ro
 
Miercuri, 03. Iulie 2024.

Plăcuţe noi pe clădirile monument istoric din Sfântu Gheorghe

24.03.2022

Codurile QR plasate sub panouri oferă o scurtă descriere a istoriei clădirii

Primăria Sfântu Gheorghe a amplasat recent pe clădirile monument istoric din oraș panouri acoperite cu plăci de cupru și sticlă transparentă. Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba și consilierul local József Álmos au prezentat în cadrul unei conferințe de presă noile panouri cu coduri QR pentru monumente. Prin scanarea codurilor QR cu un telefon smart, se va deschide site-ul creat special în acest scop (click AICI). Site-ul, cu imagini și descrieri, oferă informații în limbile română, maghiară, engleză și germană despre istoria, anul de construcție și stilul clădirii. Descrierile clădirilor monument sunt scrise de József Álmos, istoric local și consilier municipal (26 de descrieri), muzeologul Boér Hunor despre clădirile Muzeului Național Secuiesc, respectiv istoricul Csáki Árpád despre Biserica Reformată fortificată.

„Intenționăm să extindem site-ul cu o listă a statuilor din Sfântu Gheorghe, deoarece majoritatea statuilor nu au informații despre persoana sau sculptorul lor”, a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Lista clădirilor monument istoric ar urma să fie extinsă și pentru a include clădirile din localităţile aparţinătoare Chilieni şi Coşeni, dar acestea ar trebui mai întâi să fie declarate clădiri monument. 

„Declararea unei clădiri ca monument este un proces foarte lung și complicat, iar panourile pot fi puse doar după ce clădirea apare pe lista națională a monumentelor aprobată de Ministerul Culturii”, a declarat József Álmos.

În total, pe 28 de clădiri monument istoric din oraș vor fi amplasate panouri, dintre care 18 au fost deja montate de către colegii de la Direcţia de Gospodărire a oraşului, iar celelalte 10 vor fi echipate în curând cu panouri noi.

În Sfântu Gheorghe, următoarele clădiri monument istoric vor fi dotate cu tăbliţe indicatoare: Hotelul Hungária (clădirea Poştei), Casa Nagy György, Casa Gyulai Ferenc, Casa Serestéj, Biblioteca Județeană „Bod Péter”, Gimnaziul Reformat de Fete, Colegiul „Szekely Mikó”, Casa Keresztes, Casa Bene (Muzeul Cinegetic), Casa Csulak, Școala Reformată Elementară, Muzeul Național Secuiesc, Fabrica de Ţigarete, Institutul Pedagogic de Fete, Bazarul (Galeria de Artă „Gyárfás Jenő”), Casa cu Arcade, Abatorul orăşenesc, Casa Pünkösti, Orfelinatul de băieţi (Spitalul TBC), Biserica Reformată Fortificată, Clădirea Primăriei, Fabrica de Textile, Vila elvețiană, Palatul Beör, Casa Nagy-Bogáts, Conacul lui Bora Benedek, Școala Populară de Stat (Liceul de Arte „Plugor Sándor”), fosta Școală Ortodoxă (Prima Şcoală Românească).

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.