ro
 

O săptămână culturală bogată în evenimente la cea de-a XXII-a ediţie a Zilelor Sfântu Gheorghe

05.03.2013

Grubisics Levente, directorul festivalului şi Dancs Zsolt, directorul de programe, au prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, programul complet al săptămânii culturale din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe. Trei teatre din Budapesta, o flautistă de renume mondial, serata muzicală în memoria  lui Szécsi Pál, spectacole de calitate în limba română, concerte clasice, mari favoriţi din ţară, cât şi teatre care revin la noi, toate acestea dau greutate săptămânii culturale. Anul acesta, când festivalul este organizat sub semnul turismului cultural, cel mai important lucru este acela ca spectacolele să fie vizionate şi de cei din alte judeţe, o campanie publicitară fiind organizată în acest sens, au declarat organizatorii.

Grubisics Levente, directorul festivalului a anunţat că au fost încheiate toate contractele pentru spectacolele săptămânii culturale. Sunt deschişi să mai accepte spectacole care vor îmbogăţi zilele oraşului şi care-i dau valoare, dar repertoriul visat de organizatori este complet – a mai adăugat directorul festivalului. Săptămâna culturală, la Sfântu Gheorghe, va fi dominată de o reală atmosfera culturală şi teatrală specifică marilor oraşe – a declarat Grubisics. Spectacolele noastre vor servi publicul consumator de teatru şi cultură, dar vor fi invitaţi la teatru şi cei care sunt atraşi de nume mari.
 

Câteva dintre ofertele săptămânii culturale

În cadrul concertului de deschidere a celei de-a XXII-a ediţii a Zilelor Sfântu Gheorghe, cu titlul fantezist  „Mirajul flautului”, vor evolua şi în acest an ,  Orchestra de cameră Georgius şi Orchestra de cameră Ciuc. Invitatul lor special este flautista de renume mondial, Horgas Eszter, motiv pentru care spectacolul a primit acest nume. Horgas Eszter, maestru al flautului, a avut posibilitatea să urce pe scenă, încă din timpul facultăţii, alături de Orchestra de cameră Ferenc Liszt, Kocsis Zoltán, Maurice Andre, Rosztopovics, Cvartetul Bartók şi Jean Pierre Rampal. În anul 2002 a primit Premiul Artisjus, a jucat în spectacolul „Carmen”, având ca partener marele chitarist Al Di Meola.

Vor reveni ca oaspeţi invitaţi Studioul Yorick şi Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania Tompa Miklós, cu o producţie comună: partea a doua a trilogiei lui Székely Csaba, intitulată „Beznă de mină”. Teatrul Studio Yorick a mai fost invitat la Sfântu Gheorghe şi în anii 2010 şi 2012, fiind foarte apreciaţi de spectatori, motiv pentru care organizatorii i-au invitat şi în acest an.
Una din producţiile de seamă a spectacolelor pentru copii va fi povestea muzicală „Fánk története”, a lui Tarján Pál. De asemenea, merită o atenţie deosebită cele două spectacole ale Miniteatrului Szeged, „Poveştile lui Rémusz bácsi” şi „Cei trei croitori”, cât şi spectacolul Teatrului de Păpuşi Ariel din Târgu-Mureş – „A tengerkék kutyus” (Căţeluşul albastru).
Cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe vor fi prezente trei teatre din Budapesta, pe lângă spectacolul  „Kramer kontra Kramer” a Producţiei Orlai şi Teatrul de Operetă din Budapesta, cu spectacolul „Baroneasa Lili”, vor mai fi puse în scenă şi două producţii a Teatrului Gergely.

Teatrul fondat de Gergely Róbert va aduce publicului spectacolul-comedie „Két férfi sakkban”, cu Détár Enikő, Némedi-Varga Tímea, Pelsőczy László şi Gergely Róbert în rolurile principale.

În repertoriul spectacolelor de limbă română se regăsesc marele naist român de renume mondial, Gheorghe Zamfir, şi  taraful său, precum şi specatolul intitulat „Confesiuni despre Artă şi Viaţă”, un spectacol autobiografic al maestrului Radu Beligan, artistul de 94 de ani al Teatrului Naţional Bucureşti.

În săptămâna culturală, ţelul nostru este să păstrăm un echilibru sănătos între spectacole – a declarat Dancs Zsolt, directorul de programe.  Am întâmpinat anumite greutăţi pentru faptul că nu putem organiza evenimente la Casa de Cultură a Sindicatelor, însă am găsit un adevărat partener de colaborare în Biserica Krisztus Király care este o locaţie perfectă pentru concerte şi producţii mai mici – a mai adăugat directorul de programe.

Aici va avea loc şi concertul intitulat „Ave Maria” susţinut de soprana Casei Regale de Operă din Liege, Barabás Annamária, soprană de renume mondial, , care-şi are originile în Brăduţ, împreună cu Reymond Martine, cântăreaţa la orga a Catedralei Sf. Vincenţiu din Montreux.

Dancs Zsolt a mai atras atenţia asupra unei alte producţii marcante ale săptămânii culturale: Serata muzicală în memoria lui Szécsi Pál, spectacolul prezentat de Gergely Róbert, cu titlul „Szereted-e még?” În această producţie, Gergely Róbert evocă figura cântăreţului care a murit de tânăr şi va cânta melodiile nemuritoare ale acestui artist cu  soartă tragică. În cadrul spectacolului vor răsuna melodii ca: Csak egy tánc volt, Violák, Távollét, Én édes Katinkám , iar artistul va depăna amintiri personale şi, de asemenea, vor putea fi vizionate diferite documente şi filme.

Vedetă internaţională şi preferaţii publicului pe scena mare

Dancs Zsolt a amintit câteva nume care vor urca pe scena mare, la sfârşit de săptămână, iar la întrebările puse de reprezentanţii presei a declarat că anunţarea specatolului de închidere a festivalului se mai lasă aşteptată o săptămână. Vineri seara, invitaţi ai Zilelor Sfântu Gheorghe vor fi Bársony Bálint şi Németh Gábor cu Star Jam Session - „Némo”, care este cel mai de succes spectacol de muzică şi voie bună  în Ungaria, în cadrul căruia totul se petrece şi se desfăşoară la cererea publicului. Producţia de două ore are şi invitaţi renumiţi: la zilele oraşului vor mai urca pe scenă şi Charlie, Zséda, Falusi Mariann (Pa-Dö-Dő), cât şi Haddaway, devenit renumit la nivel mondial cu hitul „What is love”.

În urma votării on-line pe pagina de socializare Facebook, cântăreţii de la concursurile de căutat talente din Ungaria au ieşit pe locuri fruntaşe, cele mai multe voturi primindu-le Vastag Csaba, câştigătorul Concursului X Factor Ungaria, ediţia din 2010. Csaba va urca pe scenă duminică, imediat după cântăreţul la armonică Szabó Ádám, cel care, în 2011, a câştigat Concursul „Se naşte o stea”.

Se pot cumpăra deja bilete pentru spectacolele culturale la Biroul de Organizare şi Coordonare Evenimente Culturale din Sfântu Gheorghe, la Casa de Bilete a Casei de Cultură „Vigadó” din Târgu Secuiesc, cât şi la Braşov. Preţul biletelor pentru spectacolele destinate copiilor este de 5 lei, iar pentru celelalte spectacole, contravaloarea acestora variază între 15 şi 35 de lei.

Programul complet al săptămânii culturale este prezentat pe site-ul  www.zilelesfantugheorghe.sfantugheorgheinfo.ro
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.