ro
 
Miercuri, 01. May 2024.

Sfântu Gheorghe a intrat în bătălia pentru Orașul Reciclării

22.11.2012

Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei “Punctul Verde” în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, lansează competiţia ”Orașul Reciclării” adresată primăriilor de municipiu.

Iniţiativa își propune să implice și să mobilizeze primăriile pentru ca serviciile de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaje să se desfășoare în cele mai bune condiţii și cantităţile colectate să înceapă să crească.

În „bătălia” pentru titlul de ”Orașul Reciclării”, pe frontul deschis în perioada 1 septembrie 2012 – 28 februarie 2013, s-au înrolat 20 locaţii-cheie, în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare selectivă: Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Cluj, Craiova, Deva, Focşani, Iaşi, Mediaş, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, inclusiv Sectorul 1 și Sectorul 6 Bucureşti.

,,Am lansat această competiţie sub forma unei bătălii imaginare între primării pentru a le stimula interesul pentru colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje. Rolul autorităţilor locale este unul semnificativ, mai ales în contextul creșterii obligaţiilor de reciclare a deșeului menajer impuse de recentele modificări ale legislaţiei europene, respectiv românești. Este vorba despre reducerea lunară, cu 15%, a cantităţii de gunoi depus pe groapă și reciclarea a 50% din deșeul menajer până în 2020. ” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Victoria va fi cucerită de localitatea care va colecta selectiv cea mai mare cantitate de deșeuri de ambalaje și care va avea un sistem de colectare selectivă de calitate: pubele de colectare accesibile populaţiei, cu un aspect curat și îngrijit și deșeuri de ambalaje depuse separat corect.

La finalul celor 6 luni, localitatea victorioasă va primi titlul de ,,Orașul Reciclării” și marele premiu: o zonă de picnic complet amenajată conform Legii Picnicului în vigoare. Este vorba despre proiectul ,,Pallet Picnic Park”, desemnat cel mai eco-creativ proiect de amenajare a unei zone de picnic în cadrul competiţiei Eco-Rom Ambalaje “Picnic Design 2012”. Zona de picnic va fi implementată în primul trimestru al anului viitor și va fi un spaţiu inedit, realizat în totalitate din module de paleţi din lemn: locurile de relaxare, mesele, suporturile pentru biciclete, grătarele, ecranul de proiectat filme, zonele de iluminat, toate elementele se încadrează perfect în cadrul natural, fiind totodată extrem de practice pentru activităţile de recreere în aer liber.
 


 

În cele 20 de locaţii-cheie înrolate la luptă populaţia are acces la serviciile de colectare selectivă a deșeurilor prin cele peste 7.500 de containere speciale pentru plastic-metal, hârtie și sticlă, puse la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje.

,,Avem convingerea că exemplul personal contează cel mai mult atunci când vrei să faci o schimbare. În acest sens, rolul primăriilor este foarte important în educarea comunităţii, astfel încât gestul simplu de a colecta selectiv deşeurile de plastic, sticlă, metal și hârtie să devină un obicei. Fie ca cei mai responsabili şi perseverenţi să învingă!” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Bătălia este susţinută de Asociaţia Municipiilor din România și Institutul pentru Politici Publice și trâmbiţată de Green Report, Revista Română de Administraţie Publică Locală și Administraţie.ro.

Locuitorii Municipiului Sfântu Gheorghe pot depune deşeurile colectate selectiv în cele 132 de puncte de colectare care le stau la dispoziţie de mai mulţi ani. În oraşul nostru, SC Tega SA a amplasat 118 containere pentru deşeuri din plastic, 110 pentru hârtie şi 96 de containere pentru deşeuri de sticlă.

Pentru ca Sfântu Gheorghe să câştige titlul de „Oraş al reciclării”, administraţia  municipiului se bazează atât pe implicarea locuitorilor, cât şi pe cea a instituţiilor publice şi a societăţilor comerciale.

În următoarele săptămâni, Biroul de Imagine al primăriei demarează o campanie de mobilizare, scopul căreia este creşterea volumului de deşeuri colectate selectiv, iar prin această acţiune, să poată câştiga pentru locuitorii oraşului zona de picnic complet amenajată.

Mai multe detalii despre competiţia „Orașul Reciclării” şi informaţii despre colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul  www.ColecteazaSelectiv.ro.
 
Despre Eco-Rom Ambalaje

ECO - ROM AMBALAJE S.A. este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului ”Der Grüne Punkt” – Punctul Verde, în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligaţiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piaţă produse ambalate.

Membrii fondatori sunt: Argus, Ball Packaging Europe, Chipita Romania, Coca-Cola HBC România, Heineken, Mars România, Munplast, Pepsi Americas, Romaqua Group Borsec, Tetrapak, Unilever, Titan, cărora s-au alăturat în anul 2011 Bergenbier, Tymbark şi Ursus.

Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmând ca anul 2011 să se încheie cu 2.301 de companii responsabile în portofoliu. Eco-Rom Ambalaje a preluat şi a îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligaţiile de valorificare şi reciclare pe care şi le-a asumat pentru membrii săi.

După 8 ani de activitate, Eco-Rom Ambalaje implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje ce vizează atât agenţii economici, cât şi populaţia, care contribuie semnificativ la realizarea ţintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

În 2011, Eco-Rom Ambalaje a îndeplinit cu succes obiectivul legal de valorificare de 57% şi a valorificat 57,8% (354.996 tone) din cantitatea de deşeuri de ambalaje puse pe piaţă de membrii săi (613.178 tone). La finalul anului trecut cantitatea colectata a fost de 34.416 tone de deşeuri de ambalaje de la populaţie, cu 40% mai mult decât anul anterior. De asemenea, infrastructura existentă a fost mărita cu aproximativ 50% (numărul de pubele de colectare selectivă ajungând, în 2011, la aproximativ 12.900 de containere). Mai mult, la finalul anului 2011, un număr de aproximativ 5 milioane de locuitori din 240 de localităţi (cu 60% mai multe localităţi decat anul anterior) aveau acces la sistemul de colectare selectivă dezvoltat de Eco-Rom Ambalaje.

Aceste rezultate se datorează aportului financiar de aproximativ 8 milioane de euro al Eco-Rom Ambalaje în colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje: infrastructură, costuri de colectare, transport şi sortare a deşeurilor de ambalaje realizate de colectori şi operatori de salubritate, campanii de informare şi conştientizare.

Despre Punctul Verde

“Punctul Verde” este un simbol internaţional care semnalează cumpărătorului că firma producătoare sau importatoare s-a angajat să îndeplinească obligaţiile de reciclare şi valorificare a cantităţilor de ambalaje puse pe piaţă, prin contribuţia la dezvoltarea sistemului de colectare selectivă de la populaţie.


 

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.