ro
 
Marți, 17. Septembrie 2024.

Modernizarea transportului public din Sfântu Gheorghe ajunge într-o nouă etapă

12.09.2024

Sunt amplasate noile staţii inteligente de autobuz şi se lucrează la un nou sistem de semaforizare.

Modernizarea transportului public din Sfântu Gheorghe este una dintre componentele importante ale Planului de Mobilitate Urbană Durabilă. Astfel, din dorinţa de a oferi locuitorilor  servicii mai sigure, mai ecologice și mai predictibile, municipalitatea a accesat fonduri europene pentru extinderea, digitalizarea şi ecologizarea reţelei de transport public.

„Ne dorim un transport public civilizat, previzibil, prietenos cu mediul şi putem să spunem că am făcut paşi importanţi în această direcţie. Avem 12 autobuze electrice în oraş, alte 12 sunt în curs de achiziţie pentru zona metropolitană, am făcut piste de biciclete, sistemul de bike sharing este funcţional, iar în acest moment e în construcţie noul depou al Multi-Trans”, a declarat primarul Antal Árpád într-o conferinţă de presă.

La rândul său, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a explicat că în ultima perioadă a început şi amplasarea noilor staţii de autobuz. 

„În lucru sunt 60 de staţii de autobuz, din care 32 de stații inteligente cu acoperiş, iar restul panouri informative digitale pe stâlpi. Călătorii vor putea urmări în timp real orele de sosire ale autobuzelor în stații prin intermediul panourilor, dar și al unei aplicații digitale, făcând astfel serviciile mai previzibile”, spune viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. Vor fi amplasate şi 15 automate de bilete în diferite zone din oraş, şi va fi creată o aplicaţie smart pentru achiziţionarea de bilete.

Între timp, Multi-Trans lucrează la un nou set de trasee pentru autobuze, cu mai multe stații, inclusiv în cartierele în care până acum nu ajungea transportul public. Cel mai probabil, acestea vor putea deveni operaţionale în prima parte a anului viitor, când şi noul depou de la Câmpul Frumos va intra în funcţiune definitivă. Aici au fost montate până acum 3 staţii de încărcare pentru autobuzele electrice, alte 9 urmând să fie montate în perioada următoare.

De asemenea, noul terminal din str. Berzei va face parte din sistemul integrat de management al traficului, având şi patru staţii de încărcare pentru autobuzele electrice, dar şi panouri de informare şi spaţii moderne de aşteptare pentru călători. 

Lucrările avansează şi la terminalul de pe Str. Lt. Păiuș David, la intersecţia cu str. Mică. Aceasta va fi o stație de oprire pentru autobuzele care intră în oraş dinspre sud, unde vor putea parca și autobuzele urbane, deservind astfel pasagerii din comunele învecinate.

Dirijarea întregului sistem de staţii de autobuz se va face din noul depou, în timp ce sistemul de management al traficului va fi gestionat din clădirea Poliţiei Locale. 

Noul sistem de gestionare a traficului va acorda prioritate transportului public pentru a facilita respectarea orarelor de către cursele de transport în comun. Pentru acest lucru, vor fi amplasate semafoare în 11 noi locaţii din Sfântu Gheorghe, lucrările fiind deja începute la intersecţia străzilor Stadionului şi Spitalului.

Tot ca parte a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, până acum au fost modernizate străzile Ciucului, Stadionului, Fabricii, Nicolae Iorga, Grigore Bălan, au fost amenajate trotuare pe străzile Lunca Oltului şi Păiuș David. A fost construit un pod nou pentru pietoni și bicicliști peste râul Olt, dar şi o pistă de biciclete de-a lungul digului Oltului.  

De asemenea, a fost pus în funcţiune şi sistemul de închiriere biciclete SepsiBike. Acesta are deja 3.387 de utilizatori înregistrați din care 1.666 sunt activi. În prima lună de funcţionare (10 august - 10 septembrie) au fost în total 5.244 de utilizări, cea mai bună zi fiind 4 septembrie cu 274 de utilizări. 

Modernizarea transportului public din Sfântu Gheorghe ajunge într-o nouă etapă
12.09.2024

Sunt amplasate noile staţii inteligente de autobuz şi se lucrează la un nou sistem de semaforizare.

Lacul din cartierul Gării începe să prindă forma finală
06.09.2024

Se construiește o nouă cofetărie pe insulă, şi a fost testată pompa de apă

Peste 2.500 de utilizări ale bicicletelor din sistemul Sepsi Bike
30.08.2024

Experiența primelor săptămâni și răspunsuri la problemele apărute.

A început votul publicului pentru iniţiativele Com’ON Sepsi
26.08.2024

În această ediție, 32 de echipe cu 36 de idei concurează pentru finanțare, iar propunerile primite pot fi votate între 22 august și 8 septembrie pe site-ul www.comonsepsi.ro.

Au început înscrierile pentru cuplurile care sărbătoresc 50, 60 sau 70 de ani de căsnicie
12.08.2024

Termenul limită pentru depunerea cererilor este 1 octombrie 2024.