ro
 
Marți, 02. Iulie 2024.

Prof. Mariana Drăgan şi dr. Sándor József, laureaţi Pro Urbe în acest an

01.05.2022

După doi ani de absenţă din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, anul acesta ceremonia de decernare a premiilor Pro Urbe a avut loc din nou în cadrul celei mai mari sărbători a oraşului nostru.

Într-o festivitate care a avut loc în Sala „Gábor Áron” a Bibliotecii Judeţene „Bod Péter”, profesoara de Limba şi literatura română Mariana Drăgan şi medicul ortoped şi traumatolog Sándor József au primit cea mai înaltă distincţie oferită de Consiliul Local Sfântu Gheorghe.

În mesajul său, primarul Antal Árpád a punctat contribuţia celor două personalităţi la ridicarea unor punţi între comunităţile maghiare şi româneşti din acest oraş.

„Este un mesaj important din partea Consiliului Local decizia de a oferi premiul Pro Urbe pentru aceste două personalităţi. Ambii sunt o punte între comunităţile maghiare şi româneşti din acest oraş. Când un bolnav se adresa domnului doctor, cu siguranţă nu a contat etnia acelui pacient, important era să fie vindecat. Iar doamna profesor a ajutat prin munca dânsei integrarea în societatea românească a sute şi mii de copii de etnie maghiară prin faptul că i-a ajutat să înveţe limba română. Putem să spunem un singur lucru: mulţumim, mulţumim, mulţumim!”, a spus primarul Antal Árpád în mesajul din cadrul galei.

După primirea diplomei de onoare şi a medaliei Pro Urbe, cei doi laureaţi au adresat câte un mesaj celor prezenţi.

„Vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au gândit la mine, dar mai ales foştilor mei elevi şi colegi, fără ei nu se putea face nimic. Tot ce-am făcut, am făcut cu mare drag, şi da, Mikó a fost pentru mine a doua casă”, a spus prof. Mariana Drăgan.

La rândul său, dr. Sándor József a spus că „cea mai mare recunoaștere este întotdeauna atunci când vine de la oameni pe care i-am servit o viață întreagă. În 42 de ani de activitate au existat provocări, dar am obținut și rezultate. Nu a fost ușor să mă întorc în orașul meu natal, dar nu mi-aș fi putut imagina viața în altă parte”.

Peste trei decenii de activitate didactică în Sfântu Gheorghe

Mariana Drăgan locuiește în Sfântu Gheorghe de o jumătate de secol, din 1972. În 1974 a fost repartizată la fostul Liceu de Matematică și Fizică, acum cunoscut sub numele de Colegiul „Székely Mikó”, și a lucrat ca profesor de limba și literatura română la aceeași școală până la pensionare, în 2006.

„De-a lungul celor peste trei decenii de activitate didactică în Sfântu Gheorghe, munca Marianei Drăgan a fost caracterizată de rigoare profesională, rigoare morală, o luptă tăcută pentru independența profesorilor și demnitatea cadrelor didactice”, a menţionat Török Katalin în cuvântul de Laudatio din cadrul galei festive.

Peste 40 de ani de activitate în cadrul Spitalului

Din 1978, dr. Sándor József a fost director al spitalului din Sfântu Gheorghe până în 1990, şi din nou între 1992 până la 21 mai 2001. S-a pensionat la 1 aprilie 2017. A fost primul specialist ortoped traumatolog din județul Covasna, iar în 1978 a fost numit împotriva voinței sale director al Spitalului Județean, funcție pe care a deținut-o timp de 20 de ani, mai ales în vremuri dificile și nefericite.

„S-a caracterizat prin perseverență și dedicare, lucrând 10-12 ore pe zi și oferind chiar și îngrijiri de urgență. În 1980, a înființat un departament separat de traumatologie ortopedică cu 30 de paturi, primul din județ, pe care l-a condus singur timp de 15 ani, preluând sarcini de ambulatoriu și de urgență în întreaga regiune Covasna, practic fără timp liber. În calitate de specialist, operează 600-650 de pacienți pe an, implicând colegi tineri și alți specialiști de la sfârșitul anilor 1980. Între timp, a trecut toate examenele de specialitate posibile, a participat la conferințe profesionale și a publicat peste 24 de lucrări științifice despre experiența sa”, a menţionat prof. Dancs Árpád în cuvântul de Laudatio din cadrul galei festive.

La ceremonia de decernare a Premiului Pro Urbe au participat primarul Antal Árpád, viceprimarii Vargha Fruzsina și Tóth-Birtan Csaba, membri ai Consiliului Local, foști câștigători ai Premiului Pro Urbe, reprezentanți ai localităţilor înfrățite cu Sfântu Gheorghe, invitați, precum și elevi și profesori ai Liceului de Arte „Plugor Sándor”, care au oferit scurte momente artistice.

Titlul Pro Urbe a fost instituit de Consiliul Local Sfântu Gheorghe în anul 1997, fiind cea mai înaltă distincţie acordată de autorităţile locale din municipiu în scopul recompensării morale a cetăţenilor care au contribuit la creşterea bunăstării comunităţilor locale sau a prestigiului localităţii.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.