ro
 
Marți, 01. Iulie 2025.

Synopsis 2 - Expoziție aniversară la Centrul de Artă din Transilvania

11.12.2024

Realizările Centrului de Artă Transilvania din ultimii zece ani, sintetizate în titlu, sunt, poate, demne de celebrare. Centrul de Artă din Transilvania, care funcționează sub egida Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, își desfășoară activitatea din toamna anului 2014 în clădirea din strada Oltului nr. 2, îndeplinind o serie de sarcini importante pentru dezvoltarea reputației și a imaginii de sine a artei plastice din Transilvania. Acum, poate putem constata, că Centrul de Artă din Transilvania a atins un prestigiu profesional ridicat, cu un număr de personal relativ redus.

Cu ocazia aniversării a 10 ani de la înființare, și ca o continuare a expoziției Synopsis, deschisă la sfârșitul anului 2019, în cadrul expoziției intitulate Synopsis 2 prezentăm o selecție valoroasă din lucrările intrate începând cu anul 2020 în colecțiile gestionate de Centrul de Artă din Transilvania (colecția Asociației Centrul de Artă din Transilvania și colecția Fundației Sapientia).

Expoziția intitulată Synopsis 2 va fi vernisată vineri, 13 decembrie 2024, de la ora 18 de Éva Judit Sztakics, viceprimar al Municipiului Sfântu Gheorghe și de Bordás Beáta PhD., coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania, curatorul expoziției.

Expoziția oferă o selecție de 120 de lucrări păstrate în cele două colecții menționate, care ilustrează prestigiul lor și caracterul lor indispensabil. Ne-am străduit, de asemenea, să etalăm operele de artă emblematice din patrimoniul nostru cultural. Selecția evidențiază principalele noduri ale celor două colecții și cele mai valoroase lucrări, care au fost inventariate în ultimii patru ani. Structurată pe regiuni, perioade și teme, expoziția prezintă principalele perioade ale artei plastice maghiare din România începând cu picturile Școlii de la Baia Mare, trecând prin tendințele inovatoare din anii 1960–1980 și ajungând la realizările cele mai recente din arta contemporană. Pe lângă acestea, am selectat și 13 lucrări din edițiile din 2020 și din 2022 ale Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, care au fost create folosind tehnici tradiționale de artă grafică de multiplicare, și care sunt conectate între ele prin tematica lor.

Catalogul-album al expoziției rezumă istoria și activitatea de până acum a Centrului de Artă din Transilvania (prin textele semnate de Zoltán Vécsi Nagy și Beáta Bordás) și prezintă cronologia expozițiilor și a evenimentelor conexe organizate în perioada 2020–2024. Pe lângă reproducerile unor lucrări expuse, catalogul dă o imagine completă a celor două colecții gestionate de Centrul de Artă din Transilvania, publicând lista completă a operelor de artă din cele două colecții.

Expoziția poate fi vizitată până în 14 februarie 2025, de marți până vineri, între orele 9–17 și sâmbătă între orele 10–14.

 

Primăria Sfântu Gheorghe lansează programul „Ceasul Assisto” pentru persoanele vârstnice şi vulnerabile
26.06.2025

Înscrierile se fac începând cu data de 1 iulie la sediul Direcției de Asistență Socială

Au început lucrările de termoizolare a blocurilor din Sfântu Gheorghe prin fonduri europene din PNRR
25.06.2025

Sunt vizate 24 de blocuri din municipiu cu un total de 75 de scări de bloc, iar lucrările – care vizează creșterea eficienței energetice – sunt deja începute pe unele șantiere.

Festivalul Sepsi Jazz & Blues, ediţia a IV-a
24.06.2025

Cea de-a 4-a ediție a Festivalului Sepsi Jazz & Blues va avea loc în perioada 27–29 iunie 2025, în Parcul Memorial '56 din Sfântu Gheorghe

Activităţi de vară la Sfântu Gheorghe
20.06.2025

La Sfântu Gheorghe putem alege dintr-o gamă variată de activități de agrement și relaxare activă pentru întreaga familie, unde atât cei mici cât și cei mari se pot simți minunat.

Sfântu Gheorghe dă tonul: un eveniment în care cunoașterea și distracția merg mână în mână – bine ați venit în lumea futuretainmentului
19.06.2025

În perioada 28–30 august, Sfântu Gheorghe se îmbogățește cu o nouă inițiativă: începe MindFormers, un eveniment neobișnuit care se concentrează asupra viitorului, în timp ce îi distrează, inspiră și provoacă la reflecție pe tineri.