ro
 
Miercuri, 29. Noiembrie 2023.

Programul SepsiBook2 este finalizat

15.05.2023

Anul acesta ne așteaptă surprize culturale, muzicale și artistice pentru toate vârstele și gusturile.

Programul celei de-a doua ediții a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook a fost finalizat. Evenimentul va avea loc între 25 și 28 mai la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe și va reuni peste 30 de edituri din România și Ungaria. Pe parcursul celor patru zile, SepsiBook2 va fi gazda a peste 90 de evenimente – dezbateri, lansări de carte, momente muzicale și expoziții. Întâlnirile cu personalitățile invitate la eveniment vor avea loc în trei spații diferite ale locației de desfășurare, special amenajate în acest sens. De asemenea, evenimentele dedicate adolescenților se vor desfășura la AdoleScenă, iar cei mici sunt așteptați în UniVERSul Copiilor, pentru diferite activități. Intrarea va fi liberă la toate programele din cadrul SepsiBook. 

Deschiderea oficială a SepsiBook va avea loc joi, 25 mai, începând cu ora 17:00, în prezența scriitorului și matematicianului Bogdan Suceavă. Deschiderea va fi urmată de vernisajul a două expoziții, respectiv cea de colaje realizate de Szabó Imola Julianna, artist plastic și scriitoare din Ungaria, și cea de ilustrații pentru cărți de povești, realizate de artista Karda Zenkő din Sfântu Gheorghe. 

Joi, de la ora 19:00, publicul se va putea întâlni cu Sega, cunoscutul scriitor român legat sufletește de India și Nepal. Începând cu ora 20:00, se va desfășura vernisajul expoziției de creații scenografice din repertoriul Teatrului Odeon, Scenografi români contemporani ODEON”, vernisată de Anna Maria Popa, director al Teatrului Andrei Mureșanu”, respectiv de Octavian Szalad, teatrolog și membru al echipei redacționale al revistei Teatrul azi.

Vineri, 26 mai, copiii de peste 11 ani sunt așteptați la spectacolul „Trei cu susu-n jos” al Teatrului pentru Copii și Tineret Ariel din Tg. Mureș, după care, începând cu ora 11:00, Radu Țuculescu le va vorbi copiilor de 8-10 ani despre „Uimitoarele peripeții ale liliacului Vico în Mirabelia”. De la ora 13:00, va avea loc întâlnirea elevilor de clasa I cu autorii cărții „Spune-mi o poveste despre pisici”, de Enikő Szabó și Zenkő Karda, în cadrul programului La drum cu lectură, interlocutor: jurnalista Oana Mălina Negrea.

Tot vineri, de la ora 16:00, va avea loc spectacolul-lectură „Sindromul supraviețuitorului” cu Fatma Mohamed și Oana Jipa, un program realizat de Teatrul „Andrei Mureșanu”, Fundația Culturală „Camil Petrescu” și revista Teatrul azi din București, fiind recomandat tinerilor de 14-16 ani. Începând cu ora 17:00, va avea loc evenimentul „Memorii din timpul diez”, în cadrul căruia publicul se va putea întâlni cu scriitorul și matematicianul Bogdan Suceavă,  alături de poetul și criticul literar Romulus Bucur. 


Sâmbătă, 27 mai, de la ora 13:00, va avea loc o dublă prezentare de carte a profesoarei Maria Monica Stoica. Vor fi prezentate volumele „Paradigme literare” și „Eugen Lovinescu. Ipostaze ale scriitorului”. Interlocutorii acesteia vor fi prof. dr. Catinca Agache, prof. dr. Tatiana Scurtu Munteanu  și prof. dr. Romeo Negrea.

Începând cu ora 14:00, publicul va avea prilejul de a participa la o discuție tematică cu scriitoarea Carmen Gheorghe, „O vizită de suflet în Cassa Dante” – interlocutor: conf. dr. Virgil Borcan. La ora 15:00, va începe lansarea de carte a scriitorului Florin Irimia, autorul romanului „Misterul mașinuțelor chinezești” – interlocutor: traducătorul Szonda Szabolcs. De la ora 17:00, publicul este așteptat la o inedită, triplă prezentare de carte și întâlnire a publicului cu actorul și scriitorul Horațiu Mălăele, cu titlul „Poezii și vorbe-n vânt”; interlocutor: Anna Maria Popa, directorul Teatrului Andrei Mureșanu". Ziua de sâmbătă va fi închisă cu un concert de folk alternativ susținut de trupa Țapinarii. 

Pe tot parcursul desfășurării SepsiBook2, adolescenții sunt așteptați la programele permanente care se vor desfășura la AdoleScenă. Acestea vor fi organizate de Biblioteca Județeană „Bod Péter”, și cuprind activități precum țesător de cuvinte, laborator de carte cu sugestii de lectură sau joc interactiv cu recitare de poezii. În timpul SepsiBook, în UniVERSul copiilor vor fi organizate activități de artă artizanală (sculptură, confecționare de păpuși, pictură, confecționare de mărgele, origami). Cei mici vor putea rămâne în spațiul de joacă, fără supravegherea părinților, pentru maximum 2 ore. Intrarea la evenimentele din Arena Sepsi este gratuită. Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica programul, dacă va fi necesar.

De asemenea, cei care doresc vor beneficia de transport la și de la Arena Sepsi cu autobuzele locale  care vor circula în toate cele patru zile de festival. 

Mai multe detalii şi programul complet pot fi găsite pe www.sepsibook.ro

Se apropie termenul de plată a chiriei pentru locurile de parcare de reședință!
27.11.2023

Atragem atenția locuitorilor, că termenul de plata a chiriei anului 2024 pentru locurile de parcare de reședință este 15 decembrie 2023.

Petiţie pentru transferarea Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe în proprietatea Primăriei
27.11.2023

Situaţia juridică a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe este departe de a se lămuri în instanţele de judecată, iar pentru că această clădire a devenit un real pericol public, Primăria Sfântu Gheorghe a decis lansarea unei petiţii prin care solicită transferarea clădirii în proprietatea municipalităţii.

Noi trofee de vânătoare la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe
24.11.2023

Printre noile trofee se regăsesc numeroase specii rare, inclusiv civeta africană, bivolul african, leopardul, impala, ursul grizzly și ursul polar, precum și alte trofee, și obiecte unice.

Aprinderea primei lumânări de Advent în Sfântu Gheorghe
23.11.2023

Anul acesta prima lumânare de Advent va fi aprinsă de către primarul Antal Árpád în cadrul unui program festiv duminică, 3 decembrie, ora 19:30 în Piața Centrală a orașului.

Sfântu Gheorghe intră în atmosfera sărbătorilor de iarnă
23.11.2023

Noi instalaţii de lumini au fost montate în oraş, iar iubitorii patinajului vor avea la dispoziţie două patinoare.