ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

2014-09-30: Târgul de Toamnă pune accent pe valorile locale

30.09.2014

Anul acesta, în perioada 11–12 octombrie, cu ocazia Târgului de Toamnă vor fi organizate patru evenimente. Târgul devenit deja tradiţie, va fi completat de o ofertă complexă de programe gastronomice, sâmbătă are loc ediţia a XII-a a Paradei Cârnaţilor, iar duminică, în centrul oraşului va fi organizat Festivalul Verzei.
 

La fel ca şi în anii precedenţi, în târg producătorii tradiţionali îşi vor oferi produsele, dar în Piaţa Libertăţii vor fi prezenţi în număr mare şi meşteri artizani. Ţelul organizatorilor este acela ca atât copiii, cât şi adulţii să se implice în activităţile meşteşugăreşti de la faţa locului, şi să poată pleca acasă cu suveniruri făcute de ei înşişi. Cei care se implică ca şi ucenici, vor primi gologani care vor putea fi valorificaţi la standurile târgului. Pentru copii, organizatorii şi asociaţiile partenere pregătesc numeroase jocuri noi, aici fiind posibilă crearea de păpuşi de lavandă şi fructe din Papier mâché.


 „La organizarea programelor scenice, vor fi favorizaţi interpreţii locali şi transilvăneni” - a spus doamna viceprimar Sztakics Éva. Va urca pe scenă formaţia „Spontán”, formată din numeroşi folclorişti din Sfântu Gheorghe, Ansamblul de dansuri folclorice „Bekecs” din Miercurea Nirajului, cunoscut de public după concursul de talente „Fölszállott a páva” din Ungaria. Va fi prezentă Formaţia „Kedves” din Miercurea Ciuc, iar povestitorul  Tófalvi Mihály va amuza publicul cu anecdote secuieşti. Iubitorii dansului folcloric, sâmbătă seara vor putea vedea programul Ansamblului de Dansuri Tradiţionale Româneşti din Aletea din Ungaria, iar duminică va interpreta melodii de dans formaţia „Cimbaliband”. Lista invitaţilor este îmbogăţită cu numeroase alte ansambluri populare ai minorităţilor naţionale.


Vizitatorii vor putea gusta bucate alese, pregătite la faţa locului, în hanul din târg. Meniul este adaptat programelor gastronomice, astfel că sâmbătă, doritorii vor putea gusta cârnaţii făcuţi după reţeta câştigătorului Paradei Cârnaţilor, iar duminică vor fi pregătite 5000 de sarmale, de către maeştrii bucătari.



foto: Toró Attila

Bagoly Miklós, preşedintele Asociaţiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna, şi organizatorul Paradei Cârnaţilor, a spus că aceasta este a doua ocazie când concursul se ţine în centrul oraşului, căci experienţa de anul trecut a demonstrat că aşa numărul vizitatorilor este mult mai mare, iar varietatea punctelor din program se susţin reciproc. Organizatorii aşteaptă 50-60 de grupuri, până la ora actuală fiind confirmată intenţia de participare a 15 din ele. Domnul Vajda Lajos, unul din organizatorii principali ai Paradei Cârnaţilor spune că merită să te înscrii la concurs, căci premiul principal este o excursie de Revelion de patru persoane în Bulgaria, iar câştigătorul locului doi va primi invitaţie la Festivalul Cârnaţilor Csaba. Cârnaţii care vor câştiga premiul I vor putea fi gustaţi de toată lumea, căci aceştia, realizaţi în baza reţetei câştigătoare, vor putea fi găsiţi în lanţul de magazine Bertis, timp de un an după eveniment. Premiul principal al Festivalului Verzei va fi o excursie în străinătate.
 

Asociaţia Gastronomică Ordinul Cavaleresc Gastronomic - Transilvania îşi asumă un rol important în organizarea evenimentelor gastronomice, căci şi-a programat recrutarea de noi membri pe perioada celor două concursuri, astfel că vineri, la Sfântu Gheorghe vor sosi bucătari profesionişti şi amatori din întreaga Transilvanie, la ceremonia de inaugurare – a spus domnul Bágyok Károly, cancelarul Ordinului Cavalerilor. Scopul Ordinului Cavaleresc este promovarea gastronomiei locale, readucerea la viaţă a reţetelor tradiţionale şi introducerea acestora în cultura gastronomică contemporană.
 

Pentru organizarea evenimentului, în strânsă colaborare cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, este Asociaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna (ASIMCOV), Asociaţia Unităţilor Hoteliere şi Restaurantelor din Sfântu Gheorghe (SVESZ), Ordinul Cavaleresc Gastronomic - Transilvania, Asociaţia Fundamentul, Camera de Comerţ şi Industrie Covasna şi Tega SA.



 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.