ro
 

Edda Művek va încheia cea de-a XXII-a ediţie a Zilelor Sfântu Gheorghe

14.03.2013

Ediţia din acest an a Zilelor Sfântu Gheorghe va fi încheiată de concertul formaţiei Edda Művek, a declarat Antal Árpád András, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc săptămâna trecută. Edda a mai cântat la Sfântu Gheorghe acum zece ani, fiind un concert memorabil pentru miile de spectatori prezenţi la concert. Primarul Antal Árpád András este de părere că, şi anul acesta, vor spune la revedere zilelor oraşului, împreună cu peste 40 000 de spectatori.

Pataky Attila, omul de bază al trupei Edda Művek a confirmat, printr-o postare pe internet, faptul că ei vor susţine ultimul concert al Zilelor Sfântu Gheorghe. Muzicantul păstrează numeroase amintiri plăcute despre concertele susţinute în Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, şi garantează că concertul de încheiere a Zilelor Sfântu Gheorghe va fi unul memorabil şi pentru public. El a subliniat că s-ar bucura să sărbătorească împreună cu mai multe zeci de mii de oameni, dar ei cântă cu tot atâta dragoste pentru o sută de spectatori, cât şi pentru patruzeci de mii. Vom aduce bucurie publicului din Sfântu Gheorghe, căci asta este sarcina noastră. Avem rădăcini şi trecut comun, şi am convingerea că şi viitorul nostru este comun – a spus  Pataky Attila într-o conferinţă susţinută pe Skype, prezentând apoi, acompaniat de o singură chitară, melodia intitulată „Erdély” pe care o vor cânta cu orchestră la Zilele Sfântu Gheorghe. Această melodie este, de ceva vreme, în mine, am scris-o pentru noi – a adăugat Pataky. La întrebările reprezentanţilor presei a menţionat că legendara trupă va aduce cele mai cunoscute hituri ale ei, din ultimii 20–25 de ani, şi  vor cânta cu siguranţă şi melodiile intitulate „Minden sarkon álltam már” şi „Hűtlen”. Muzica rock este vraja momentului. La fel se nasc şi melodiile şi concertele noastre. Cântăm ceea ce ne cere publicul. Am dori să cântăm toate cele peste 200 de melodii preferate ale noastre, dar, din păcate, nu o să avem timp pentru asta – a mai spus cântăreţul. Cântăreţul rock a mai dezvăluit şi faptul că, în data de 18 şi 20 mai vor prezenta musicalul intitulat „A kör”, care este o producţie realizată în colaborare cu Teatrul Sziget, şi se aşteaptă să fie cea mai promiţătoare piesă a verii.

 

Expoziţie Kós Károly şi Grădină Culturală pentru iubitorii de artă

Grubisics Levente, directorul festivalului, a prezentat, pe lângă Edda Művek, şi formaţia Korai Öröm, prin care a devenit completă lista formaţiilor care vor susţine un concert de sfârşit de săptămână. Aceasta din urmă a mai concertat la Sfântu Gheorghe de două ori, făcând parte dintre primele formaţii ungureşti în domeniul muzicii alternative.

Jazz-ul, blues-ul şi muzica etno vor fi în centrul evenimentelor Grădinii Culturale, unde, înainte de prânz pe scenă vor domina muzica şi dansul popular, iar seara, vor păşi în lumina reflectoarelor cele mai bune formaţii – a declarat primarul Antal Árpád. Târgul de artizanat din Grădina Culturală îşi va deschide porţile în curtea Muzeului Naţional Secuiesc vineri, la ora 11,45, iar din după-amiază până seara târziu vor concerta  Prog.Organ, Tasi Nóra és a fiúk, Creative Art Trio şi Moson Big Band. Seara de sâmbătă este dedicată blues-ului şi vor cânta Snaps Vocal Band şi Luiza Zan, iar după ei vor urca pe scenă Pribojszki Mátyás şi formaţia sa. Ziua de duminică este dedicată muzicii internaţionale şi vor cânta Formaţia Kuttya, Evilági, nemEZ şi Dresch Quartet.

Vargha Mihály, directorul Muzeului Naţional Secuiesc, a declarat în cadrul conferinţei de presă că vernisajul expoziţiei „Lumea lui Kós Károly – 1912” va avea loc în săptămâna culturală a Zilelor Sfântu Gheorghe, deşi, iniţial fusese programată cu o săptămână înainte. Această expoziţie constituie punctul culminant al Anului Memorial Kós Károly.

Anul 1912 a fost un an hotărâtor în viaţa lui Kós Károly: era deja un arhitect consacrat şi în acest an a decis să vină acasă, în Transilvania. Până în 1912 a finalizat trei dintre operele sale principale: Muzeul Naţional Secuiesc, Grădina Zoologică din Budapesta şi Cetatea Varjú din Stana. Expoziţia „Lumea lui Kós Károly – 1912”, a cărei vernisaj va avea loc în data de 25 aprilie, prezintă această perioadă fructuoasă, viaţa şi familia arhitectului, precum şi relaţiile cu contemporanii săi – a explicat directorul muzeului. Curatorul expoziţiei este Anthony Gall, cetăţean australian de origine irlandeză, căruia, anul trecut, Vargha Mihály i-a solicitat să scrie un volum despre Kós Károly şi Ţinutul Secuiesc, în care să fie incluse materialele noi ale Arhivelor din Budapesta, cât şi rezultatele cercetărilor curente, făcute în Transilvania. Cu această ocazie va fi lansat, la Sfântu Gheorghe, acest volum. Expoziţia a fost deschisă iniţial la Arhivele din Budapesta, anul trecut.

În legătură cu Grădina Culturală, directorul Vargha Mihály a spus că „nu reprezintă o problemă faptul că festivalul intră în grădina muzeului, căci trebuie să existe o deschidere şi către sfera civilă. În schimb, insist ca muzica să nu urle aici, ci să asigurăm un serviciu de calitate superioară, ceea ce poate oferi într-adevăr de muzica tradiţională, renascentistă şi cel de jazz.” Grădina Culturală va găzdui diferite programe pentru copii, târgul meşteşugarilor şi, aşa cum ne-am obişnuit, şi o curte a vinurilor. Anul acesta, Hanul „Paprika” va fi mutat pe strada localităţilor înfrăţite, unde va funcţiona şi un „ruin pub”.
 

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.