ro
 
Miercuri, 14. August 2024.

Pe 10 august începe testarea publică a sistemului bike sharing la Sfântu Gheorghe

08.08.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe şi Sepsi ReKreativ S.A. anunţă că sâmbătă, 10 august va începe testarea publică a sistemului de închiriere biciclete Sepsi Bike. Sistemul face parte din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, prin care autoritățile locale și-au propus să încurajeze utilizarea mijloacelor de transport alternative, respectiv să reducă nivelul de poluare.

În următoarele luni, locuitorii sunt rugaţi să aibă răbdare şi să fie înţelegători în ceea ce priveşte eventualele probleme în funcţionarea sistemului, până când acestea vor fi rezolvate. 

„La sfârşitul lunii iulie am început testările în regim propriu, iar acum urmează să dăm drumul testărilor publice. Vreau să subliniez acest lucru, şi anume că în următoarele luni tot un sistem de testare va fi. Vom avea un Call Center unde utilizatorii pot suna şi pentru a întreba chestiuni tehnice despre utilizarea bicicletelor, dar unde ne dorim foarte mult să primim şi feedback de la oameni. Trebuie să învăţăm împreună cum funcţionează acest sistem, pentru că este ceva nou. Nu ştim încă ce fluxuri vor fi, câţi utilizatori vom avea, este vorba de un sistem de gestionare mult mai complex decât ne-am imaginat, dar pe care am încercat să-l simplificăm cât de mult posibil având în vedere şi obligaţiile legale pe care le avem”, spune primarul Antal Árpád.

În ultimele luni au fost amenajate 16 stații de închiriere automată, amplasate în zonele aglomerate din oraş, unde vor fi disponibile deocamdată 100 din cele 230 de biciclete achiziţionate. 

Pentru a putea utiliza sistemul, doritorii trebuie să aibă cel puțin 14 ani împliniţi şi să facă următorii paşi:

  1. Trebuie creat un cont de utilizator pe www.sepsibike.ro, completând datele personale solicitate.
  2. Încărcaţi documentele solicitate: poză cu cartea de identitate şi acord parental pentru minorii cu vârste între 14 şi 18 ani (acordul poate fi descărcat de AICI).
  3. Aşteptaţi activarea contului. În primele luni acest pas poate dura minim 24 de ore din cauza numărului mare de solicitări. 
  4. Instalaţi aplicaţia GloBikes (disponibilă în Play Store şi App Store) şi logaţi-vă cu acelaşi cont de pe sepsibike.ro.
  5. După activarea contului puteţi închiria bicicletele!

Harta cu locaţiile staţiilor de închiriere este disponibilă pe www.sepsibike.ro. Bicicletele vor putea fi utilizate în mod gratuit în primele 30 de minute, indiferent de numărul de utilizări zilnice. Pentru utilizarea bicicletei peste limita de 30 de minute în care serviciul este gratuit, utilizatorii vor plăti 2 lei de la minutul 31 și până la minutul 90, un tarif de 4 lei de la minutul 91 și până la minutul 150, respectiv 6 lei pentru fiecare oră începută după acest interval și până la returnarea bicicletei.

În situația în care bicicleta nu este returnată la expirarea intervalului maxim de 24 de ore de la momentul închirierii, administratorii serviciului vor anunța organele abilitate, în vederea recuperării bunului. 

Pentru orice fel de probleme sau întrebări despre funcţionarea sistemului a fost creat un Call Center la numărul de telefon 0374451350 (număr cu tarif normal, disponibil zilnic între orele 06:00-22:00).

Serviciul de închiriere a bicicletelor va fi disponibil zilnic, între orele 06:00-22:00, iar după ora 22:00 se vor putea face doar retururi de biciclete în standurile de andocare din stații. 

După activarea contului, utilizatorul poate accesa bicicletele cu ajutorul aplicației mobile, prin două metode: fie prin scanarea codului QR al unei biciclete prezente în stație, fie prin introducerea codului digital generat de aplicație.

Pentru a returna o bicicletă la stație, după folosire, utilizatorul pur și simplu o va împinge în doc. Un semnal sonor și luminos verde va confirma blocarea cu succes a bicicletei în punctul de andocare. 

Important! Bicicletele vor putea fi utilizate doar pe raza municipiului Sfântu Gheorghe (inclusiv Chilieni, Coşeni, Câmpul Frumos), cu respectarea prevederilor Codului rutier. Sunt interzise: transportul în coș cu o sarcină mai mare de 10 kg, transportul de pasageri și, în general, orice utilizare care ar putea pune în pericol utilizatorul sau alte persoane, demontarea sau încercarea de demontare a bicicletei, respectiv utilizarea bicicletei în scopuri comerciale sau profesionale (livrarea meselor, coletelor etc).

Regulamentul complet al sistemului Sepsi Bike poate fi consultat AICI.

Au început înscrierile pentru cuplurile care sărbătoresc 50, 60 sau 70 de ani de căsnicie
12.08.2024

Termenul limită pentru depunerea cererilor este 1 octombrie 2024.

Pe 10 august începe testarea publică a sistemului bike sharing la Sfântu Gheorghe
08.08.2024

Bicicletele vor putea fi utilizate gratuit în primele 30 de minute.

Comorile de la Şugaş Băi – relaxare pentru întreaga familie
02.08.2024

Şugaş Băi este un loc minunat pentru a petrece câteva zile de vară, deoarece stațiunea, situată la doar 8 km de Sfântu Gheorghe, oferă o gamă largă de activități recreative pentru întreaga familie.

Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc începe şi anul acesta la Sfântu Gheorghe
02.08.2024

Prologul şi prima etapă vor duce la restricţii de circulaţie în oraş şi spre Şugaş Băi în zilele de 7 şi 8 august

Măsuri de siguranţă pentru evitarea incendiilor la picnic
30.07.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe atrage atenţia locuitorilor că în această perioadă pericolul de incendii este ridicat din cauza secetei, a vegetaţiei uscate şi a temperaturilor ridicate.