ro
 

Festival de muzică stradală și oferta gastronomică la Zilele orașului

19.04.2023

Programul celei de-a 30-a ediții a Zilelor Sfântu Gheorghe cuprinde peste 170 de evenimente în 40 de locații și se speră că toată lumea va găsi ceva de făcut și de savurat, au declarat miercuri organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe la Ceainăria Tein, unde Martinka János, Igyártó Réka și Erdély András au prezentat artiștii Festivalului de muzică stradală și oferta gastronomică, precum și ultimele detalii ale Zilelor Orașului, care încep duminică.

Organizatorul Festivalului de Muzică Stradală din Sfântu Gheorghe (SUF), Martinka János, a reamintit că evenimentul, care până acum câţiva ani era un eveniment separat, a fost integrat în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe în 2016, iar ambele părți au avut de câștigat de pe urma acestui lucru.

„Pe de o parte, muzica stradală de calitate este un element de creare a atmosferei în orice târg care merită să existe, iar pe de altă parte, pentru muzicieni este o plăcere să cânte într-o mulțime în efervescență”, a spus fondatorul popularei trupe Selfish Murphy.

La ediția din acest an, un total de nouă trupe și grupuri de artiști vor încânta publicul târgului, a spus Martinka, care a început lista de pe un loc foarte „înalt”: Gulliver Gang din Miskolc este singura trupă din Ungaria care cântă pe picioroange.

„Producția lor este o priveliște pentru ochi, dar și un festin pentru urechi. În timpul cavalcadei distractive de muzică de stradă, ei implică și publicul în a cânta alături de ei. Repertoriul lor, care variază de la jazz la hituri pop populare, este făcut și mai impresionant cu cascadorii spectaculoase, inclusiv „mâncatul” focului, jonglerii și acrobații cu marionete gigantice. Concertul interactiv se va adresa atât copiilor, cât și adulților, iar trupa a câștigat premiul pentru cel mai original spectacol de muzică de stradă din Eger în 2022”, explică János Martinka. 

CandyMen Duo (HU) poate crea o adevărată experiență de concert big band și o atmosferă fantastică. Paleta: rockabilly, rock, pop, country, blues, umor, ritm zdrobitor, putere, dinamică și solo-uri instrumentale incitante din punct de vedere melodic, spectacole de tip show, mișcări scenice care amintesc de acrobații de circ – aceasta este rețeta „simplă” a succesului acestei trupe din doi membri.

De asemenea, un spectacol de muzică live în doi, susținut de claviaturistul și cântărețul Süle Zsolt (HU) și de artistul pantomim Egyed Brigitta, în care interpretează compoziții proprii. Süle Zsolt este ambasador muzical al orașului Veszprém, Capitală Europeană a Culturii, câștigător al Premiului Gizella.

Anul acesta, SUF are doi participanți locali: melodiile indie folk ale lui Jenifer Mohebbi din Miercurea Ciuc, ale cărei cântece apropiate de natură au mai fost auzite în cadrul festivalului, și binecunoscutul Spontán Zenekar, un grup de muzicieni folk din Sfântu Gheorghe.

Dacă toți acești muzicieni buni nu vă înveselesc, există întotdeauna Duo Vagabonds Clowns (HU), un tânăr duo de clovni al cărui scop este de a lumina partea întunecată a vieții prin „gândirea clovnilor”. 

Cei cinci membri ai Lobbanáspont Tűzzsonglőr Egyesület (Asociația de jonglerii cu foc Lobbanáspont) din Eger (HU) vor fi, de asemenea, foarte populari cu spectacolul lor incendiar, uimind literalmente publicul cu 25 de instrumente diferite de jonglerie cu foc, și nu este prima dată când Hlásznyik Attila (HU), un artist de stradă, își va arăta abilitățile de pictură cu spray.

În ceea ce priveşte oferta gastronomică, Igyártó Réka a declarat că Asociația Restaurantelor din Sfântu Gheorghe (SVESZ) a fost încântată să organizeze și în acest an partea gastronomică a Zilelor Orașului. Vicepreședintele SVESZ a adăugat că mâncarea tradițională va fi disponibilă în locațiile cunoscute, pe strada Libertăţii (între strada Spitalului și strada Gróf Mikó Imre), și în parcarea din fața fostului Hotel Bodoc, în timp ce rulotele de tip street-food vor fi parcate în fața teatrului și în Piața Sfântul Gheorghe.

Curtea Vinului va fi amplasată în Parcul Memorial ’56 (în curtea Casei de Cultură „Kónya Ádám”), unde veți putea degusta vinurile de la Takács, de la cramele Fort Silvan, Farkas, Borbrigád, de la magazinele de vinuri Wine Dispenser, de la distileria de coniac Szicsek și berile artizanale Lucretia Schooner, precum și prosecco dintr-un cărucior special.

În curtea Szimpla, printre alte produse, se oferă brandy Csípán, vinuri de la cramele Gramofon și Domeniul Bogdan, precum și bere artizanală de la Zăganu și Bere Carol.  

Sâmbătă, de la ora 12:00, în parcarea restaurantului Park va avea loc tradiţionala prăjire a boului la proţap.

De asemenea, biletele pentru spectacolele din cadrul săptămânii culturale pot fi achiziționate de pe eventim.ro sau personal de la Casa Municipală de Bilete (Piața Libertății nr. 1). Casa de bilete este deschisă în fiecare zi lucrătoare de la ora 8.00 și este deschisă până la ora 16.00 în zilele de luni și miercuri, până la ora 18.00 în zilele de marți și joi și până la ora 15.00 în zilele de vineri. Studenții, pensionarii și posesorii de card de familie numeroasă au dreptul la bilete cu reducere, care pot fi achiziționate personal de la casa de bilete, pe baza prezentării documentelor justificative.

Site-ul evenimentului va fi actualizat constant, noi fotografii nostalgice vor fi postate pe Facebook, iar detalii pot fi găsite şi pe paginile Instagram şi TikTok ale evenimentului.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.