ro
 

Încă un urs agresiv a fost recoltat la Sfântu Gheorghe

21.09.2023

Primarul Antal Árpád va transmite o scrisoarea preşedintei Comisiei Europene cu privire la problema urșilor din zona noastră.

Mai multe mesaje RO-Alert i-au avertizat miercuri pe locuitorii din Sfântu Gheorghe despre prezența unui urs în zona dintre Chilieni şi intrarea în oraş. Primarul Antal Árpád a declarat în cadrul unei conferințe de presă că ursul a fost găsit și recoltat după mai multe ore de căutări.

„Ieri seară, în urma avertizărilor RO-ALERT de pe parcursul zilei, am căutat ursul mai bine de 3 ore împreună cu jandarmii și l-am găsit în gospodăria unui fermier din Chilieni, unde a omorât una dintre caprele acestuia. Cu ajutorul medicului veterinar prezent la faţa locului, ursul a fost adormit pentru totdeauna”, a declarat primarul Antal Árpád.

Primarul le-a mulțumit locuitorilor din Chilieni pentru cooperare, deoarece cunoștințele lor despre zonă au ajutat foarte mult la găsirea ursului. În același timp, el a reiterat apelul său către populație de a raporta orice apariție de urși în oraș sau în împrejurimi la numărul de urgență 112.

În urma acțiunii de miercuri, primarul municipiului Sfântu Gheorghe consideră că este necesară și sensibilizarea Comisiei Europene cu privire la problema urșilor, urmând să trimită o scrisoare către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

„Aici, în România, în Transilvania și în judeţul Covasna, oamenii săraci sunt cei mai afectați de atacurile urșilor, iar în acest caz, un fermier cu doar câteva capre a pierdut un animal din cauza ursului. Omul sărac nu este în poziția de a schimba regulile europene pentru că un animal protejat i-a ucis animalele. Prin urmare, am decis să acționez ca mediator și să trimit o scrisoare președintei Ursula von der Leyen, cerându-i respectuos să extindă planul de revizuire în cazul lupilor și la urșii bruni, deoarece situația în acest sens în România a ajuns la un nivel alarmant”, a declarat primarul.

Acesta a spus că transmite această scrisoare în calitate de primar și politician ecologist, iubitor de urși, dar ţinând cont de faptul că locul urșilor este în pădure, nu în grădina unui fermier din Chilieni, nu pe marginea drumului sau loviți de un tren, și nu este normal ca urșii să cerșească pe marginea drumului.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.