Poligonul de tragere s-ar putea muta în vecinătatea Boroşneul Mare
Se pare că, după mulţi ani de probleme, se va rezolva şi situaţia Poligonului de Tragere de la Sfântu Gheorghe, funcţionarea căruia a creat, în nenumărate rânduri, neplăceri populaţiei, printre altele şi deranjarea înmormântărilor. Primarul Antal Árpád a declara joi că au identificat un teren asemănător celui de la Sfântu Gheorghe, unde se poate muta Poligonul, acest nou teren fiind acceptat şi de cei de la Armată.
Din cele menţionate de domnul primar, terenul cu suprafaţa de 70 de hectare se află lângă Boroşneul Mare, spre Covasna, în prima parte a acestei porţiuni. Din cele anunţate până acum, acest teren se pretează foarte bine pentru un poligon de tragere şi ceea ce este foarte important, este faptul că este situat destul de departe de zonele locuite, deci este exclus ca pe parcursul dezvoltării comunităţii în cauză, să se ivească probleme. Primăria a trimis deja precontractul de schimb la Ministerul Apărării, deoarece ar dori să primească asigurări că terenul cu pricina nu va fi cumpărat de către municipalitate, fără rost şi că schimbul va avea, într-adevăr, loc. Înţelegerile de principiu au avut loc deja – a mai adăugat primarul.
În ceea ce priveşte situaţia juridică a acestui teren, o parte din acesta aflându-se în proprietatea Consiliului de la Boroşneu, iar o parte se află în proprietate particulară. Cei doi primari au stabilit că terenurile aflate în proprietate particulară vor fi cumpărate de către Primăria de la Boroşneu, după care Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe va cumpăra cele 70 de hectare, asta fiind calea cea mai uşoară. Pe lângă acestea, în baza negocierilor cu Ministerul Apărării, pregătirea terenului pentru a se preta pentru Poligon de Tragere, se va realiza tot prin grija municipalităţii, astfel încât problema reţelei de curent electric trebuie rezolvată, şi se prea poate ca acest lucru, în primă instanţă, să se rezolve cu generatoare.
În ceea ce priveşte toate cheltuielile de mutare a Poligonului, primarul nu a putut furniza date exacte, deoarece nu au fost discuţii concrete, încă, dar a stabilit că Primăria va face rost de sumele necesare, chiar dacă se fac rectificări de buget, deoarece este vorba despre o problemă foarte importantă.
Aşa cum se ştie, poligonul cât şi celelalte imobile care sunt în proprietatea Armatei, în marea lor majoritate sunt nefolosite şi de mai bine de doi ani provoacă discuţii în Sfântu Gheorghe. Municipalitatea a încercat, în nenumărate rânduri, să obţină terenul cu suprafaţa de 70 de hectare, unde se afla Poligonul de tragere, care se află în vecinătatea Cimitirului comun, unde, printre altele, ar dori amenajarea unui centru de recreere. În acest an, la începutul lunii iulie s-a reuşit ca Armata să înceteze orice fel de activitate pe poligon. În cazul imobilelor aflate în proprietatea Armatei, mai există şi o altă problemă: datorită zonelor de apărare trasate în jurul acestora, de foarte multe ori, iniţiativele cu privire la planurile de dezvoltare ale oraşului au fost şi sunt foarte greu de realizat.