ro
 

Ajutoarele pentru sinistraţii mâlului roşu, au fost înmânate

25.11.2010

Catastrofa mâlului roşu a afectat trei localităţi din Ungaria: Kolontár, Devecser şi Somlóvásárhely.  Cecul simbolic, ajutorul venit din partea Ţinutului Trei Scaune, a fost înmânat de Tamás Sándor în cadrul şedinţei ordinare a consiliului judeţului Veszprém.
“Cu cât privim de mai departe, cu atât suntem mai aproape unii de alţii. Locuim la 900 kilometri distanţă de Veszprém, în punctul cel mai estic al Ungariei de odinioară. Am urmărit cu sufletul la gură evenimentele din judeţul Veszprém, nu numai pentru că suntem judeţe şi oraşe înfrăţite, nu numai pentru că  avem o colaborare de peste 40 de ani şi suntem în parteneriat de 17 ani, sau pentru că ne leagă multe programe comune, ci pentru că, cel mai important lucru, când confraţii noştri au necazuri, ne ajutăm imediat. Dacă ţara-mamă este puternică, atunci şi maghiarii din Arcul Carpatic, sunt.


În 1000 de ani am învăţat că Ungaria, Ardealul şi Secuimea formează un tot unitar.” – a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.


Acesta a înmânat ajutoarele oferite nu numai de Consiliul Judeţean, ci şi suma votată de Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv, aproximativ 6 milioane de forinţi.

\"\"


Henning László, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a mai amintit că, la strângerea de fonduri, iniţiată de U.D.M.R. Covasna, locuitorii din Trei Scaune, în doar câteva zile, au donat echivalentul a mai mult de jumătate de milion de forinţi.


Lasztovicza Jenő, preşedintele Consiliului Judeţean Veszprém, a numit ajutorul dat de cei din Trei Scaune, un exemplu de dat al apartenenţei la maghiarime, căci în localităţile lovite de catastrofă au început lucrările de reconstrucţie. “te emoţionezi când vezi ajutorul şi sprijinul nelimitat, în special când acestea vin de la fraţii şi prietenii de peste hotare” – a formulat domnul Lasztovicza.
Delegaţia judeţului Covasna, după înmânarea ajutoarelor, a vizitat Devecser şi Kolontár, unde, cu toate  că lucrurile se îmbunătăţesc, situaţia este încă foarte gravă.


Locuitorii din Trei Scaune încă mai pot face donaţii pentru locuitorii din judeţul Veszprém, informaţiile legate de cont aflându-se pe site-ul www.kovasznamegyetanacsa.ro.

\"\"

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.