ro
 

Energie verde la Sfântu Gheorghe

17.05.2010
Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe intenţionează înfiinţarea unei centrale electrice solare

În data de 30 aprilie, municipalitatea a depus proiectul care se referă la realizarea unei centrale solare care să genereze energie electrică. Conform planurilor, centrala electrică fotovoltaică ar acoperi necesarul de curent electric la 34 de instituţii publice şi ar asigura necesarul pentru iluminatul public.

Valoarea totală a proiectului este de 45,5 milione lei, din care  Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional pentru Creşterea Competitivităţii Economice finanţează 98%, astfel aportul propriu al municipalităţii fiind de 2%.

„Dorim să creem acest parc fotovoltaic pe drumul care duce spre Vâlcele, pe un teren de 4,4 hectare, pe un deal. În cazul în care acest proiect va fi câştigător, trebuie să contruim centrala în termen de 20 de luni,de la data semnării contractului. Energia astfel produsă ar fi introdusă în sistem, astfel încât, practic, ar trebui să achităm numai diferenţa dintre energia electrică folosită de instituţiile subordonate primăriei şi de iluminatul public şi cea produsă de centrala fotovoltaică, ceea ce ar duce la economii semnificative ale costurilor.”- a prezentat avantajele acestui proiect doamna viceprimar Sztakics Éva, cea care a pregătit documentaţia, împreună cu firma mureşeană  Eurotop Consulting.

Consiliul Local al Municipilui Sfântu Gheorghe a adoptat documentaţia, în cadrul şedinţei ordinare din 29 aprilie.

Se preconizează că întreţinerea anuală a centralei ar costa municipalitatea în jur de şaizeci de mii de euro, dar în acelaşi timp, ar putea oferi oportunităţi de locuri de muncă pentru mai mult de 10 oameni.

Conform informaţiilor, acesta este singurul proiect depus, de acest gen, din Transilvania, iar perioada de preaviz a expirat la sfârşitul lunii aprilie.

Uniunea Europeană sprijină utilizarea surselor regenerabile de energie, utilizarea energiei verzi.

În cazul introducerii  unor astfel de tehnologii, costurile sunt peste medie şi perioada de amortizare este şi ea mai lungă, cu toate acestea, mulţumită sistemului de sprijin al UE, şi Sfântu Gheorghe poate obţine sursele de energie regenerabilă.


Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.