ro
 

Centrul oraşului în transformare

25.01.2013

Parcări subterane, parc industrial, reabilitări de străzi

În cadrul conferinţei de presă de săptămâna trecută, domnul primar Antal Árpád András a declarat că anul acesta vor demara lucrările de reamenajare a centrului oraşului, iar în cursul primăverii vor începe lucrări de dezvoltare şi reamenajare care vor determina, în următorii 50 de ani, imaginea centrului oraşului. Edilul municipiului reşedinţă de judeţ a vorbit şi despre realizările de anul trecut. S-a reuşit reabilitarea completă a mai multor străzi, începând cu modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, prin asfaltarea străzilor şi a trotuarelor, până la modernizarea şi reînnoirea reţelei iluminatului public. Covoare noi asfaltice acoperă trotuarele bulevardelor, au reabilitat parcări, creând mai multe sute de locuri noi de parcare pentru proprietarii autoturismelor. Mai multe blocuri de pe trei străzi au un nou aspect, datorită programului de reabilitare termică, s-a amenajat un nou parc în spatele Bibliotecii Judeţene, s-a realizat şi Parcul Memorial '56, în acelaşi timp, avansând şi amenajarea Pieţei Mihai Viteazul, aceste parcuri centrale aflându-se în diferite faze de lucru. Locuinţele sociale de pe strada Ţigaretei găzduiesc din ce în ce mai mulţi tineri, s-a construit o nouă sală studio pentru teatru, imobilul Casei Bene a fost reabilitat pe exterior. De asemenea, Cantina Socială a fost complet reabilitată şi modernizată, se construieşte o sală de sport în curtea Şcolii Berde Áron, iar la Şugaş Băi putem enumera  investiţii de proporţii realizate şi finalizate.

Revenind la anul 2013, domnul primar  Antal Árpád András a spus că cea mai mare provocare o va constitui construirea parcului industrial de la Câmpul Frumos. Momentan, se desfăşoară procedura de licitaţie publică, a început deja şi  etapa de alegere a firmei consultante care se va ocupa de licitaţii conform procedurilor. Totodată, anul acesta se doreşte asfaltarea străzilor  Székely (1 Mai), Debren, Irinyi János, Cânepii, Malomgát, Gát, Őrkő şi Orbán Balázs şi finalizarea lucrărilor pe strada Oltului (aici, după finalizarea lucrărilor, Ministerul Mediului are datorii semnificative, pe care municipalitatea ar fi trebuit să le încaseze anul trecut). Aceasta va deveni stradă cu sens unic, urmând a fi amenajate şi locuri de parcare. Tot în acest an am dori să începem şi amenajarea aleilor din nucleul oraşului, vom continua programul de reabilitare a parcărilor, se va amenaja zona din spatele blocului 34 de pe Aleea Căminului, dar vom amenaja şi alte noi zone în spaţiile dintre blocurile de pe strada Pescarilor – a mai adăugat edilul oraşului. În doi ani se vor reabilita complet străzile  Daczó, Gödri Ferenc, Konsza Samu, Nicolae Bălcescu,  Spitalului, Victor Babeş, Bánki Dónát,  Dakó, Martinovics Igánc şi Balázs Márton. În luna mai încep şi lucrările de amenajare şi construire a parcărilor subterane din centrul oraşului. Construirea parcărilor subterane fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, căci această investiţie a fost inclusă în proiect dar nu a fost finanţată, dar reabilitarea zonei de deasupra parcării a obţinut finanţare, astfel că această lucrare de construire a garajelor subterane nu este o sarcină opţională pentru municipalitate. Aceste lucrări se vor realiza în doi paşi: prima oară, vom începe în zona din faţa Prefecturii, a Consiliului Judeţean şi a Clădirii Bazarului. În anul 2014 ar începe lucrările de amenajare din faţa Mikó, astfel că în garajul subteran în formă de L vor fi în total 206 locuri de parcare, iar la suprafaţă vom elibera benzile de parcare, în locul lor urmând a fi amenajate piste cu două sensuri de circulaţie pentru biciclete. Valoarea lucrărilor de construire a garajului subteran poate fi estimată la 2 -3 milioane de euro, municipalitatea nebazându-se pe surse guvernamentale, dar pentru obţinerea fondurilor necesare s-au realizat mai multe planuri, domnul primar fiind sigur că se va rezolva şi această problemă.

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.