ro
 

SepsiClassic – Primul festival de muzică clasică din Sfântu Gheorghe

16.06.2023

Anul acesta muzica clasică își ocupă locul binemeritat în viața culturală a orașului Sfântu Gheorghe, îmbogățind paleta cultural-muzicală cu festivalul SepsiClassic. Timp de patru zile, în perioada 6-9 iulie, muzicieni consacrați pe plan internațional, dar și talente ale comunității locale vor susține concerte simfonice, camerale și recitaluri cu repertorii din opere clasice și contemporane, oferind publicului din Sfântu Gheorghe și tuturor celor interesați ocazia de a pătrunde în lumea fascinantă a muzicii clasice. Printre invitații festivalului se numără pianistul Bogányi Gergely, Orchestra de Cameră „Kaganovskiy Virtuosi”, și pentru prima dată va concerta la Sfântu Gheorghe renumita orchestră simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara.

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe pune un accent deosebit pe asigurarea și promovarea unui climat cultural variat și de calitate. Prin evenimentele organizate în ultimul deceniu, publicul larg a avut posibilitatea să cunoască și să se delecteze cu diferite genuri muzicale. Anul 2023 este anul muzicii clasice, odată cu lansarea SepsiClassic paleta cultural-muzicală a orașului devenind și mai bogată.

Programul festivalului este conceput în așa fel încât să reflecte cerințele publicului meloman, și să satisfacă așteptările celor din breasla muzicii clasice, cuprinzând reprezentații din opere cunoscute, dar și din cele ale unor compozitori contemporani mai puțin cunoscuți. 

Printre invitații festivalului se numără pianistul Bogányi Gergely, soprana Kolonits Klára, organistul și dirijorul Somogyi-Tóth Dániel, pianiștii Radnóti Róza și Veress Ábel. Orchestra de Cameră „Kaganovskiy Virtuosi” și Filarmonica Banatul Timișoara vor susține câte un concert la Biserica „Krisztus Király”, iar fosta Fabrică de țigarete va găzdui recitalul de pian al talentatului tânăr pianist Szőcs Botond.

Publicul larg este așteptat și în Parcul Elisabeta, unde vor avea loc două reprezentații, Quartetul Lilium și Orchestra de Cameră Klarinetto vor concerta pe podul peste lac. 

SepsiClassic dorește să fie mesagerul muzicii clasice, astfel încât prin concerte, vizionări de filme sau discuții cu invitații să ofere publicului experiențe memorabile.

Artiști de renume la Sfântu Gheorghe

SepsiClassic îl readuce la Sfântu Gheorghe pe scena muzicii clasice pe renumitul pianist Bogányi Gergely, care va cânta la pianul creat de el din fibre de carbon. Recitalul va avea loc sâmbătă, 8 iulie, la Biserica „Krisztus Király”, cu începere de la ora 19:45. În deschidere Sebestyén-Lázár Regina și Dénes Dorottya, absolvente ale Liceului de Arte „Plugor Sándor”, vor prezenta o compoziție muzicală proprie, care va fi urmată de recitalul de pian al lui Veress Ábel.

După două reprezentații în anul 2022, soții Kaganovskiy revin la Sfântu Gheorghe. În toamna anului 2019 cei doi muzicieni s-au mutat din New York la Oradea, unde au înființat Orchestra de Cameră „Kaganovskiy Virtuosi”. La duetul lor de vioară și violă s-au alăturat artiști-prieteni din Oradea, Arad, Cluj-Napoca și Târgu Mureș, cu toții recunoscuți pe plan mondial pentru talentul lor. Concertul orchestrei de cameră va va avea loc joi, 6 iulie de la ora 19:30, la Biserica „Krisztus Király”.

Soprana Kolonits Klára, de la Opera Maghiară de Stat, va fi invitata festivalului cu un recital susținut vineri, 7 iulie de la ora 17:30 la Centrul de Cultură Arcuș. Artista va fi acompaniată la pian de Zsoldos Bálint. Pianistul a concertat pe scenele celor mai renumie săli de concerte din Europa, printre care Sala Mozarteum din Salzburg, Sala Rachmanyinov din Moscova sau Concertgebouw din Amsterdam. 

Solistul Somogyi-Tóth Dániel de la Filarmonica Maghiară va cânta la orga Bisericii „Krisztus Király”. Concertul va avea loc vineri, 7 iulie de la ora 19:30.

Programul complet, prețul biletelor de intrare, precum și alte informații legate de eveniment se găsesc pe www.sepsiclassic.ro și pe pagina Facebook a festivalului

Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Asociația Culturală „Mikes Kelemen”. Parteneri: Institutul Liszt Sfântu Gheorghe, Papageno, Cinema Arta by Cityplex, Parohia Romano-catolică „Krisztus Király”, Biborțeni Aqua.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.