ro
 

Ceva mai mulţi bani

11.07.2010

Schimbările au adus rectificări bugetare

Anul acesta, în urma reabilitării termice cu ajutorul de la guvern, şi mai multe blocuri îşi pot schimba înfăţişarea. La şedinţa ordinară din 30 iunie, Consiliul Municipal Sfântu Gheorghe a decis să facă prima rectificare bugetară din acest an. Modificările au fost motivate, în primul rând, de schimbările survenite în cele şase luni care au trecut, în legătură cu care primarul Antal Árpád András a dat raportul membrilor consiliului, arătând că, în momentul de faţă, cel mai urgent este să se ia decizii în legătură cu aceste probleme.

În urma rectificării bugetului a fost alocată, în total, suma de 9,6 milioane lei. Privind pe obiective, cele mai mari sume au fost alocate învăţământului, deoarece în urma introducerii sumei/elev,  partea din buget a crescut cu 3,87 milioane lei. Pe lângă aceasta, pentru întreţinerea şcolilor s-au mai alocat 145.000 lei. De asemenea, cele 3,6 milioane primite de la Ministerul Dezvoltării reprezintă o sumă importantă, care a fost destinată întreţinerii drumurilor. Este vorba de 7 străzi – în parte, lucrările sunt începute deja – printre altele străzile Toamnei, Arcuşului şi Armatei Române. Suma cea mai mare, cu puţin peste 1 milion lei, este alocată străzii Armata Română. S-au produs modificări şi în jurul finanţării programului de reabilitare termică, deoarece, tot Ministerul Dezvoltării, a mărit suma iniţială de 4 milioane la 6 milioane lei. „Sumele alocate de la bugetul de stat trebuie incluse şi în bugetul local, de aceea apar aceste cifre” – a explicat primarul Antal Árpád András.

Din punctul de verere al primăriei este o veste bună că a reuşit să micşoreze suma dobânzilor plătite băncilor, care, faţă de suma estimată, a scăzut cu 134.000 lei.

O altă schimbare importantă este aceea că, în urma unei hotărâri recente luate de Consiliul Judeţean Covasna, cu acordul primăriilor, derularea programului din şcoli, Laptele şi Cornul, va fi coordonat de consiile locale din localităţile respective. Asta înseamnă că, aprovizionarea şi urmărirea procesului de derulare intră tot în atribuţia consiliilor locale, iar Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a primit de la Consiliul Judeţean suma necesară de 145.000 lei, sumă care a şi fost inclusă în bugetul local, în cadrul şedinţei  de miercuri, 30 iunie.

Rectificarea a fost motivată şi de faptul că trebuie asigurat aportul propriu pentru proiecte, dintre care cel mai important este proiectul de renovare şi extindere a clădirii şi construcţie a noii săli de sport  al  Colegiului Székely Mikó. Aportul propriu, în acest caz, este de aproximativ 72.000 lei.

Consiliul Local a mai alocat suma de 195.000 lei pentru programul de energie alternativă şi 70.000 lei pentru întreţinerea clădirilor-monument. Din programul de renovare a clădirilor n-a fost uitată nici clădirea primăriei, pentru care s-au alocat aproape 60.000 lei.

Cu ocazia şedinţei consiliului, primarul Antal Árpád András a atras atenţia membrilor consiliului, ca în funcţie de posibilităţi, vor încerca să facă rost de bani pentru toate, dar, au priritate problemele urgente ale municipiului. Edilul oraşului a adăugat că este conştient că sunt multe probleme de rezolvat, însă, acesta pot fi rezolvate doar într-o anumită ordine.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.