ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Grădiniţa Árvácska din Sfântu Gheorghe, reabilitată termic cu fonduri europene

27.02.2019

Reabilitarea unităţilor de învăţământ şi crearea unui mediu modern şi confortabil de studiu pentru elevii şi preşcolarii din Sfântu Gheorghe au fost mereu printre obiectivele municipalităţii. În acelaşi timp, accesarea fondurilor europene este un punct esenţial în dezvoltarea oraşului şi creşterea calităţii vieţii pentru toţi locuitorii.

De data aceasta a fost semnat un contract european pentru reabilitarea termică a Grădiniţei cu Program Prelungit Árvácska, care aparţine de Școala Gimnazială „Gödri Ferenc” din cartierul Ciucului. Astfel va fi reînnoită infrastructura școlară din fonduri europene, iar datorită Uniunii Europene copiii din Sfântu Gheorghe se pot bucura de condiţii moderne de studiu.

„Noi am investit fonduri europene în reabilitarea și modernizarea liceelor, grupurilor școlare și a grădinițelor din municipiu și avem convingerea că tânăra generație merită aceste eforturi, pentru că astfel investim cu adevărat în viitorul nostru. Actualul proiect este foarte important pentru că, în prezent, aproape 250 de copii și cadre didactice frecventează Grădinița cu Program Prelungit Árvácska”, a declarat primarul Antal Árpád, după semnarea contractului cu ADR Centru.

Printre lucrările care vor fi derulate aici până în octombrie 2020 se numără termoizolarea fațadelor și anveloparea întregii clădiri, inclusiv înlocuirea tâmplăriei unde este cazul, amenajarea unei camere la parterul clădirii unde va fi montată o nouă centrală termică de 150 KW, pe combustibil gazos, înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat cu LED de înaltă eficiență și instalarea a două sisteme de captare a energiei solare.

Prin implementarea acestui proiect consumul anual de energie primară al clădirii Grădiniței se va reduce de trei ori și emisiile poluante ale gazelor cu efect de seră se vor reduce de aproape cinci ori.

Valoarea totală a proiectului semnat acum este de peste 2,14 milioane lei, din care fondurile nerambursabile reprezintă 98% din cheltuielile eligibile.

Pentru această perioadă de finanțare, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe are deja semnate și sunt în implementare proiectele de investiții pentru reabilitarea termică a Grădiniței Gulliver, a internatului și a Sălii de festivități de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, precum și a Liceului de Arte „Plugor Sándor”.

Până acum au fost finalizate cu succes alte șase proiecte finanţate din fonduri eruopene, cu o valoare totală de peste 26 milioane lei, prin care a fost reabilitată și modernizată infrastructura educațională de la mai multe unități de învățământ din municipiul Sfântu Gheorghe.

Au fost realizate amenajări exterioare la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” şi Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”. La Liceul Tehnologic „Kós Károly” a avut loc reabilitarea şi modernizarea clădirilor, iar la Grupul Școlar „Puskás Tivadar” a avut loc extinderea clădirilor în vederea modernizării atelierelor școlare și a laboratoarelor. De asemenea, la Liceul Teoretic „Székely Mikó” a avut loc reabilitarea, modernizarea și extinderea clădirilor.

Astfel, peste 1.000 de elevi și cadre didactice din oraș își desfășoară acum activitatea într-un climat modern și propice pentru studiu.

Foto: Vargyasi Levente

 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.