ro
 
Marți, 02. Iulie 2024.

Programul complet al primei ediții SepsiBook

13.05.2022

Programul Târgului de carte și al festivalului de literatură contemporană SepsiBook a fost finalizat. La evenimentul care va avea loc în perioada 26-29 mai la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, vor participa 40 de edituri din România și Ungaria, care vor oferi cărți la aproximativ 30 de standuri. Timp de patru zile, SepsiBook va găzdui aproape 80 de evenimente literare, livrești și muzicale, care se vor desfășura simultan pe două scene, în timp ce Universul copiilor va găzdui activități pentru cei mici. Intrarea la programele din cadrul SepsiBook este gratuită.

Joi, 26 mai, începând cu ora 17:00 va avea loc deschiderea oficială a SepsiBook, în prezența primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, președintelui Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, directorului Bibliotecii Județene „Bod Péter”, Szonda Szabolcs, respectiv a scriitorului Vida Gábor și a poetului Mircea Dinescu.

Vineri, 27 mai, începând cu ora 10:00, trupa teatrului independent MiniReactor din Cluj-Napoca va prezenta „O gheară de ajutor”, spectacol dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani. Spectacolul este povestea lui Astrid, care se confruntă cu presiunea examenului, dar și cu nesiguranța și lipsa încrederii în sine.

Tot vineri, începând cu ora 11:00 va avea loc întâlnirea interactivă cu publicul a autoarei Lavinia Braniște și a ilustratoarei Anca Smărăndache. Atelierul de literatură, deschis pentru copiii din clasele primare, se desfășoară în jurul cărţii „Comoara pinguinilor”.

Aventuri pe tărâmul basmelor este titlul activității interactive pentru copiii cu vârste cuprinse între 4-8 ani, care se desfășoară sub îndrumarea lui Zsigmond Zsuzsanna și Duka Boróka, programul începând vineri, la ora 15:00.

Tot vineri, de la ora 17:00 vom avea ocazia să urmărim o discuție interesantă despre conviețuire, intitulată „Să aflăm ce anume e această Transilvanie”, între scriitorul Vida Gábor și jurnalistul Lucian Mîndruță. Evenimentul este organizat cu ocazia apariției ediției în limba română a cărții scriitorului cu titlul „Povestea unei bâlbâieli”.

La ora 18:00 începe întâlnirea cu publicul a poetului Mircea Dinescu, cu titlul „Opinii crude și idei gătite”. Prezenţă activă, una dintre personalităţile cunoscute ale societăţii civile, Mircea Dinescu are constant intervenţii critice, televizate şi publicistice, cât și emisiuni gastronomico-culturale. La întâlnirea cu publicul interlocutorul său va fi criticul literar braşovean Adrian Lăcătuș.

Simultan cu aceste discuții, de la orele 17:00 și 18:00, copiii sunt așteptați la Universul copiilor pentru reprezentații de kamishibai (teatru japonez, „de hârtie”), cu basme în limba română, activități de artă meșteșugărească pentru copii și adulți (confecționare de semne de carte și de desene din fire de ață), susținute de bibliotecarii Balázs Orsolya, Nagy Tímea, Szilágyi-Nagy Imola.

Vineri, începând cu ora 19:00, trupa de muzică și umor Fără Zahăr din Iași va susține un concert cu titlul Comedie amăruie. În peste 20 de ani de activitate, formația are la activ patru albume de studio, cu care a reușit să atragă un public numeros și divers, din varii categorii sociale și de vârstă, îmbinând muzica și umorul într-o formă de artă populară.

Sâmbătă, 28 mai, de la ora 16:00 poate fi urmărit spectacolul Teatrului „Andrei Mureșanu”: #acedesiguranță @tiktok, cu Anca Pitaru și Costi Apostol, în regia lui Bobi Pricop. De o noutate absolută, spectacolul este conceput să funcționeze pe două planuri. Unul într-o sală de teatru, sub forma unei instalații performative, celălalt online, în cadrul rețelei TikTok. Povestea are în centru un grup de șapte liceeni cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani care lansează #acedesiguranță, o mișcare care vine să dea voce pe TikTok adolescenților și experiențelor lor. Spectacolul poate fi urmărit, la alegere, în limba română sau engleză.

Programul detaliat al Târgului de carte şi festivalului de literatură contemporană poate fi accesat pe site-ul www.sepsibook.ro.

Prima ediție SepsiBook este organizată de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna, Casa de Cultură „Kónya Ádám” şi Biblioteca Județeană „Bod Péter”.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.