ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Programele Com’on Sfântu Gheorghe sunt în plină desfăşurare

13.11.2019

Continuă realizarea inițiativelor câștigătoare ale programului Com’on Sfântu Gheorghe, lunile septembrie și octombrie dovedindu-se a fi foarte dinamice, iar evenimente vor avea loc și în cursul lunii noiembrie.

Programul Com’on Sfântu Gheorghe urmărește principiile bugetării participative, care implică populația unui oraș în procesul de luare a deciziilor în privința modalității optime de cheltuire a bugetului urban. În acest proces s-a așteptat înscrierea tinerilor între 14-35 ani, asigurând spațiu creativității, ideilor tinerilor, a unor inițiative, prin care aceștia participă în mod direct la viața orașului, implicând totodată și comunitățile lor.

O lună octombrie dinamică

Realizarea inițiativelor câștigătoare a început în luna septembrie cu Picnicul de zicători, apoi întreaga familie a dansat împreună de-a lungul a aproape patru weekenduri!

În luna octombrie s-au adus căței la grădiniță, în parc s-a finalizat linia de alergare, s-au ținut seri cu jocuri de societate și a avut loc o prelegere despre inteligență financiară. În cadrul inițiativei intitulate Să facem mai prietenos mediul nostru de locuință, tinerii activi au plantat pomi şi arbuşti la Câmpul Frumos, iar Tineretul Maltez a predat în cartierul Ciucului un chioşc de recreere destinat persoanelor fără adăpost.

În cadrul seriei de evenimente al Incubatorului de afaceri, intitulat Ia-ți banii și joacă! Au fost organizate de-a lungul a patru weekenduri seri legate de jocuri educaționale financiare. Grupul Eliberează-te din roata de șobolani a organizat o prelegere despre inteligența financiară, adusă în primul rând în atenția tinerilor debutanți.

Tot în luna octombrie s-a derulat evenimentul Retro Piknik, în cadrul căruia familiile din Sfântu Gheorghe au fost invitate să participe în îmbrăcăminte retro la o gustare în comun, să petreacă timp împreună în Parcul memorial 1956. Totodată a avut loc prima proiecție a echipei Viața noastră într-un film în sala de festivități a Fabricii de tutun, cei interesați fiind așteptați la încă trei proiecții urmate de o discuție în comun.

Membrii comunității Waldorf din Sfântu Gheorghe au desenat în stațiile de autobuz în cadrul inițiativei intitulate Com’on Jump, spre bucuria copiilor, șotronuri bilingve, colorate, cu cuvinte auto-încurajatoare, de întărire a sufletului. Datorită inițiativei asemănătoare Îl vom recolora împreună, copiii sosiți în parc s-au putut bucura de noi jocuri pe asfalt: aleea parcului Elisabeta a fost învelită în culori sub pensulele Tineretului Maltez printr-o tablă uriașă de șah, printr-un pășitor, printr-un șotron care se schimbă în castel.

Un alt program al evenimentulu, desfăşurat într-un weekend întreg, este cel intitulat Sănătos în poarta vieții, fiind vorba despre gimnastică pentru mamă & bebe, destinat atât mamelor înainte de naștere cât și mamelor cu copii mici, cu multe informații utile, cu mișcare în comun și cu petrecere de timp împreună.

Să spunem „Nu” pungii din plastic! Echipa Mai puțin plastic Sfântu Gheorghe s-a pregătit nu numai printr-o campanie de conștientizare, ci și cu pungi din material textil, în scopul de a convinge cât mai multe persoane în privința conversiei: la piața centrală s-au distribuit patru sute de bucăți de saci din textil.

S-a lansat și Centrul Artistic de Mișcare pentru Tineret CuccMucc, care dorește să sprijine dezvoltarea artistică a tinerilor din Sfântu Gheorghe, iar la evenimentul lor de deschidere a cântat formația Snaps Vocal Band.

Programele continuă și în luna noiembrie

Din luna noiembrie cei mici se pot juca în oraș pe pereții muzicali, copiii și părinții au creat aceste instalaţii prin muncă în comun, fiind atârnate atât ustensile de menaj cât și instrumente muzicale propriu-zise. Oricine se poate juca pe aceștia, însă se pot folosi de pedagogi chiar și pentru activitate de educație muzicală. Pereții muzicali creați la inițiativa comunității Waldorf din Sfântu Gheorghe se găsesc la Grădinița cu Program Prelungit, în curtea Grădiniței nr. 5, la Școala Gimnazială Nicolae Colan și în Parcul Elisabeta.

Cele mai populare locații de excursie din împrejurimile municipiului Sfântu Gheorghe așteaptă iarna într-o stare mai curată datorită curățeniei generale de sfârșit de an The WoodView Movement, s-a reușit curățirea zonei Izvorului Honvéd și a Izvorului Csaba.

Inițiativa Com’ON And Run așteaptă atleți amatori la antrenamentele de atletism. Unul dintre obiectivele vizate de această inițiativă este ca persoanele care încă nu au alergat niciodată în mod regulat, să se poată pregăti pe baza unui plan personalizat și să parcurgă până la sfârșitul programului primii lor 5000 de metri.

În cea de a doua parte a lunii noiembrie, în zilele de 16 și 23, cei interesați pot participa la încă două seri cu jocuri de societate, respectiv va avea loc și discuția de masă rotundă intitulată Să creștem copii sănătoși, cea mai recentă având loc pe data de 9 noiembrie în sala de conferințe din Colegiul Székely Mikó. Părinții își pot dobândi informații esențiale în privința evoluției motorie sănătoase a bebelușilor.

În procesul de participare pentru tineret Com’ON Sfântu Gheorghe, în urma votului au câștigat finanţare de maxim 2.500 de lei 31 de inițiative care vor fi realizate până la sfârșitul lunii noiembrie.

Evenimentele se pot urmări pe site-ul www.comonsepsi.ro, respectiv pe pagina Facebook www.facebook.com/comonsepsi.

Programul Com’ON Sfântu Gheorghe este derulat de Grupul PONT în relație de parteneriat cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.