ro
 
Sâmbătă, 26. Aprilie 2025.

Primăria Sfântu Gheorghe cumpără fosta Fabrică de Ţigarete

06.05.2021

Clădirea va fi reabilitată şi introdusă în circuitul cultural şi de tineret al oraşului

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat la începutul acestei săptămâni un proiect de hotărâre privind cumpărarea de către municipalitate a fostei Fabrici de Ţigarete din Sfântu Gheorghe, clădire monument istoric. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 4,9 milioane de euro, iar contractul de achiziţie urmează să fie semnat în săptămânile următoare.

Ca urmare a acestei decizii, joi a avut loc o conferinţă de presă în curtea Fabricii, la care au participat pe lângă primarul Antal Árpád, şi vicepremierul Kelemen Hunor şi viceprimarul Vargha Fruzsina.

„Prezenţa domnului vicepremier Kelemen Hunor la această conferinţă de presă este o dovadă a faptului că tot ceea ce discutăm astăzi aici depăşeşte limitele oraşului Sfântu Gheorghe. Achiziţia acestui imobil monument istoric este un moment important nu numai în viaţa oraşului nostru, ci este şi un mesaj că este foarte important să protejăm şi să salvăm monumentele istorice”, a spus primarul Antal Árpád.

„Pot să vă spun că în Sfântu Gheorghe anii care au trecut sunt unii ai dezvoltării şi construirii, iar perioada care vine va fi la fel, una în care comunitatea se va dezvolta. Pentru mine a fost mereu foarte importantă păstrarea, renovarea şi punerea în funcţiune a clădirilor de patrimoniu. Aceste clădiri, mai ales cele de patrimoniu industrial, au fost folosite decenii la rând şi au definit comunităţi întregi. Mă bucur că Municipiul Sfântu Gheorghe face un efort financiar şi va cumpăra acest imobil, pentru că astfel va reintra în circuitul public şi nu va fi demolat. E un efort uriaş pentru municipiu, dar orice lider al unei comunităţi ştie că astfel de investiţii pe termen mediu şi lung vor creşte calitatea vieţii locuitorilor”, a spus şi vicepremierul Kelemen Hunor.

La rândul ei, viceprimarul Vargha Fruzsina a punctat importanţa acestei clădiri pentru crearea unor spaţii inovative pentru tinerii din zonă.

„În ultimele 7 luni am discutat destul de mult cu tinerii, am făcut și consultarea tinerilor, din care a reieșit că tinerii au nevoie de spații, şi primesc aproape în fiecare săptămână un telefon sau un email despre tineri care s-au născut în Sfântu Gheorghe, dar acum trăiesc în străinătate, au idei bune, dar nu au spațiul necesar pe care să-l folosească. Eu sper că dacă vom avea această clădire, această problemă se va rezolva și putem să le dăm antreprenorilor tineri, care au idei inovative, și va însemna și o reformă în comunitatea noastră. Avem nevoie de spații multifuncționale și interactive, unde să se poată face sport, ore interactive pentru școli și pentru programe de afterschool”, a spus viceprimarul Vargha Fruzsina.

Clădirea fabricii de ţigarete din Sfântu Gheorghe a fost construită în perioada 1901-1907, după ce în 1897, primarul Gödri Ferenc jr. a solicitat Guvernului de la Budapesta sprijin pentru construirea unei fabrici de ţigarete. Aceasta a funcţionat iniţial în actualul sediu al Primăriei, unde la început au lucrat 80 de persoane, dar au fost perioade în care numărul angajaţilor a depăşit 1.000 de persoane. Activitatea fabricii s-a oprit în decembrie 2010, iar dorinţa autorităţilor locale este să înceapă în curând o nouă epocă în viaţa acestui imobil.

În ultimii 15 ani, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a realizat o serie de investiții prin achiziționarea sau renovarea unor proprietăți care au jucat un rol important în dezvoltarea comunității și a orașului, cum ar fi achiziționarea fostului IAS din Câmpul Frumos şi construirea Parcului Industrial, a Casei Bene și a Casei Keresztes din centrul oraşului, a fostului sediu Romtelecom, a fostei Bănci Naționale sau a fostului Hotel Bodoc. De asemenea, municipalitatea are planuri similare pentru achiziționarea și renovarea Casei de Cultură a Sindicatelor și a sediului Poştei.

Sportul, cultura și creativitatea merg mână în mână în Arena Sepsi
25.04.2025

Pe lângă faptul că oferă oportunități pentru diferite forme de mișcare și sport, și întărește experiențele colective ale unui stil de viață sănătos, arena funcționează și ca un centru cultural și economic.

Pun oraşul în mișcare: 2025 va fi un an sportiv la Sfântu Gheorghe
15.04.2025

Calendarul evenimentelor și competițiilor legate de alergare, care vor avea loc în oraș, a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă.

Balaurul Dezi este mascota Campionatului Mondial de Hochei pe Gheaţă de la Arena Sepsi
14.04.2025

Povestea îi este strâns legată de legenda Sfântului Gheorghe, iar numele i-a fost inspirat de către o figură reprezentativă a hocheiului românesc, Dezideriu Varga

Condiții educaționale moderne pentru toți elevii și preșcolarii din Sfântu Gheorghe
11.04.2025

Primăria Sfântu Gheorghe a dotat sălile de clasă cu mobilier nou și echipamente interactive. În acest an școlar, toate grădinițele și școlile din oraș au fost echipate cu mijloace didactice moderne și am înlocuit mobilierul mai vechi de cinci ani. Astfel, elevii pot învăța de acum într-un mediu mai prietenos, cu ajutorul unor instrumente digitale moderne.

Începe vânzarea biletelor pentru Săptămâna Culturală din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe
07.04.2025

Începând de vineri, publicul poate achiziționa bilete pentru spectacolele culturale din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe 2025. O noutate importantă a acestei ediții este posibilitatea achiziționării unui abonament cu preț redus pentru mai multe producții de teatru. Ediția a 32-a a Zilelor Sfântu Gheorghe va avea loc între 24 aprilie și 11 mai, iar Săptămâna Culturală se încheie pe 8 mai.