ro
 
Marți, 02. Iulie 2024.

Primăria extinde programul de învățare a limbilor română şi maghiară

17.08.2022

Din toamnă vor putea aplica şi locuitorii din Sfântu Gheorghe cu vârsta de peste 35 de ani.

În acest an, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a lansat programul de învățare a limbilor  română şi maghiară, oferind burse în valoare de 700 de lei tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care au promovat examenele la finalul cursurilor. În total, 13 tineri din cele două grupuri au finalizat cu succes cursul de patru luni: 4 în limba maghiară și 9 în limba română. Următoarea ediție a programului va fi deschisă şi persoanelor cu vârsta de peste 35 de ani. 

“Feedback-ul tinerilor care au participat la cursuri a fost pozitiv, dar mulți dintre ei au comentat că ar fi putut dura mai mult de patru luni. Pentru ediția următoare, am dori, de asemenea, să separăm elevii în grupuri în funcție de competențele lingvistice, ceea ce nu a fost posibil prima dată din cauza numărului mic de participanți", a declarat viceprimarul Vargha Fruzsina.

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe lansează a doua ediţie a programului, de data aceasta extinzându-l şi la locuitorii cu vârsta de peste 35 de ani, ca răspuns la nevoile exprimate. În plus, termenul limită de depunere a candidaturilor va fi prelungit pentru a permite unui număr mai mare de persoane să își depună dosarele de înscriere. 

Ca urmare a modificărilor aduse regulilor, proiectul de hotărâre va fi supus unei dezbateri publice înainte de a fi adoptat de Consiliul Local. Programul va fi apoi lansat, cel mai probabil în luna noiembrie. De data aceasta, participanții vor putea învăța limba română sau maghiară timp de 5-6 luni. 

Municipalitatea derulează programul de învățare a limbii celeilalte comunităţi în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai. Participanții vor trebui să plătească o taxă de înscriere de 1.000 de lei și vor putea cere înapoi 700 de lei la finalizarea cu succes a cursului. Aceștia pot face acest lucru numai pe baza prezentării unui certificat de absolvire a cursului. 

Din noul regulament a fost scoasă condiţia ca doritorii să studieze sau să lucreze în Sfântu Gheorghe, astfel că programul de învățare a limbilor  română şi maghiară este deschis tuturor persoanelor cu vârsta de peste 18 ani care au domiciliul în Sfântu Gheorghe și care deţin o diplomă de bacalaureat sau au absolvit o şcoală profesională.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.