ro
 

Uniunea maghiară – mai departe, cum?

29.07.2010

Uniunea este ca o căsnicie, trebuie voinţă din ambele părţi – a formulat Tamás Sándor , preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, la conferinţa de vineri dimineaţă, a celei de a doua ediţii a Háromszéki Szabadegyetem unde, împreună cu Antal Árpád András, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, şi Toró T. Tibor, vicepreşedinte al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, au vorbit despre viitorul uniunii maghiarilor.

După părerea lui Toró T. Tibor, trebuie să se colaboreze şi cu oameni de care îi despart prăpastii, în interesul comunităţii maghiare, chiar dacă cu instrumente diferite, dar pentru un ţel comun trebuie lucrat împreună.

În legătură cu prezentarea Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, domnul Toró are impresia că C.N.M.T. este un cerc de lemn în loc de un cerc din fier, deoarece luptă cu instrumente civile pentru ţeluri politice, punctual luptă pentru autonomie, dar în perioada următoare trebuie să se hotărască încotro se va îndrepta organizaţia.

Despre importanţa delimitării naţionalităţilor şi despre pactul naţional etnic a vorbit Antal Árpád András, care a declarat că reprezentanţii intereselor maghiarilor din Ardeal nu discută cu partidul dat ci cu românii, de aici rezultând faptul că U.D.M.R. a acceptat în repetate rânduri, rolul în guvernare.

“Cei 20 de ani care au trecut, au demonstrat că în Secuime se poate iniţia dezvoltare infrastructurală doar dacă Uniunea este la putere” – a motivat importanţa aprobarii guvernării, primarul oraşului Sfântu Gheorghe.

Tamás Sándor a atras atenţia asupra faptului că, şi au fost de acord toţi cei trei care au ţinut prelegeri, că partidele româneşti vor încerca conştient, mai repede sau mai târziu, să atragă voturile cetăţenilor maghiari. În Secuime, de exemplu, Zagon şi Chichiş au primari maghiari, dar populaţia de etnie română este în majoritate, deci pătrunderea partidelor politice româneşti ameninţă şi localităţile de la marginea Secuimii.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.