ro
 

Zidul invizibil trebuie dărâmat

08.03.2010
Parteneriat cu comunitatea rromă din Őrkő

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, prin Asociaţia Amenkha, a început procedurile de angajare a patru rromi din  Őrkő. Aceştia vor avea rolul de intermediari  între Municipalitate, Organele de Pază  şi Ordine şi comunitatea rromă, a declarat primarul  Antal Árpád András în cadrul conferinţei de presă de joi.
Acesta este primul pas pentru a putea construi încrederea reciprocă,  fiind de acord şi reprezentantul comunităţii rrome, domnul Dima Mihály.

Despre aşa numitul „zid al Berlinului”de pe strada  Váradi József din Sfântu Gheorghe s-a discutat  foarte foarte mult, cei din  Őrkő l-ar dărâma, iar locuitorii din zonă l-ar întări.
Din punctul de vedere al Primarului, nu este vorba doar de zidul propriu zis, ci există şi un zid  nevăzut, împotriva căruia trebuie să facem ceva.  „Őrkő este o bombă socială şi atunci când va exploda, va fi târziu să acţionăm”, a subliniat primarul Antal Árpád András.

\"\"

Se speră ca cei patru angajaţi vor ajuta Poliţia Comunitară şi Jandarmeria în munca lor, îşi vor asuma rolul de  punte între comunitatea din  Őrkő şi autorităţi, pe de o parte ar preveni abuzurile organelor de ordine iar pe de altă parte ar face comunitatea rromă să înţeleagă, că legile trebuie respectate.
În primul rând ar verifica toate căruţele neînmatriculate şi în general circulaţia acestora în oraş, iar datorită faptului că numărul autoturismelor a crescut  semnificativ, căruţele reprezintă un real pericol.
Domnul Dima Mihály a menţionat şi faptul că s-au gândit ca  împreună cu Poliţia, să facă cunoscute regulile de circulaţie şi indicatoarele, rromilor din  Őrkő.
Acolo trăiesc  aproximativ 2000 de persoane, iar din totalul adulţilor lucrează cam un sfert.
   
Primăria a demarat deja de anul trecut un program de colaborare cu rromii, asigurând păşuni pentru caii lor, iar mulţumită acestui program, a scăzut numărul cailor lăsaţi liberi în oraş. 
„În timp ce în anul 2006 am fi putut  înhăma cam 10-12 cai pe săptămână, dacă aveam capacitatea,  pe tot parcursul anului trecut am prins doar 12 cai fără proprietari, pe străzile oraşului. ”- a subliniat realizările programului, domnul  Hadnagy István, Şeful Poliţiei Comunitare.
În acelaşi timp, Municipalitatea a oferit şi posibilitatea ca rromii să  să se achite de obligaţiile de plată a 80-90 % din amenzi prin muncă în folosul comunităţii.
Trupe locale la Zilele Sfântu Gheorghe
27.03.2024

Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au susținut miercuri, la Centrul Cultural Babel, o conferință de presă despre trupele locale care vor concerta pe Scena Principală a evenimentului din acest an, dar și despre festivalul de muzică stradală.

Actualități livrești importante la cea de-a III-a ediție a SepsiBook
22.03.2024

Au fost anunțați primii invitați confirmați: Gabriela Adameșteanu, Marius Chivu, Adina Rosetti, Ada Milea și Bobo Burlăcianu sunt doar câțiva dintre autorii și artiștii prezenți la Arena Sepsi în perioada 23 – 26 mai.

„Ne place acest program”
22.03.2024

Interviu cu Kolumbán Anett, antrenoare de handbal în cadrul programului „Iniţiere în sport”

Primăria Sfântu Gheorghe stinge din nou luminile în Ora Pământului
20.03.2024

Sâmbătă, 23 martie, între orele 20:30-21:30, iluminatul public va fi stins în Piaţa Centrală şi la sediul Primăriei

Zilele Sfântu Gheorghe: One man aproape show cu Pavel Bartoș
20.03.2024

Un spectacol după un scenariu scris de Pavel Bartoș, care cuprinde în mare parte elemente autobiografice, tratate cu umor, poate prea mult umor, în care autoironia și sinceritatea sunt la ele acasă.