ro
 
Marți, 17. Decembrie 2024.

Synopsis 2 - Expoziție aniversară la Centrul de Artă din Transilvania

11.12.2024

Realizările Centrului de Artă Transilvania din ultimii zece ani, sintetizate în titlu, sunt, poate, demne de celebrare. Centrul de Artă din Transilvania, care funcționează sub egida Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, își desfășoară activitatea din toamna anului 2014 în clădirea din strada Oltului nr. 2, îndeplinind o serie de sarcini importante pentru dezvoltarea reputației și a imaginii de sine a artei plastice din Transilvania. Acum, poate putem constata, că Centrul de Artă din Transilvania a atins un prestigiu profesional ridicat, cu un număr de personal relativ redus.

Cu ocazia aniversării a 10 ani de la înființare, și ca o continuare a expoziției Synopsis, deschisă la sfârșitul anului 2019, în cadrul expoziției intitulate Synopsis 2 prezentăm o selecție valoroasă din lucrările intrate începând cu anul 2020 în colecțiile gestionate de Centrul de Artă din Transilvania (colecția Asociației Centrul de Artă din Transilvania și colecția Fundației Sapientia).

Expoziția intitulată Synopsis 2 va fi vernisată vineri, 13 decembrie 2024, de la ora 18 de Éva Judit Sztakics, viceprimar al Municipiului Sfântu Gheorghe și de Bordás Beáta PhD., coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania, curatorul expoziției.

Expoziția oferă o selecție de 120 de lucrări păstrate în cele două colecții menționate, care ilustrează prestigiul lor și caracterul lor indispensabil. Ne-am străduit, de asemenea, să etalăm operele de artă emblematice din patrimoniul nostru cultural. Selecția evidențiază principalele noduri ale celor două colecții și cele mai valoroase lucrări, care au fost inventariate în ultimii patru ani. Structurată pe regiuni, perioade și teme, expoziția prezintă principalele perioade ale artei plastice maghiare din România începând cu picturile Școlii de la Baia Mare, trecând prin tendințele inovatoare din anii 1960–1980 și ajungând la realizările cele mai recente din arta contemporană. Pe lângă acestea, am selectat și 13 lucrări din edițiile din 2020 și din 2022 ale Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, care au fost create folosind tehnici tradiționale de artă grafică de multiplicare, și care sunt conectate între ele prin tematica lor.

Catalogul-album al expoziției rezumă istoria și activitatea de până acum a Centrului de Artă din Transilvania (prin textele semnate de Zoltán Vécsi Nagy și Beáta Bordás) și prezintă cronologia expozițiilor și a evenimentelor conexe organizate în perioada 2020–2024. Pe lângă reproducerile unor lucrări expuse, catalogul dă o imagine completă a celor două colecții gestionate de Centrul de Artă din Transilvania, publicând lista completă a operelor de artă din cele două colecții.

Expoziția poate fi vizitată până în 14 februarie 2025, de marți până vineri, între orele 9–17 și sâmbătă între orele 10–14.

 

În weekend are loc inaugurarea patinoarului din Arena Sepsi
16.12.2024

Show-ul „Fire to ice” va cuprinde un concert Tóth Abigél şi două meciuri de hochei în zilele de sâmbătă şi duminică

Un număr record de desene vor fi proiectate pe fațada Teatrului „Tamási Áron”
16.12.2024

Au fost desemnaţi şi câştigătorii din acest an, care vor fi premiaţi vineri, 20 decembrie

Programul complet al Târgului de Crăciun: 14-23 decembrie
12.12.2024

Cu un program reînnoit și diversificat de activități dedicate așteptării sărbătorilor, Târgul de Crăciun din Sfântu Gheorghe vă așteaptă între 14 și 23 decembrie în Piața Centrală a orașului. 

 
Synopsis 2 - Expoziție aniversară la Centrul de Artă din Transilvania
11.12.2024

10 ani, mai mult de 140 de expoziții, 90 de cataloage, evenimente de popularizare a artei plastice și două colecții de aproximativ 1200 de opere de artă în total

Crăciun SepsiClassic – concert festiv cu Ansamblul vocal StEFREM
10.12.2024

Ansamblul vocal StEFREM din Budapesta este invitatul concertului de crăciun, oferit de Festivalul SepsiClassic tuturor celor care vor să intre în atmosfera sărbătorilor în compania muzicii!