În Sfântu Gheorghe începe proiectul Prospera Sepsi
Proiectul Prospera Sepsi a fost lansat oficial miercuri, iar acesta oferă servicii integrate pentru persoanele din Sfântu Gheorghe aflate în sărăcie profundă. Prezentarea proiectului a avut loc în cadrul unei conferințe de presă comune la care au participat primarul Antal Árpád, directorul sectorului social al Caritas Alba Iulia, Ludescher László, managerul Grupului de Acțiune Locală GAL Sepsi din Sfântu Gheorghe, Veres Nagy Timea, și managerul de proiect din partea Caritas Alba Iulia, Kerezsi Hajnalka.
Organizatorul principal al proiectului este Caritas Alba Iulia, în timp ce printre partenerii săi se numără Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Centrul Educațional Eurocenter Amőba, Fundația Comunitară Covasna, Serviciul de Ajutor Maltez - Filiala Sfântu Gheorghe și Inspectoratul Școlar Județean Covasna. Pe parcursul următorilor doi ani, vor fi implicate cel puţin 600 de persoane defavorizate din trei zone ale orașului: Őrkő, cartierul Ciucului și zona Câmpul Frumos. O echipă formată din 36 de profesioniști va lucra cu populația țintă, sprijinind participanții în viața și activitățile lor zilnice, ajutându-i pe termen lung să iasă din situația lor dezavantajată.
"Municipiul Sfântu Gheorghe are o strategie privind reducerea sărăciei în comunităţile din oraş. Este o problemă mult mai complexă decât asfaltarea, de exemplu, şi e foarte important să fie implicaţi oameni de specialitate din diverse domenii. Dorinţa noastră este ca în cele trei cartiere marginalizate să reuşim să implementăm o serie de proiecte împreună cu cei care trăiesc în aceste zone ale oraşului cu scopul de a reduce sărăcia. Proiectul este unul extrem de curajos. Scopul nostru nu este de a da pește oamenilor cu probleme, ci de a încerca să-i învățăm să pescuiască", a declarat primarul Árpád-András Antal. Totodată, acesta le-a mulțumit tuturor celor care au colaborat la realizarea proiectului pentru timpul, energia, determinarea și banii investiți până acum.
"Vreau ca peste doi ani să avem rezultate concrete și îmbunătăţiri reale, care să aducă schimbări serioase pentru viitor aici, la Sfântu Gheorghe", a mai spus primarul.
Directorul sectorului social al Caritas Alba Iulia, Ludescher László, a declarat că acest proiect este rodul multor ani de muncă asiduă și a mulțumit tuturor partenerilor și personalului implicat. El a subliniat că în doi ani nu va putea fi eradicată sărăcia extremă, dar vor putea fi luate măsuri serioase pentru a o reduce.
"Se spune că un lanț este la fel de puternic precum cea mai slabă verigă a sa. Acest proiect îi va ajuta pe locuitorii din aceste trei cartiere să devină mai puternici și să se apropie de standardele de viață ale populației medii din oraș. Acesta este un parteneriat între întreprinderi, sectorul civil și instituțiile publice. Municipalitatea și comunitatea care investește nu doar în drumuri, clădiri, asfalt și beton, ci și în oameni, este o comunitate cu viziune, iar din acest punct de vedere, Sfântu Gheorghe și municipalitatea locală este unul dintre exemplele de urmat ale Transilvaniei", a declarat directorul Ludescher László.
Managerul Asociației Grup de Acțiune Locală Sepsi,Veres Nagy Timea, a explicat că acesta este unul dintre cele mai mari proiecte din faza de finanțare a procesului de 7 milioane de euro pentru sprijinirea inițiativelor locale, care a început în urmă cu doi ani.
"Cred că, probabil, nicio intervenție de o asemenea complexitate și amploare nu a mai fost realizată vreodată în oraș și sunt încântată că am reușit să reunim un astfel de parteneriat, deoarece fiecare sector are o atribuție specifică. În acest fel, putem construi un angajament comun și putem obține rezultate reale în vederea atingerii unor obiective comune pentru a ajuta oamenii să-și organizeze viața în mod independent", a declarat Veres Nagy Timea, mulțumind organizațiilor pentru activitatea lor comună.
Managerul de proiect din partea Caritas Alba Iulia, KerezsiHajnalka, a prezentat detaliile și obiectivele specifice ale proiectului: crearea de servicii sociale și socio-medicale care să funcționeze pe termen lung în centrele comunitare care vor fi renovate și nou construite. Una dintre componentele puternice ale proiectului este problema capacității de inserție profesională, în cadrul căreia se va organiza formare profesională, iar participanții vor putea obține diplome care îi vor ajuta să se integreze pe piața muncii, într-o direcție în care abilitățile și capacitățile lor le vor permite să își găsească cu adevărat locul.
"Proiectul se gândește la nivel de familie, vizând copiii și tinerii adulți care sunt capabili să muncească. Persoanele în vârstă pot participa la activități de consolidare a unității familiei. În acest fel, ei se pot dezvolta și deveni mai puternici împreună, deoarece se pot obține rezultate pe termen lung mai degrabă decât individual", a subliniat managerul de proiect Kerezsi Hajnalka.
Valoarea totală a proiectului este de 4.965.626,11 lei, din care 4.679.701,40 lei reprezintă finanțare de la Uniunea Europeană. Bugetul de stat contribuie la implementarea proiectului cu 243.014,25 lei, iar partenerii de proiect cu 42.910,46 lei.