ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

2014-11-28: Sfântu Gheorghe se pregăteşte de sărbătoare

28.11.2014

Continuând tradiţia anilor precedenţi, sărbătoarea de Advent va avea loc şi anul acesta în organizarea municipalităţii din Sfântu Gheorghe, se vor aprinde luminile de Crăciun şi bineînţeles va fi organizat Târgul de Crăciun. Acesta este al cincilea an în care se amplasează o uriaşă coroană de Advent în centrul oraşului.

În prima duminică de Advent, Antal Árpád, primarul municipiului va aprinde prima lumânare de Advent, predând flacăra acesteia locuitorilor oraşului, îşi vor aprinde şi ei lumânările. Festivitatea va avea loc duminică, 30 noiembrie, începând cu ora 19.30, în Piaţa Libertăţii, mai precis în faţa Teatrului „Tamási Áron”. Cu această ocazie se organizează şi un spectacol de muzică şi poezie care are ca temă aşteptarea Crăciunului şi care va fi prezentat de către elevi şi preşcolari. La realizarea programului festiv vor participa: corul de elevi al Liceului „Mikes Kelemen”, Corul Campanella al Liceului de Arte „Plugor Sándor”, Bartos Barna, elev al liceului de artă, corul Grădiniţei  Csipike, precum şi Vékony Kitti, Bodor Roland şi elevii Şcolii Gimnaziale „Nicolae Colan”. Seara se va încheia cu acordarea binecuvântării tuturor participanţilor şi cu o cântare comună. Organizatorii vor oferi ceai fierbinte şi turtă dulce tuturor participanţilor, oferirea de cadouri sub această formă făcând parte de ani de zile din sărbătoarea comună.

 

Aprinderea primei lumânări de Advent la Sfântu Gheorghe
duminică, 30 noiembrie 2014 – ora 19.30
Piaţa Libertăţii, în faţa Teatrului Tamási Áron

PROGRAM
 

  • Grădința cu program prelungit „Csipike”, corul Voci de îngeri. Cântece: Kicsiny kis fényemmel și Jézus kopog. Educatori îndrumători: Fazakas Izabella și Török Melinda.
     
  • Discursul festiv al domnului primar Antal Árpád András şi aprinderea primei lumânări de Advent
     
  • Elevul Liceului de Arte „Plugor Sándor”: Bartos Barna, acompaniat la pian de Lőfi Gellért. Cântece: Ó jöjjetek hívek, Adventi hírnök, Betlehem éjjelén.
     
  • Corul de copii Campanella din Liceul de Arte „Plugor Sándor”, condus de Lőfi Gellért. Cântece: Ave maris stella–Britta Flecher, Festival sanctus–John Leavitt.
     
  • Elevii din Școala Generală „Nicolae Colan”: Vékony Kitty şi Bodor Roland. Cântece: Adventi hírnök, A kis Jézus megszületett, Ó Betlehem kisvárosa. Educator îndrumător: Benedek Magdolna.
     
  • Corul Liceului Teoretic „Mikes Kelemen”, condus de Szőcs Dániel. Cântece: Betlehemi csillag, El senior, Mélyből hozzád száll szavam.
     
  • Szabó Lajos venerabilul canonic catolic binecuvântează coroana de Advent.
     
  • Cântare: Újra itt van Advent.
     

 



De asemenea, a devenit o tradiţie ca luminile de Crăciun să fie aprinse pentru prima oară în oraş tot în duminica de Advent, cu ocazia sărbătorii comune. Municipalitatea extinde treptat, de la an la an, numărul locurilor decorate, astfel că, în acest an, se vor amplasa instalaţii de iluminat ornamental festiv în 27 de locaţii. În aceste zile, montarea ornamentelor luminoase a fost începută deja, de sărbători vor fi iluminate festiv opt străzi, cinci pieţe – printre care şi Piaţa Calvin recent reabilitată –, zece clădiri sau spaţii din faţa clădirilor şi bineînţeles vor sclipi a sărbătoare şi Parcurile Elisabeta şi Andrei Şaguna. Municipalitatea face eforturi ca în fiecare an să înnoiască întrucâtva iluminatul festiv existent, în măsura resurselor financiare disponibile, dar nu consideră oportună înlocuirea totală a acestora, astfel că, de mai mulţi ani, acesta este extins, completat şi reamenajat, în funcţie de condiţii. În acest an, în centrul oraşului va fi montat un brad tradiţional de 12 metri.

Târgul de Crăciun va fi organizat între 18 şi 24 decembrie, într-o locaţie diferită faţă de anii trecuţi: în noua parcare recent reabilitată din faţa Hotelului Bodoc. Aici s-au organizat mai multe târguri în această toamnă şi s-a dovedit a fi o locaţie potrivită pentru astfel de evenimente.

 


 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.