ro
 

Piața din Sfântu Gheorghe este mai ieftină pentru producătorii locali

24.06.2020

 

În fiecare an apar discuţii şi critici ale locuitorilor din Sfântu Gheorghe despre preţul ridicat al legumelor și fructelor din Piaţa locală, faţă de aceleaşi produse în Brașov. Cu toate acestea, nici TEGA S.A. (administratorul Pieţei agroalimentare) şi nici Primăria Sfântu Gheorghe nu pot influența prețurile pieței, prin urmare încearcă să încurajeze producătorii locali într-un mod diferit.

Directorul TEGA, Máthé László, a subliniat că în acest caz comportamentul clienților este cel mai important în stabilirea prețurilor pentru produsele din piaţă, pentru că dacă aceștia nu cumpără la un anumit preț, vânzătorii vor fi obligați să mai reducă din tarife. Directorul TEGA a subliniat că mesele vor fi puse la dispoziție cu prioritate producătorilor locali.

În numele Primăriei, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a atras atenția asupra faptului că autorităţile încearcă să ajute producătorii din Sfântu Gheorghe prin închirierea unei mese cu o reducere de minim 50%, în cazul locuitorilor din restul județului Covasna această reducere fiind de 20%. În cazul multor dintre mesele din piaţă, producătorul principal local are prioritate asupra intermediarilor și vânzătorilor din alte județe.

Prețul zilnic pentru o masă în lateralele pieţei este de 18,75 lei, pentru producătorii județului Covasna 15 lei, iar producătorii care locuiesc în Sfântu Gheorghe pot utiliza masa pentru suma de 9,60 lei. Mesele din mijlocul pieţei sunt mai ieftine şi sunt disponibile pentru 13,75 lei, 11 lei și 6,90 lei.

Atât Primăria, cât și TEGA atrag atenția producătorilor locali de a profita de reducerile disponibile în piața de legume, deoarece costurile de transport ale localnicilor sunt, de asemenea, mai mici, iar producătorul local consolidează economia locală.

În cazul fructelor și legumelor de sezon non-românești, preţurile sunt stabilite de supermarketuri, pentru că dacă acolo preţurile sunt mai ieftine, atunci intermediarii care operează în piață ar trebui să reacționeze, de asemenea, la situație şi să reducă preţurile.

Prezența caselor de marcat și corectitudinea prețurilor pot fi verificate de ANAF și Protecția Consumatorilor, iar aceste tipuri de abuzuri pot fi, de asemenea, raportate.

Producătorii pot solicita mai multe informații despre locurile disponibile în piață și tarife la adresa office@tega.ro sau personal la sediul TEGA din strada Crângului nr. 1.

 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.