ro
 
Miercuri, 19. Iunie 2024.

O expoziție interactivă se deschide cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari în clădirea fostei fabrici de țigarete

30.05.2023

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a doua oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13-16 iunie.

Expoziția va putea fi vizitată timp de 4 zile, începând cu 13 iunie, la primul etaj al fostei fabrici de țigarete. Aceasta va fi deschisă de viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, și va fi prezentată de către vicepreședintele Asociației Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc, Csáky Ernő. După inaugurarea expoziției, va avea loc o discuție profesională, avându-l ca invitat pe  Ravasz András, inventatorul Braille Comfort Pack, care ajută persoanele cu deficiențe de vedere să citească.

Expoziția aduce un omagiu laureaților maghiari ai Premiului Nobel, iar vizitatorii pot asculta diverse discuri de vinil, pot viziona diapozitive și pot vedea proiectoare originale de filme sonore, casete video alb-negru, radiouri cu cutie de lemn, computere și centrale telefonice. Pe lângă invențiile de odinioară, anul acesta vor fi prezentate și gadgeturi moderne: robotică, machete de avioane, drone și Lego, una dintre jucăriile preferate ale copiilor.

Pe lângă educație și comemorare, evenimentul își propune să prezinte vizitatorilor telecomunicațiile și alte invenții tehnice ale vremii, precum și inventatorii lor maghiari și români și oamenii de știință de origine maghiară, laureați ai Premiului Nobel, într-un cadru nu foarte îndepărtat de epoca în care au fost create. 

Datorită colecției de la Sepsi TeleTár, iubitorii istoriei telecomunicațiilor și tehnologiei pot nu numai să admire vechile dispozitive, ci și să le încerce.

 Expoziția poate fi vizitată cu un tur de grup ghidat între 13 și 16 iunie, în clădirea fostei fabrici de ţigarete de pe strada Kós Károly nr. 21. Tururile cu ghidaj pentru grupuri pot fi rezervate în avans completând formularul de AICI

Expoziția este organizată de Sepsi Teletár și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe cu sprijinul Fundației Communitas.

 

ZIUA INVENTATORILOR MAGHIARI II.

EXPOZIȚIE

13-16 IUNIE 2023

13 IUNIE - FESTIVITATEA DE DESCHIDERE

13:00-13:30

Discursuri de inaugurare // viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, și Ernő Csáky, vicepreședintele Asociației Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc, Csáky Ernő.

13:30-14:30

Prezentare - Ravasz András, inventator. Prezentarea unui dispozitiv inventat pentru persoanele cu deficiențe de vedere, care le permite acestora să citească cărți.

14:00-16:00

Young Engineers Mid Transylvania LEGO - Atelier de mecanică și experimentare științifică

  1. ROBOTURILE MEDIULUI NOSTRU - Utilizarea seturilor LEGO Technic pentru a învăța despre mașinile simple, introducând fizica și principiile ingineriei într-un mod plin de joacă. Modele construibile: mașină de spălat, mixer, burghiu, mașină de tuns iarba - pentru copii cu vârsta între 6-10 ani.
  2. MOTOARE INDUSTRIALE - Utilizarea seturilor LEGO Technic pentru a învăța despre mașinile simple, introducând fizica și principiile ingineriei într-un mod jucăuș. Modele construibile: macara de construcții, elevator tip foarfecă, stivuitor, compactor - pentru copii cu vârsta între 10-15 ani
  3. ROBOȚII FAVORIȚI AI YOUNG ENGINEERS: expoziție permanentă

14 IUNIE

10.00-16.00: Tururi ghidate de grup (pe bază de rezervare AICI)

10.00-13.00: Young Engineers Mid Transylvania LEGO

15-16 IUNIE

10.00-16.00: Tururi ghidate de grup (pe bază de rezervare)

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.

Pe 10 iunie încep înscrierile pentru programul de internship al Primăriei Sfântu Gheorghe
06.06.2024

În perioada 10 și 23 iunie, tinerii care studiază în prezent la facultate sau au absolvit recent studiile universitare pot aplica pentru programul de internship al Primăriei Sfântu Gheorghe.

SEPSI Inst. RUN – alergare în clădirile emblematice din Sfântu Gheorghe
06.06.2024

Pe 21 iunie, vineri, la Sfântu Gheorghe va avea loc pentru prima dată o cursă de alergare în care participanții vor putea alerga prin diverse instituții și clădiri emblematice ale orașului.