ro
 

Încep înscrierile pentru termoizolarea blocurilor de locuinţe

20.04.2023

Prioritizarea se va face pe baza mai multor criterii.

Primăria Sfântu Gheorghe anunţă începerea înscrierilor pentru programele de termoizolare a blocurilor de locuinţe.

Până pe 30 iunie, asociaţiile de proprietari pot anunţa intenţia de termoizolare, urmând ca în funcţie de mai multe criterii să fie prioritizate cererile depuse. 

Pentru lucrările de termoizolare există mai multe posibilităţi de finanţare, atât din fonduri europene din noul ciclu de finanţare, cât şi în cadrul programului naţional.

În acest sens, Primăria Sfântu Gheorghe va dezvolta planul local multianual pentru creşterea eficienţei energetice la blocurile de locuințe, Serviciul de Eficienţă Energetică din cadrul Primăriei urmând să asigure implementarea programelor.

În cadrul programului naţional de termoizolare, Guvernul asigură 90% din cheltuieli, Primăria va contribui cu 5%, iar contribuţia proprie a proprietarilor de apartamente va fi de doar 5%.

Astfel, în primă fază, până pe 30 iunie, asociaţiile de proprietari care doresc termoizolarea blocurilor de locuinţe trebuie să anunţe intenţia la Serviciul de Eficienţă Energetică din cadrul Primăriei (Fogas Noémi, șef serviciu, email: noemi.fogas@sepsi.ro), prin furnizarea mai multor informaţii: adresa completă, numărul total de apartamente, numărul locatarilor care sunt de acord cu proiectul de termoizolare şi cu cofinanţarea lucrărilor.

Conform legislaţiei în vigoare, prioritizarea cererilor depuse în cadrul programului naţional se va face în funcţie de mai multe criterii:

  • Eficienţa energetică (reducerea consumului de energie primară şi/sau reducerea emisiilor de CO2) şi numărul de locatari (blocurile cu mai multe apartamente obţin punctaj mai mare).
  • Criteriul urbanistic - Cererile de finanţare vor fi discutate în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism, această Comisie urmând să prioritizeze pe considerente urbanistice.
  • Procentul de semnatari din cadrul Asociaţiei care sunt de acord cu proiectul de termoizolare şi cu cofinanţarea lucrărilor.

În a doua fază, vor fi anunţate asociaţiile de proprietari care sunt eligibile pentru participarea la program, iar acestea vor trebui să furnizeze în cel mai scurt timp o hotărâre a Asociației, un contract de mandat semnat şi lista cu semnăturile locatarilor. Modelul de hotărâre şi de contract de mandat pot fi solicitate de la Primărie, de la Serviciul de Eficienţă Energetică.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.