ro
 
Duminică, 13. Iulie 2025.

Să circulăm cu grijă în pădurile din apropiere!

13.05.2021

Evitați să vizitați pășunile și zonele de hrănire pentru animalele sălbatice pe timpul nopții!

Pădurile de la Șugaș Băi și de la Câmpul Benedek sunt o oază pentru locuitorii din Sfântu Gheorghe, fie că vorbim de drumeții, plimbări sau de ciclism. Cu toate acestea, traseele de drumeție prin pășunile din aceste zone pot fi periculoase din cauza animalelor sălbatice care trec pe acolo. 

Pădurile din jurul municipiului Sfântu Gheorghe sunt gestionate conform unui plan de management, în care se respectă un model de plantare predefinit. Acest lucru reglementează ce specii trebuie plantate pentru a asigura hrana, pe tot parcursul anului, animalelor sălbatice care trăiesc acolo. În cazul în care capacitatea pădurii de a susține hrănirea acestor animale este insuficientă, legea prevede crearea de pășuni în acest scop. În zonă, pășunile respective au fost înființate în anii 1950. Aici se desfășurau activități agricole fără a se recolta culturile, acestea fiind lăsate pentru hrănirea animalelor sălbatice. Astfel de pășuni includ Câmpul Jádzó din Șugaș Băi și zona Kéni din Câmpul Benedek, care se află în apropierea Copacului Șaman, un loc popular în rândul turiștilor.

După anii 1990, odată cu dezvoltarea turismului, au fost create trasee turistice în păduri, uneori drumul acestora fiind trasat chiar prin pășunile descrise mai sus. Pajiștile din mijlocul pădurilor sunt zone populare de picnic, așa că îngrijitorii animalelor sălbatice au încetat să mai facă agricultură pe aceste terenuri, dar, cum hrănirea animalelor sălbatice este încă obligatorie prin lege, hrănitoarele au rămas în apropierea acestor locuri. Spre exemplu, un traseu popular în rândul bicicliștilor din oraș a fost trasat chiar acolo unde se află de zeci de ani aceste hrănitoare, astfel încât șansele ca trecătorii să se întâlnească în drumul lor cu animalele sălbatice sunt foarte mari. 

Plopul uscat din mijlocul pădurii de pini din Câmpul Benedek, un punct de atracție din ce în ce mai popular și care este cunoscut sub numele de Copacul Șaman, se află într-o zonă deosebit de periculoasă, fiind la doar 50 de metri de fosta păşune pentru hrănirea animalelor sălbatice. Camerele de luat vederi au surprins recent, în această zonă, un urs de talie mare care probabil s-a stabilit în pădurea de pini și se plimbă de acolo până la zona actuală de hrănire aflată la 200 de metri de Copacul Șaman. Prin această pășune trece și un traseu de drumeție, iar anul trecut persoane necunoscute au marcat un nou traseu, pornind din traseul inițial de drumeție, care trece direct prin zona de hrănire a animalelor sălbatice spre lacul Benedek. 

Faptul că nu au existat accidente până în prezent se datorează faptului că în zonă s-au desfășurat lucrări forestiere, astfel utilajele au lucrat continuu, iar animalele au putut veni la hrănitoare doar noaptea. Administratorul Composesoratului Szemerja-Görgő s-a angajat, în cadrul unui program de subvenții, să nu efectueze lucrări forestiere pe un kilometru pătrat din Câmpul Benedek timp de cinci ani. Din această perioadă au mai rămas patru ani, ceea ce înseamnă că există șanse mai mari acum să vedem animale sălbatice la stațiile de hrănire și în timpul zilei. Mutarea animalelor nu este o soluție pe termen lung, deoarece în locul lor vor apărea altele. Schimbarea legislației este o procedură complicată, iar mutarea hrănitoarelor nu va rezolva problema, deoarece va dura mulți ani până când animalele sălbatice se vor obișnui cu o nouă zonă pentru hrănire. 

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe le recomandă locuitorilor să circule cu atenție în pădurile din jurul orașului și să evite apropierea pe timpul nopții de pășunile și hrănitoarele pentru animalele sălbatice. 



Cupru-nțeles - Vernisajul expoziției sculptorului István MAKKAI la Centrul de Artă din Transilvania
10.07.2025

În spațiul expozițional de la parter al Centrului de Artă din Transilvania, în data de 11 iulie 2025 de la ora 18, va avea loc vernisajul expoziției sculptorului István MAKKAI. Expoziția va fi vernisată de Katalin Nagy T., istoric de artă, curatorul expoziției, și de Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania.

La Serviciul de Evidență a Persoanelor din Sfântu Gheorghe se pot solicita doar cărți de identitate electronice
07.07.2025

Noile documente sunt gratuite, însă nu pot fi solicitate în regim de urgență

Încă şapte scări de bloc din Sfântu Gheorghe vor beneficia de finanțare pentru igienizarea subsolurilor
04.07.2025

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe continuă programul multianual de reabilitare și igienizare a subsolurilor tehnice din blocurile de locuinţe, derulat pentru al doilea an consecutiv, ca răspuns la problemele grave de igienă și infrastructură semnalate de asociațiile de proprietari.

Primăria Sfântu Gheorghe lansează programul „Ceasul Assisto” pentru persoanele vârstnice şi vulnerabile
26.06.2025

Înscrierile se fac începând cu data de 1 iulie la sediul Direcției de Asistență Socială

Au început lucrările de termoizolare a blocurilor din Sfântu Gheorghe prin fonduri europene din PNRR
25.06.2025

Sunt vizate 24 de blocuri din municipiu cu un total de 75 de scări de bloc, iar lucrările – care vizează creșterea eficienței energetice – sunt deja începute pe unele șantiere.