ro
 
Duminică, 30. Iunie 2024.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!

24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Curățarea terenurilor prin arderea miriștii și a vegetației uscate se sancționează de către comisarii Gărzii de Mediu cu amenzi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 50.000 și 100.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Pe lângă amenzi, fermierii care apelează la incendierea terenurilor pentru a le curăța de resturile de vegetație uscată riscă să rămână fără subvenția pe suprafață acordată de Uniunea Europeană prin APIA.

Având în vedere pericolele pe care le reprezintă în această perioadă a anului distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate, atragem atenţia locuitorilor că aceste operaţiuni se fac doar după obţinerea acceptului Agenţiei de Protecţia Mediului în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase. De asemenea, se interzice folosirea focului pe teritoriul ariilor naturale protejate.

În acelaşi timp, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale poate fi făcută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– activitatea de ardere să se desfăşoare numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Pe timpul arderii resturilor vegetale cetăţenii sunt obligaţi:

– să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;

– să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale;

– să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;

– să anunţe imediat Primăria şi pompierii militari în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.

Bine de ştiut! Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei proprii.

În zona de siguranţă a căilor ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor, iar zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.