ro
 

Evaluarea efectelor schimbărilor climatice

13.08.2013

Ariditatea crescândă poate crea probleme

Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe împreună cu Agenţia de Protecţia Mediului a Judeţului Covasna participă la un consorţiu internaţional la care au aderat 21 de oraşe ale Uniunii Europene.

Proiectul a demarat anul trecut în luna septembrie, iar scopul acestuia este acela ca aşezările să-şi împărtăşească experienţele şi cunoştinţele, elaborând strategii de adaptare care să remedieze efectele catastrofelor naturale apărute în urma schimbărilor climatice. Din România, Sfântu Gheorghe este singurul oraş care a aderat la acest consorţiu, iar toate cheltuielile au fost suportate de Comisia Europeană.

Uniunea Europeană tratează cu prioritate prevenirea efectelor meteorologice şi a efectelor asupra mediului înconjurător care sunt din ce în ce mai frecvente şi mai ameninţătoare asupra oraşelor, create în urma schimbărilor climatice. Există dovezi concrete care susţin faptul că, în ultimii ani, în mai multe locuri, fenomenele meteorologice extreme au devenit tot mai frecvente. Printre cele 21 de oraşe, Sfântu Gheorghe se bucură de o poziţie relativ privilegiată, ţinând cont de faptul că la noi efectele fenomenelor meteorologice extreme nu au avut un impact major, deşi observaţiile arată că, la nivel judeţean, în oraşul nostru şi în împrejurimi cad cele mai puţine precipitaţii. Cu toate acestea, cantitatea de apă potabilă este adecvată, şi sunt în curs de desfăşurare anumite proiecte de protecţie a mediului, care vor echilibra, într-o oarecare măsură, efectele schimbărilor climatice.

Biroul de proiecte din cadrul Primăriei a declarat că elaborarea unei strategii de adaptare a oraşului la schimbările climatice durează ani de zile, iar Sfântu Gheorghe se află la început de drum, aflându-se în faza de studiu.

A fost înfiinţat un Grup de Acţiune, în care municipalitatea s-a grăbit să atragă furnizori, instituţii şi factori economici care pot fi implicaţi şi care sunt capabili să lucreze pentru ca această strategie să se realizeze. Astfel de instituţii sunt Consiliul Judeţean Covasna, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, Protecţia Copilului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – I.S.U., Tega S.A., Gospodăria Comunală S.A., Societatea de Transport în Comun Multi-Trans, firma de proiectare a Planului Urbanistic General al oraşului. De asemenea, vor fi implicate şi atrase în proiect şi organizaţii şi asociaţii civile.

Cele 21 de oraşe au fost împărţite în trei grupe, în fiecare din ele existând două oraşe care au experienţă în ceea ce priveşte gestionarea efectelor schimbărilor climatice. Sfântu Gheorghe este în aceeaşi grupă cu Drezda şi Birmingham. Delegaţia oraşului nostru a fost în Drezda anul trecut în noiembrie, iar în Birmingham, anul acesta în luna martie, iar delegaţiile acestora  au fost în vizită la noi în oraş, în luna mai a acestui an.

Delegaţiilor acestor oraşe le-au fost prezentate investiţiile oraşului nostru pentru protecţia mediului, proiectele de viitor, şi direcţia de dezvoltare pe care dorim să o urmăm, pentru ca oraşul nostru să fie unul în care merită să trăieşti, unul mai bun şi mai curat. De asemenea, a fost prezentat şi proiectul Consiliului Judeţean de gestionare a deşeurilor, cât şi Planul Gospodăriei Comunale de reabilitare şi modernizare a reţelei de apă şi canalizare. Urmează identificarea impactului şi elaborarea şi dezvoltarea planurilor. Proiectul este în strânsă legătură cu planul anunţat săptămâna trecută, cel de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.


Foto: Henning János
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.