămâna trecută au descoperit un adevărat centru cultural vibrant, întrucât orașul a găzduit simultan a 10-a ediție a festivalului de arte contemporane pulzArt, Design Week și Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc.

Festivalul pulzArt a avut loc între 11 și 13 octombrie, și, sub tematica „High-tech x Low-tech”, am explorat cum pot fi readuse soluțiile tradiționale în era avansului tehnologic. În acest context, roboți au apărut în mitologia greacă, inteligența artificială a regizat o piesă de teatru, un clarinet a dansat alături de un mixer, bannere publicitare uzate au prins viață sub acul unei mașini de cusut, jazzul și electronica s-au împletit, iar discurile de vinil au dominat o piață de peste câteva sute de exemplare.

Spectacolele cu sala plină și programele îndrăgite de public au demonstrat din nou cât de importantă este prospețimea adusă de pulzArt pentru Sfântu Gheorghe. Deschiderea internațională este esențială pentru comunitatea locală astfel încât să cunoască tendințele artei contemporane la nivel global și pentru ca orașul să devină nu doar un spectator, ci și un participant activ la dialogurile artistice mondiale. Feedback-ul a arătat clar că publicul apreciază experimentarea îndrăzneață și creațiile inovatoare, iar artiștii invitați au subliniat că Sfântu Gheorghe este un excelent amfitrion, cu o energie simțită și un public deschis și receptiv.

Întâlniri artistice internaționale

Scheletul dimensiunii internaționale a pulzArt a fost format din participarea companiei Insectotròpics din Barcelona, a trupei poloneze KLAWO și a muzicianului-producător Alizarina din Franța.

Spectacolul „Orpheus” al celor de la Insectotròpics a fost o combinație captivantă de futurism și antichitate, îmbinând tehnologiile vizuale și elementele teatrului clasic. Povestea mitologică adusă la viață pe scenă și soluțiile tehnice moderne au oferit o experiență multidisciplinară care a depășit granițele teatrului tradițional.

Muzica variată a trupei KLAWO, care a oscilat între jazz, sunete electronice și tonuri jucăușe, a făcut imposibil ca vreun picior să rămână nemișcat sub scaune. Cei cinci tineri aventurieri au cucerit inimile publicului pulzArt cu dezinvoltura și umorul lor.

Actori locali, experimente locale

Unul dintre cele mai mari succese ale festivalului din acest an a fost o producție locală. Spectacolul „Teátrum”, care s-a bucurat de o mare popularitate în rândul locuitorilor din Sfântu Gheorghe, a avut din nou casa plină. Se pare că interesul pentru producțiile inovatoare și îndrăznețe ale creatorilor locali nu dă semne de slăbire. Piesa „P!NG!” a fost creată cu participarea lui Göllner Boróka, Derzsi Dezső, Kónya Ütő Bence, Pálffy Tibor și a ChatGPT, cu un public care râdea în hohote și participa activ – un nou exemplu vesel al experimentării teatrale tipic Sfântu Gheorghe.

Meșteșuguri și comunitate

Atelierul de confecționare a genților din bannere publicitare uzate, organizat de echipa medencebag din Ungaria, a devenit un spațiu de exprimare creativă, unde participanții au realizat genți unice și prietenoase cu mediul. Atelierul, care s-a desfășurat la capacitate maximă timp de două zile, a demonstrat că cererea pentru experiențe practice și estetice este în continuare prezentă. Participanții au exprimat bucuria de a lua parte la acest proces creativ și mulți speră ca echipa medencebag să revină și în viitor.

Un alt moment interesant a fost atelierul vizualului Gróf Ferenc, parte a expoziției „Saját jéghegy” (Propriul iceberg), în cadrul căruia participanții au experimentat tehnicile de multiplicare folosite de Gróf Ferenc și Gyenes Zsófia. Expoziția a fost organizată în cadrul Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, iar atelierul a fost realizat în colaborare cu echipa pulzArt și Spațiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA. Astfel, a fost creat un precedent frumos pentru tranziția nu doar între genuri, ci și între evenimente.

Artă sonoră

La festivalul pulzArt, arta sonoră a fost un element esențial, atrăgând atât simțurile, cât și emoțiile publicului. Spectacolele interdisciplinare, precum recitalul de poezie muzicală „Köztes fény”, călătoriile sonore Fonexoszkóp și expoziția auditivă Encode, decode, au adus o nouă dimensiune experiențelor artistice.

Seara literară muzicală a oferit o trecere fluidă între poezie contemporană și muzică, condusă de Dan Sociu, poet și prozator din Botoșani, descris de Grigore Chiper drept un creator a cărui poezie „se întâmplă odată cu viața”. Acesta a fost acompaniat de Victor Nicolae Ciobanu, un interpret din Sfântu Gheorghe, pe instrumente tradiționale din Orientul Mijlociu, precum saz turcesc, qanun, oud și tobe indoneziene, aducând un plus de autenticitate și profunzime.

În cadrul Fonexoszkóp, participanții au fost invitați să exploreze o lume sonoră formată din zgomotele orașului, meditative și compuse într-o experiență artistică inedită.

Albert Levente, un artist vizual din Sfântu Gheorghe, a reușit să transforme formele vizuale în sunete prin intermediul tehnologiei, creând astfel o nouă modalitate de receptare a lucrărilor sale.

Trecând la o atmosferă mai relaxată, Vinyl Fair, organizat la Bábel Kiskultúr, a adunat mulțimi pasionate de muzica pe vinil. Timp de trei zile, colecționarii și fanii au putut alege dintre sute de discuri noi și vechi, reprezentând toate genurile muzicale.

Serile de pulzParty au fost de asemenea de mare succes, culminând cu DJ-set-ul captivant al lui Alizarina, un artist franco-belgian care a combinat clarinetul cu muzica electronică. Infragandhi din Budapesta a oferit un mix eclectic, iar artiștii locali Bocsárdi Magor și formația electroacustică Prezeng, au completat atmosfera vibrantă. Proiectul muzical inovator al lui Küb_beat și Tengrila, inspirat de filmul cult „eXistenZ”, a îmbinat sunetele vinilului cu efectele digitale, culminând cu un party dedicat vinilurilor.

***  

Organizatorii festivalului de arte contemporane pulzArt: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Teatrul „Andrei Mureșanu” și Asociația Culturală și de Tineret Prospero.  

Co-organizatori: Biblioteca Județeană „Bod Péter”, Spațiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA, Teatrul „Tamási Áron”.  

Parteneri: Ansamblul de Dansuri Háromszék, Studio M, Bábel Kiskultúr, Fond, Casa de Cultură „Kónya Ádám”.  

Sponsor: Fundația MOL – Programul Vara fără frontiere.

Atmosferă plină de viață și săli pline la cel de-al 10-lea festival pulzArt
16.10.2024

Cei care au vizitat Sfântu Gheorghe săptămâna trecută au descoperit un adevărat centru cultural vibrant, întrucât orașul a găzduit simultan a 10-a ediție a festivalului de arte contemporane pulzArt, Design Week și Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc.

Versiunea 10 a festivalului pulzArt are loc în perioada 11-13 octombrie
07.10.2024

Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, ajuns la ediția a 10-a, va avea loc la Sfântu Gheorghe în perioada 11-13 octombrie. Având o temă nouă în fiecare an, în această ediție evenimentul va lua pulsul întâlnirii dintre soluțiile atemporale, low-tech și lumea high-tech a secolului XXI prin teatru, literatură, muzică și experiențe comunitare. Ediția din acest an cuprinde un program de spectacole și lucrări realizate de artiști din Spania, Franța, Polonia, Ungaria și România.

Program prelungit la Finanţele Locale pentru plata impozitelor şi taxelor locale
24.09.2024

Impozitele și taxele locale pentru semestrul II al anului fiscal 2024 pot fi achitate fără majorări de întârziere până la 30 septembrie 2024.

Zilele Sportive Sfântu Gheorghe, ediția a 16-a, în cifre
24.09.2024

Datorită programului bogat și a vremii bune, cea de-a 16-a ediție a Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe s-a bucurat de un mare succes.

Eva FilmMakers Festival 2024: noutăți în programul celei de-a IV-a ediții
19.09.2024

Eva FilmMakers Festival revine în acest an, între 20 și 27 septembrie, cu o ediție dedicată exclusiv filmelor regizate de femei, aducând în prim-plan creațiile cinematografice realizate de regizoare din România și Ungaria.