ro
 

Primăria Sfântu Gheorghe a reziliat contractul pentru reabilitarea internatului şi a sălii de festivităţi de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”

26.06.2023

Constructorul refuză să părăsească şantierul, deşi a fost somat să facă acest lucru.

Primăria mun. Sfântu Gheorghe a reziliat contractul pentru modernizarea şi reabilitarea internatului şi a sălii de festivităţi de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, însă firma constructoare refuză să părăsească şantierul, deşi a fost somată să facă acest lucru.

S-a ajuns în această situaţie după ce executantul, firma Modern Power System din Cluj-Napoca, nu și-a îndeplinit obligațiile din contract.

Lucrările au fost demarate în anul 2020, cu un termen de finalizare de 6 luni care însă n-a fost respectat. Primăria Sfântu Gheorghe a încercat pe toate căile o colaborare eficientă cu constructorul pentru a ajunge la finalizarea lucrărilor, însă nici acest lucru n-a fost posibil.

Având în vedere că lucrările sunt finanţate din fonduri europene unde termenul maxim de finalizare este 31 decembrie 2023, autorităţile locale s-au văzut nevoite să rezilieze contractul şi să liciteze lucrările rămase astfel încât să fie terminate până la finalul acestui an.

La sfârşitul lunii mai, după rezilierea contractului în baza prevederilor din dosarul de achiziţie publică, reprezentanţii Primăriei au încercat să preia amplasamentul, însă constructorul nu a fost de acord, motiv pentru care acesta a fost somat să elibereze amplasamentul până la data de 26 iunie ora 12:00. Cu toate acestea, constructorul refuză în continuare să părăsească şantierul, sub diverse pretexte financiare care nu au corespondent în realitate.

În context, precizăm că lucrările ar fi trebuit finalizate în urmă cu mai bine de 2 ani, dar constructorul, care este aceeași firmă cu cea care a făcut proiectarea, a omis mai multe lucrări din cadrul proiectului. Anul trecut, Municipalitatea a fost nevoită să facă o nouă procedură de achiziţii pentru derularea unor lucrări suplimentare, fapt care a dus la noi amânări în finalizarea lucrărilor, iar din cauza faptului că executantul nu a reuşit să pună în funcţiune sălile de clasă din clădirea internatului până la începerea anului școlar, activitatea Colegiului a fost împărțită, elevii fiind nevoiți să învețe în sălile altor școli.

Pe lângă proiectul iniţial, finanţat din fonduri europene, Primăria Sfântu Gheorghe a mai alocat din bugetul local aproape 2 milioane de lei pentru a rezolva anumite probleme care nu erau în proiect.

Dacă lucrările la întregul proiect nu sunt finalizate până la sfârșitul anului, Primăria riscă să achite din bugetul local inclusiv sumele pe care le-a atras din fondurile europene.

Proiectul „Creşterea calității arhitectural-ambientale, reabilitare termică – internat și sala de festivități” avea, la momentul semnării contractului, o valoare de 7,1 milioane de lei, din care 6,9 milioane de lei este finanțare nerambursabilă.

Primăria Sfântu Gheorghe a emis autorizația de începere a lucrărilor în septembrie 2020, după un blocaj de mai bine de doi ani din cauza procesului birocratic, întrucât proiectul de reabilitare și modernizare a internatului și a sălii de festivități nu primea avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna, iar pentru reabilitarea clădirii principale și a bibliotecii Colegiului erau necesare avize atât din partea ISU Covasna, cât și din partea Direcției de Cultură Brașov.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.