ro
 
Miercuri, 03. Iulie 2024.

Tinerii din Sfântu Gheorghe au parte de un spațiu doar al lor

29.10.2021

Se deschide un Birou pentru tineret, se creează un Parlament al tinerilor și se relansează site-ul Sepsinet. Viceprimarul Vargha Fruzsina a susținut o conferință de presă despre primul an de mandat, realizările din ultima perioadă și planurile de viitor.

„În urmă cu exact un an și o zi am depus jurământul de a-i ajuta pe oamenii din Sfântu Gheorghe în măsura în care pot și tot în urmă cu exact un an am intrat pentru prima dată pe ușile Primăriei în calitate de colegă. La momentul respectiv, mulți oameni și-au exprimat îngrijorarea, referitor la provocarea care mă aștepta. După 365 de zile pot afirma cu certitudine că într-adevăr, a fost o adevărată provocare. Zi de zi realizăm că avem de-a face cu un proces de învățare nesfârșit, cu o responsabilitate nesfârșită și cu un vis comun constant, la care se mai adaugă și clipe senine, colorate și clipe mai puțin senine, mai gri”  - şi-a început Vargha Fruzsina raportul primului an ca viceprimar al orașului. 

Anul acesta a avut loc o primă rundă de consultări privind tineretul, cu un total de 1.113 persoane care au completat chestionarul online și au participat la 5 grupuri de discuții. Principalele probleme identificate în timpul consultării au fost locurile de muncă, transportul, locuințele și divertismentul. Pentru a aborda problemele identificate, au fost lansate noi programe, cum ar fi un sistem de subvenționare a chiriei, un program de învățare a limbii celeilalte comunităţi și crearea unui Birou pentru tineret.

De asemenea, a fost realizată o evaluare a nevoilor culturale, prin chestionarea a 800 de persoane din Sfântu Gheorghe, iar rezultatele vor fi folosite pentru a regândi strategia culturală, care nu va mai fi valabilă în 2022. 

Programul Com'On Sepsi a primit 51 de inițiative în acest an, iar pentru viitor sunt planificate mai multe programe similare, care să ofere spațiu pentru bugetare participativă și pentru politicile favorabile tinerilor. 

A fost lansat un nou program de dezvoltare a tinerilor, iSEPSi, care își propune să se asigure că tinerii din Sfântu Gheorghe sunt implicaţi în procesul decizional și să fie un punct de referință pentru politicile de tineret din orașele mici și mijlocii din România și din Europa Centrală și de Est. 

Mă aștept la același lucru de la iSepsi și în următorii trei ani. Să activăm orașul! Ar putea fi un slogan. Avem potențial, avem idei, avem nevoie doar de spațiu pentru a-l dezvolta” - a declarat Vargha Fruzsina. 

În plus, în ultimul an au fost create noi contacte cu consiliile elevilor din școli, cu tinerii din oraș datorită seriei de întruniri Întrebarea săptămânii” și au fost organizate două runde de stagii de practică, în cadrul cărora participanții au avut ocazia să cunoască mai bine funcționarea birourilor municipalității și a instituțiilor subordonate. Iar în această toamnă, Facultatea de Arte Plastice a colaborării dintre Universitatea Sapientia și Universitatea din Pécs a început activitatea cu 12 studenți, specializați în pictură și sculptură. 

Pe 2 noiembrie, Biroul pentru Tineret își va începe activitatea la sediul de la intersecţia străzilor Kőrösi Csoma Sándor şi Martinovics, reprezentând tinerii din oraș și ajutându-i în relaţia cu administrația, dar şi cu informații și programe. Deschiderea biroului este un punct zero, de unde vor fi lansate și implementate toate programele de tineret.

Parlamentul Tinerilor va fi înființat în cursul acestui an, cu scopul de a consolida și dezvolta rețeaua de tineri din Sfântu Gheorghe, de a extinde procesul de participare început în Com'On Sepsi la un public mai larg și de a crea o strategie de tineret. Beneficiarii Parlamentului sunt tinerii implicați în proiect și aparținând diferitelor organizații, comunitatea locală de tineri și contactele acestora. 

Se preconizează că anul viitor platforma online Sepsinet va fi relansată și reproiectată pentru a crea o rețea de cetățeni, reunind probleme, informații și oportunități pentru tineri. 

 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.