ro
 
Duminică, 30. Iunie 2024.

„A fi antrenor este o vocație”

22.02.2024

Interviu cu antrenoarea de baschet Bordás Noémi-Agota din cadrul programului „Iniţiere în sport”.

Programul de inițiere în sport oferă tuturor elevilor din grupele mari și clasele primare din Sfântu Gheorghe posibilitatea de a face mișcare o dată pe săptămână la Arena Sepsi și la piscina orașului. Datorită programului nostru, derulat în parteneriat cu Asociația Sportivă Pinguinii Regali, copiii din clasele primare învață bazele diferite jocuri cu mingea, patinaj și înot. În cea de-a șasea parte a seriei noastre de interviuri, am stat de vorbă cu antrenoarea de baschet Bordás Noémi-Agota.  

– Spune-ne câteva cuvinte despre tine.

– Sunt Bordás Noémi-Ágota,  de 9 ani lucrez ca antrenor de baschet la Clubul Sportiv Școlar din Sfântu Gheorghe, înainte de asta am lucrat la un club privat și am antrenat în Austria. De trei ani lucrez în cadrul programului „Iniţiere în sport”. Având în vedere că după-amiaza avem antrenamentele de la CSŞ, iar acest proiect se desfășoară dimineața, ele se completează reciproc.

– Spune-ne un pic despre cum se organizează o sesiune de antrenament cu cei mici.

– Am tendința de a lucra cu grupele de vârstă mai mari, încercând să introduc elevii din clasele I, a II-a și a III-a în lumea baschetului, astfel încât aceștia să învețe elementele de bază. Începem cu o poziție de bază, continuăm cu diferite tipuri și exerciții de alergare, apoi cu tehnici de pase și aruncări. Copiii progresează astfel încât îi putem împărți în două echipe și să joace unii împotriva celorlalţi.

– Care sunt experiențele tale cu acest program?

– Copiii trebuie să se miște cât mai mult posibil. Mă întâlnesc cu aproape aceleași clase în fiecare săptămână, întrebându-i cine merge la sport, cine ce face în timpul liber. În unele zile îi întreb cine are o minge, cine joacă cu părinții sau frații în weekend? Se poate observa cu adevărat dacă copiii sunt implicați în alte activități în afară de școală, iar contrariul este de asemenea vizibil. Acest program este o oportunitate pentru oricine, indiferent de situația financiară a părinților sau de cât de mult se pot integra în viața de zi cu zi, de a-și duce copiii la sală. În calitate de antrenor de baschet, este o mare oportunitate pentru mine de a alege cei mai talentați copii. La CSŞ am o echipă sub 11 ani, antrenez băieți de 9 și 10 ani, dintre care mulți au ajuns să joace baschet datorită programului de iniţiere în sport. Le oferim șansa de a cunoaște un sport și apoi poate să-l joace câteva ore pe săptămână sau să facă parte dintr-o comunitate. Cred că este o inițiativă excelentă. De asemenea, merg la piscină cu elevii din clasa a patra, dintre care mulți știu deja să înoate, dar sunt și copii cu care introducem această cultură. 

– Ai observat vreun progres de când a început programul?

– Aceasta este o generație care stă din ce în ce mai mult în fața ecranelor. Sunt atât de multe activități în care ei stau, așa că este important ca ei să facă parte din acest program. Ei vin la Arena Sepsi, la patinoarul artificial sau la piscină, fac sport timp de 50 de minute, dar învață și cum să aducă echipamentul pentru a face sport, cum să se comporte într-o sală de sport, cum să alerge corect, să cunoască liniile diferitelor piste. Pe cei cu care am lucrat în ultimii trei ani, îi văd conducând mai bine mingea, fiind mai atenți, comunicând mai bine, sprijinindu-se reciproc. Dacă cineva cade, îl ajută să se ridice, îi aplaudă pe cei care câștigă. Noi, instructorii, nu numai că îi învățăm pe copii despre acest sport, dar ne străduim și să le insuflăm spiritul sportiv, ajutându-i să accepte atunci când pierd. Acestea sunt extrem de importante în dezvoltarea lor. Fiecare copil este diferit, sunt unii care sunt foarte activi, care țopăie, dar sunt mulți care se tem să atingă o minge, să-i atingă pe alții. Ne concentrăm pe elementele de bază: rostogolirea mingii, manevrarea mingii înainte și înapoi, exerciții de echilibru, coordonare. Putem vedea cu siguranță că s-au îmbunătățit foarte mult, nu doar din punct de vedere fizic, ci și al abilităților. Sunt capabili să facă diferența între pase, pot arunca corect mingea, au mai multă încredere în ei înșiși, pentru că sunt buni la ceva.

– Ce-ţi place cel mai mult la meseria ta?

– Cred că a fi antrenor este o vocație, nu mă gândesc la asta ca și cum aș veni la serviciu. Este important pentru mine să pot modela viețile copiilor. Noi, ca antrenori, suntem și modele de urmat, pentru că într-un fel cultivăm talente. Trebuie să le oferim instrumentele necesare pentru a-și atinge obiectivele. În cadrul programului de iniţiere în sport, încercăm să oferim o bază bună, copiii încearcă mai multe sporturi, se familiarizează cu anumite concepte. Este important ca ei să lupte pentru minge și pentru coechipierii lor. Este esențial să îi învățăm că, chiar dacă cazi, ești lovit, pierzi meciuri, nu poți renunța. Pașii mărunți sunt cei care te vor face să ajungi în punctul în care vei fi un învingător într-o zi. Există povești de succes în bazin, progrese foarte impresionante. În baschet, nu pot produce un campion în doi ani, pot doar să văd cine este talentat, dar în bazin, într-un an am învățat să înoate copii care se temeau de apă înainte.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.