ro
 
Miercuri, 19. Iunie 2024.

SEPSI Inst. RUN – alergare în clădirile emblematice din Sfântu Gheorghe

06.06.2024

Înscrierile sunt deschise până pe 19 iunie!

Pe 21 iunie, vineri, la Sfântu Gheorghe va avea loc pentru prima dată o cursă de alergare în care participanții vor putea alerga prin diverse instituții și clădiri emblematice ale orașului. Detaliile evenimentului au fost prezentate în curtea Bisericii Fortificate de către viceprimarul Vargha Fruzsina, alături de Bagoly Melinda, Kiss Krisztina și Józsa Tihamér, inițiatorii grupului „Ai alergat azi?” și organizatorii SEPSI Inst. RUN.

„Primăria Sfântu Gheorghe sprijină cu drag acele evenimente și inițiative comunitare care au ca scop construirea și consolidarea comunității. Weekend-ul trecut, la provocarea de mișcare organizată de Fitness Tribe, am observat că oamenii doresc să aparțină unei comunități, iar acest eveniment va crea o ocazie excelentă pentru acest lucru. Le urăm mult succes organizatorilor” – a declarat Vargha Fruzsina, viceprimarul orașului Sfântu Gheorghe.

Bagoly Melinda, organizator de evenimente, a prezentat echipa din spatele inițiativei „Ai alergat azi?”, unită de pasiunea pentru alergare. Grupul de Facebook administrat de ei oferă un spațiu comun pentru alergătorii și viitorii iubitori de sport din oraș. „Sportul are puterea de a forma caractere și comunități. Cursa de pe 21 iunie va fi primul nostru eveniment comun și avem încredere că acest lucru se va reflecta și atunci, consolidând legăturile dintre noi” – a spus Bagoly Melinda.

Kiss Krisztina, membră entuziastă a Asociației Fitness Tribe, care de șase ani își desfășoară cu succes activitatea de construire a comunității, a prezentat traseul cursei. Pe 21 iunie, vineri, participanții vor porni de la Scena de piatră din Piața Centrală, la ora 18:00. „Traseul va include va include clădirea fostei Fabrici de Ţigarete, Muzeul Național Secuiesc, parcul, Bibliotecii Județene „Bod Péter”, Casa de Cultură „Kónya Ádám” și Biserica Fortificată Reformată. Urmează clădirea Muzeul Cinegetic, Primăria, Teatrul „Tamási Áron”, iar finish-ul va fi în Piața Centrală. Parcurgerea unui tur înseamnă 5 kilometri. Cei care se înscriu pentru distanța de 10 kilometri vor parcurge două ture. Desigur, se poate și merge, participanții putând parcurge distanța într-un ritm lent și confortabil” – a explicat Kiss Krisztina. De asemenea, a menționat că în diverse locații și instituții, pe lângă fotografi, participanții vor fi întâmpinați cu surprize: de la sunete industriale în fosta  Fabrică de Ţigarete, la tobe în muzeu și jocuri de lumini în teatru, stimulând astfel mai multe simțuri.

Józsa Tihamér, antrenor de alergare, a detaliat aspectele tehnice ale cursei. Înscrierile se pot face până pe 19 iunie pe o platformă online, iar taxa de participare trebuie achitată până atunci. Taxa de înscriere este de 70 de lei pentru persoanele de peste 18 ani, iar pentru cei cu vârste între 12 și 18 ani este gratuită. Participanții vor primi pachete de start, diverse premii, mese comune și surprize. „Cursa va include opt locații, pe un traseu ușor de alergat. Este important de menționat că toate instituțiile au primit cu deschidere această inițiativă, și le mulțumim pe această cale” – a spus Józsa Tihamér.

„Nu este adevărat că sportul și cultura sunt două domenii complet separate, iar aceasta va fi o ocazie excelentă pentru a demonstra asta. Sperăm că iubitorii de sport care vor participa la această cursă vor reveni în viitor cu familiile lor pentru a vizita frumoasele clădiri emblematice și instituțiile culturale ale orașului” – a încheiat Vargha Fruzsina.

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.

Pe 10 iunie încep înscrierile pentru programul de internship al Primăriei Sfântu Gheorghe
06.06.2024

În perioada 10 și 23 iunie, tinerii care studiază în prezent la facultate sau au absolvit recent studiile universitare pot aplica pentru programul de internship al Primăriei Sfântu Gheorghe.

SEPSI Inst. RUN – alergare în clădirile emblematice din Sfântu Gheorghe
06.06.2024

Pe 21 iunie, vineri, la Sfântu Gheorghe va avea loc pentru prima dată o cursă de alergare în care participanții vor putea alerga prin diverse instituții și clădiri emblematice ale orașului.