ro
 

Spaţiu modern pentru picnic

29.01.2013

Valori, din colectarea selectivă a deşeurilor

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe participă şi ea la concursul demarat în toamna anului trecut de către Eco-Rom Ambalaje S.A., concurs care are ca temă colectarea selectivă a deşeurilor. În afară de Sfântu Gheorghe, s-au mai înscris alte şaptesprezece oraşe din ţară, cât şi două sectoare ale capitalei, deoarece miza este mare: localitatea victorioasă va primi titlul de ,,Oraşul Reciclării” şi marele premiu constând într-o zonă de picnic complet amenajată conform Legii Picnicului în vigoare, aceasta având valoarea de 15.000 de euro.

Concursul care promovează şi stimulează colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje a început la data de 1 septembrie anul trecut, şi se apropie cu paşi mari spre final, acesta  fiind la data de 28 februari. Începând cu luna octombrie, fiecare oraş a trebuit să anunţe cantitatea de ambalaje de plastic, metal, hârtie şi sticlă pe care au colectat-o şi depus-o. Locuitorii oraşului au la dispoziţie acele containere galbene, albastre şi verzi, în care pot arunca selectiv deşeurile colectate. Toţi cei care au cantităţi mari din oricare din deşeurile enumerate mai sus pot să le ducă la sediul S.C. Tega S.A., din strada Energiei, în intervalul orar 08,00 – 20,00, contribuind astfel la succesul oraşului. Condiţia de bază pentru câştigarea concursului este ca locuitorii oraşului să colecteze o cantitate cât mai mare de deşeuri de ambalaje, deoarece se va lua în calcul cantitatea de deşeuri recilabile colectate raportat la numărul de locuitori, iar pe lângă acestea, se va puncta şi calitatea serviciilor.

Jurizarea va avea loc în perioada 20–25 martie, iar anunţarea rezultatelor se va face în perioada 25 martie – 15 aprilie, după care se va începe amenajarea zonei de picnic, în oraşul câştigător. Organizatorii programului au spus că va fi o zonă deosebită, spaţiile de odihnă realizate în totalitate din module de paleţi din lemn, locuri de relaxare, mese, suporturi pentru biciclete, grătare, ecran de proiectat filme şi zone de iluminat public. Până la ora actuală, S.C. Tega S.A. a reuşit că colecteze selectiv următoarele cantităţi de deşeuri: în luna septembrie 45 de tone, în octombrie 47 de tone, iar în luna noiembrie aproape 49 de tone. Domnul director al societăţii de salubrizare, Tóth-Birtan Csaba a declarat că este foarte importantă colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje, deoarece numărul populaţiei Terrei creşte în permanenţă, iar bogăţiile naturale trebuie utilizate cu mare responsabilitate.

- Totodată, aceste deşeuri de ambalaje pot fi şi valorificate, noi putem să le valorificăm şi astfel să obţinem anumite sume de bani prin care putem să ne completăm încasările, iar pe termen lung acest lucru ar putea duce chiar şi la scăderea taxei de transport al gunoiului – a mai adăugat domnul director. În oraşul Sfântu Gheorghe sunt amplasate astfel de containere speciale în 118 locaţii, având dimensiuni diferite, dar alte asemenea se găsesc şi la instituţii publice şi şcoli.

Mai multe articole:

S-au colectat peste 5 de tone de ambalaje reciclabile la CNMV

La Colegiul Székely Mikó s-au colectat aproape 5,5 tone de ambalaje reciclabile

Va fi premiată clasa care va depune cea mai mare cantitate de deşeuri colectate selectiv

Sfântu Gheorghe a intrat în bătălia pentru Orașul Reciclării

 

Harta colectării selective din Sfântu Gheorghe:


Harta colectării selective Sfântu Gheorghe - Ökoszemetesek Sepsiszentgyörgyön nagyobb térképen való megjelenítése

 

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.