Primăria Sfântu Gheorghe începe mai multe programe de modernizare în zonele rezidenţiale
Oraşul nostru, responsabilitatea noastră!
Într-o nouă conferinţă de presă din ciclul „Oraşul nostru, responsabilitatea noastră”, primarul Antal Árpád, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba şi consilierii locali Magyarósi Imola şi Zsigmond József au prezentat concluziile preliminare ale unei consultări în rândul asociaţiilor de proprietari din Sfântu Gheorghe, dar şi mai multe programe pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rezidenţiale din oraş.
În Sfântu Gheorghe sunt 165 de asociaţii de proprietari, reprezentând 942 de scări de bloc cu circa 19.600 de apartamente. Până în momentul de față, reprezentanţii Primăriei au reuşit să aibă discuţii cu reprezentanţii a 570 de scări de bloc (aproape 20.000 de locatari), reprezentând 60,5% din total. Consultarea va continua până când vor fi purtate discuţii cu toţi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din oraş.
În urma acestor consultări au fost identificate mai multe probleme, cele mai des întâlnite fiind lipsa locurilor de parcare, tăierea sau toaletarea copacilor, termoizolarea blocurilor, reabilitarea acoperişului sau a trotuarelor, dar şi probleme legate de ascensoare, locurile de joacă pentru copii, pierderi ale reţelei de apă sau restanţele locuitorilor la plata întreţinerii. Blocul cu cele mai multe datorii se află în cartierul Ciucului şi a acumulat peste 400.000 de lei restanţe.
Primăria preia tăierea şi toaletarea copacilor
„O problemă foarte prezentă şi care ne-a surprins şi pe noi este cea a tăierii sau toaletării copacilor. Administratorii ne-au sesizat-o mai ales din cauza faptului că aceste lucrări sunt unele cu costuri ridicate, care pot ajunge până la 3-4.000 de lei pentru o scară de bloc. Dacă vorbim de un bloc locuit mai ales de vârstnici, aceasta poate fi o problemă”, a explicat consilierul local Magyarósi Imola.
Pentru a rezolva această problemă, Primăria Sfântu Gheorghe va prelua de anul viitor coordonarea lucrărilor de tăiere şi toaletare a copacilor din zonele rezidenţiale, acţiuni care până acum au creat multe neplăceri locuitorilor.
De asemenea, administratorii asociaţiilor de proprietari au semnalat că ar avea nevoie de cursuri de perfecţionare pentru a se pune la punct cu noutăţile legislative şi pentru a fi la curent cu modificările apărute în acest domeniu.
În urma acestei consultări, dar şi din dorinţa de a îmbunătăţi calitatea vieţii în zonele rezidenţiale din oraş, Primăria Sfântu Gheorghe va lansa în perioada următoare mai multe programe.
Camere de supraveghere la intrările în blocuri
Astfel, în viitorul apropiat vor fi amplasate inscripții bilingve uniforme la intrarea în toate scările de bloc din oraş pentru a facilita identificarea adreselor, iar pentru a îmbunătăți siguranța publică, la cererea locuitorilor vor fi instalate camere de supraveghere la intrările în scările de bloc.
„Cofinanţarea în multe dintre aceste programe va fi între 30-50% din partea locatarilor, iar Primăria va ajuta cu restul de 50-70%. În cazul supravegherii video, aceasta nu va fi una online, ci imaginile vor fi stocate la Poliţia Locală, iar în cazul unui eveniment semnalat de locuitori sau de Poliţie, atunci la Poliţia Locală, gratuit, vor putea fi vizualizate imaginile din perioada respectivă. Nu ne dorim o monitorizare online, este vorba doar despre stocare de imagini”, a explicat primarul Antal Árpád.
Un alt program se referă la amplasarea unor depozite închise pentru biciclete, care vor putea fi solicitate de locuitori în mai multe dimensiuni. Până în prezent, patru astfel de structuri au fost amplasate în zone rezidențiale ale orașului, existând o cerere mare pentru ele şi în alte zone.
În urma consultării, a reieşit că locuitorii au deseori probleme în găsirea unor meşteri pentru diverse lucrări în bloc, astfel încât municipalitatea va începe să alcătuiască o bază de date a meseriaşilor locali și a contactelor care vor putea fi accesate nu numai de asociațiile de proprietari, ci de oricine.
Modernizarea locurilor de joacă pentru copii
De asemenea, pentru siguranţa copiilor, vor continua lucrările de renovare şi modernizare a locurilor de joacă mai neglijate în ultima perioadă, dar vor fi înființate şi noi locuri de joacă tematice.
În viitor se va pune mai mult accent şi pe comunicarea între asociațiile de proprietari și municipalitate, folosind oportunitățile oferite de rețelele de socializare, dar se doreşte inclusiv încurajarea utilizării platformelor online pentru a plăti costurile întreţinerii.
Program amplu de termoizolare a blocurilor
În ceea ce priveşte termoizolarea blocurilor, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a amintit că Sfântu Gheorghe a fost fruntaş în ţară la acest capitol în urmă cu aproximativ 10 ani, însă din cauza unor experienţe mai neplăcute, administratorii blocurilor s-au speriat de aceste programe ducând la scăderea numărului de participanţi.
„Din fericire, anul trecut am reuşit să depunem aplicaţii pentru 4 proiecte cu care suntem în faza de precontractare şi urmează să semnăm contractele de finanţare. Este vorba despre 160 de apartamente în total, cele mai multe din zona centrală a oraşului”, a explicat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.
Autorităţile locale speră să poată reporni un program mai amplu de reabilitare termică, în acest sens fiind lansată o strategie pentru perioada 2021-2030 vizând termoizolarea a cât mai multor blocuri din oraş.
Municipalitatea va confinanţa şi instalarea de lifturi în casele scărilor în care acest lucru a fost omis în timpul construcției, sau modernizarea lifturilor vechi deja existente. Pentru cumpărarea și punerea în funcțiune a lifturilor, locuitorii trebuie să depună o cerere la Primărie, care şi în acest caz va suporta 50 până la 70% din costuri.
Angajații companiei locale Sepsi Útépítő continuă să modernizeze şi să reabiliteze trotuarele și parcările din zonele rezidențiale, iar anul trecut au fost efectuate lucrări similare în 31 de locații din oraş.
Este planificată şi introducerea unui sistem inteligent de colectare a deșeurilor, prin care colectarea selectivă poate fi monitorizată şi la blocurile de locuinţe, aşa cum se întâmplă deja la casele particulare. Primul aparat de acest gen va fi amplasat în următoarea perioadă pentru a testa funcționarea sistemului, dorindu-se ca din fonduri europene să fie amplasate astfel de puncte în toate zonele oraşului.
Peste 22.000 de autoturisme înmatriculate în Sfântu Gheorghe
Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte situaţia locurilor de parcare din oraş, primarul Antal Árpád a arătat că în ultimii 5 ani, numărul autoturismelor înmatriculate în Sfântu Gheorghe a crescut cu aproape 4.500. Doar anul trecut, care a fost un an cu carantină şi pandemie, s-a înregistrat o creştere a numărului de autoturisme cu 713, faţă de o creştere de 943 cât a fost în 2019.
„Vorbim de un ritm de creştere care din punct de vedere al infrastructurii este imposibil de gestionat şi încă nu vedem unde se va opri această creştere. Sunt zone în oraş unde situaţia este mai relaxată şi putem găsi compromisuri pentru a rezolva parcările, dar sunt şi zone cu blocuri de 10 etaje unde prin construirea de parcări supraetajate se va rezolva parţial această problemă. Din nefericire însă, sunt şi zone în oraş unde nu există fizic loc pentru construirea unor parcaje supraetajate”, a declarat primarul Antal Árpád.
La această dată, în Sfântu Gheorghe sunt înmatriculate 22.216 autoturisme, la care se adaugă încă aproximativ 2.000 de autoutilitare şi alte tipuri de vehicule.