ro
 

Va fi construit un nou cartier în locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe

16.04.2024

Un campus pentru învăţământul dual şi 96 de locuinţe vor fi construite din fonduri europene câştigate de Primărie. 

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a câştigat finanţări europene pentru construirea unui campus dual şi a 8 blocuri de locuinţe cu 96 de apartamente pe locul fostei ferme de pui de pe strada Jókai Mór, la ieşirea din oraş spre Ilieni.

Detaliile proiectelor au fost prezentate de primarul Antal Árpád într-o conferinţă de presă comună la faţa locului cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, instituţie parteneră în proiectul campusului dual.

„Suntem într-o locaţie care se va schimba radical în anii următori, fiind o nouă zonă a oraşului care va trece printr-o reabilitare urbană semnificativă. Trebuie să vă spun că fără participarea UDMR la guvernare nu am fi putut achiziţiona acest ansamblu, nu am fi putut atrage fonduri europene pentru construcţia de locuinţe, iar dl. preşedinte Kelemen Hunor este cel care a făcut lobby insistent în Guvern pentru ca şi oraşele mici să aibă acces la finanţări pentru aceste campusuri duale, nu doar marile centre universitare”, a declarat primarul Antal Árpád.

„Nu aș vrea să subestimez beneficiile fermei de pui, dar dacă nu a fost posibil să păstrăm această facilitate, atunci noile investiții vor servi unui scop şi mai bun”, a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a adăugat că în perioada 2020-2023, UDMR a pus accentul în guvern pe dezvoltarea sănătății și a educației.

„Am prioritizat învățământul profesional dual, iar astăzi au fost semnate contracte la Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe pentru a ne asigura că sunt finalizate liceele profesionale și campusurile universitare. Aici, în urma unui parteneriat dintre firmele de pe piață, instituţiile de învăţământ şi autorităţile locale, tinerii vor putea învăța o meserie care le va permite să își găsească un loc de muncă și să asigure un viitor pentru ei și familiile lor”, a adăugat președintele UDMR.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că parteneriatul strategic dintre Municipiul Sfântu Gheorghe și județul Covasna a adus cu siguranță beneficii atât orașului cât și întregii regiuni. 

„Această dezvoltare reprezintă şi un aspect strategic important în politica educațională. Într-o perioadă în care profesii întregi dispar sau se transformă, este cu atât mai important să avem un sistem de învățământ profesional care să-i pregătească pe tinerii noștri pentru o piață a muncii în continuă schimbare. Acest consorțiu poate și trebuie să ofere un răspuns bun la provocările acestui dinamism”, a declarat preşedintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

În urma investiţiei va fi construit un nou cartier de locuinţe cu 8 blocuri de câte 12 apartamente a câte 65 mp, eficiente energetic, finanţarea din PNRR fiind de peste 34 de milioane de lei.

În ceea ce priveşte campusul dual, investiţia se ridică la 107 milioane de lei, din care 20% este contribuţia proprie a Primăriei Sfântu Gheorghe (16,83 milioane lei), a Consiliului Judeţean Covasna (5,7 milioane lei) şi a Universităţii Babeş-Bolyai (382.000 lei) care va susţine partea educaţională a proiectului.

Sistemul dual va conecta instituţia de învăţământ cu antreprenorii locali, iar campusul va fi dotat cu ateliere, laboratoare, săli de sport, cantină, dar şi terenuri sportive și un parc dendrologic care vor fi deschise şi publicului.

În cadrul noii unităţi de învăţământ vor fi disponibile pentru tineri diferite domenii de pregătire, printre care sănătate, mediu, turism și alimentație, mecanică sau economie.

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.