ro
 
Vineri, 26. Aprilie 2024.

Anul 2023 va fi anul investiţiilor la Sfântu Gheorghe

20.01.2023

La finalul lunii ianuarie, Consiliul Local va adopta bugetul pentru acest an.

Bugetul local al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe pentru anul 2023 va fi unul de minim 250 de milioane de lei.

Într-o conferinţă de presă, primarul Antal Árpád a oferit mai multe informaţii despre cum va fi structurat bugetul şi care vor fi principalele investiţii din acest an.

„Întotdeauna pornim bugetul cu o variantă realist-pesimistă, însă de obicei la sfârşitul anului veniturile sunt mai mari decât cele pe care le estimăm atunci când alcătuim bugetul”, a declarat primarul Antal Árpád.

Acesta a mai spus că anul 2023 va fi anul investiţiilor la Sfântu Gheorghe, şi a adăugat că din fonduri europene (POR) vor intra anul acesta în buget pentru proiectele în derulare peste 80 de milioane de lei, adică de peste 8 ori mai mult decât suma totală plătită de locuitori ca impozit local pe terenuri, locuinţe şi maşini.

Pentru tot ce înseamnă asigurarea de servicii publice, funcţionarea şcolilor şi a instituţiilor, fondurile necesare vor fi cuprinse în buget, însă pe partea de dezvoltare vor fi sume mai mari decât anul trecut.

„În ceea ce priveşte serviciile publice, observăm importanţa lor doar atunci când nu funcţionează. Cele mai bune exemple sunt apa potabilă sau colectarea deşeurilor. Faţă de alte oraşe mult mai mari, unde sunt constant astfel de probleme, în Sfântu Gheorghe nu a fost niciodată cazul să rămână gunoiul neridicat zile întregi, de exemplu. Ceea ce pot garanta este că aceste servicii publice, aflate în subordinea Primăriei, vor funcţiona fără probleme şi în acest an”, a explicat Antal Árpád.

Planul de mobilitate urbană devine vizibil pentru locuitori

La capitolul investiţii majore pentru acest an, planul de mobilitate urbană va prinde contur şi va deveni vizibil pentru locuitori.

„E un proiect la care s-a lucrat foarte mult în ultimii 6-7 ani, iar anul acesta vor fi vizibile lucrările, se vor vedea autobuzele electrice, vor fi reparate străzi, trotuare, se vor construi piste de biciclete ş.a.m.d. Sunt convins că la sfârşitul anului vom avea un oraş mult mai frumos decât e acum”, a mai declarat Antal Árpád.

Planul de mobilitate urbană cuprinde lucrări de reabilitare pentru străzile Ciucului, Fabricii, Stadionului, Nicolae Iorga, Grigore Bălan, respectiv trotuarele de pe străzile Lunca Oltului şi Păiuş David. De asemenea, 12 autobuze electrice vor ajunge anul acesta la Sfântu Gheorghe, va fi dat în folosinţă noul depou Multi-Trans, vor fi construite piste de biciclete şi va fi implementat sistemul de bike-sharing.

Paşi spre digitalizare

În privinţa digitalizării relaţiei dintre cetăţeni şi municipalitate, primarul Antal Árpád a prezentat mai multe statistici comparative din anii trecuţi. Astfel, se observă că numărul plăţilor online prin ghiseul.ro către Direcţia de Finanţe Publice Locale s-a apropiat anul trecut de 10% din totalul plăţilor, fiind de peste 4 ori mai multe decât în anul 2019.

„De la an la an creşte numărul persoanelor care plătesc impozitele online prin ghişeul.ro. Am făcut o mică comparaţie, dacă în 2019 au fost 1.248 de plăţi online, anul trecut au fost 5.403, deci de peste 4 ori mai multe. Ca să putem totuşi înţelege cam ce înseamnă 5.403 plăţi online, trebuie să vă spun că în cash au fost făcute 56.448 de plăţi, iar prin ordine de plată 4.518 plăţi”, a explicat Antal Árpád. 

De asemenea, anul trecut a crescut şi numărul de cazuri rezolvate prin e-mail la Finanţele Locale. De la 3.627 de cereri rezolvate online în 2019, s-a ajuns anul trecut la aproape 5.000 de asemenea cazuri.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.

Va fi construit un nou cartier în locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe
16.04.2024

Un campus pentru învăţământul dual şi 96 de locuinţe vor fi construite din fonduri europene câştigate de Primărie