ro
 

Expoziție interactivă despre inventatorii maghiari la fosta fabrică de ţigarete

02.06.2022

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează o expoziție care va fi deschisă pe 13 iunie și va putea fi vizitată până pe 17 iunie la fosta fabrică de ţigarete din Sfântu Gheorghe.

După deschiderea expoziției, va avea loc o conferință profesională cu prezentări ale vorbitorilor invitați: Koszecz Sándor, director al Centrului de Experiențe Științifice KOLLABOR, Békéscsaba; Ania Pascalău, reprezentant al CREIC, Cluj-Napoca; Horváthné Pákozdi Emese, reprezentant al Centrului Interactiv de Experiențe Științifice FUTURA, Mosonmagyaróvár.

Pe lângă comemorarea inventatorilor maghiari, scopul evenimentului este de a prezenta ateliere creative antreprenorilor și persoanelor cu interese tehnice și științifice din regiune. Aceste ateliere pot inspira demararea unor inițiative similare și pot oferi inspirație pentru utilizarea viitoare a fostei fabrici de ţigarete.

Vizitatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a participa la un tur ghidat interactiv, învățând despre inventatorii maghiari, invențiile lor și despre oamenii de știință de origine maghiară laureați ai Premiului Nobel, într-un cadru nu foarte îndepărtat de epoca în care aceștia au fost activi.

Expoziția prezintă o serie de obiecte inventate de oamenii de știință maghiari sau care au contribuit la inventarea acestora. Datorită colecției de echipamente de la Sepsi TeleTár din Sfântu Gheorghe, pasionații de telecomunicații și de istoria tehnologiei vor avea ocazia să încerce și ei exponatele.

Expoziția poate fi vizitată cu un tur de grup ghidat în perioada 13-17 iunie, în clădirea fostei fabrici de ţigarete de pe strada Kós Károly nr. 21. Tururile cu ghidaj pentru grupuri pot fi rezervate în avans la numărul de telefon 0747 408 005, zilnic între orele 9:00 și 18:00.

Expoziția este finanţată de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna.

Trupe locale la Zilele Sfântu Gheorghe
27.03.2024

Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au susținut miercuri, la Centrul Cultural Babel, o conferință de presă despre trupele locale care vor concerta pe Scena Principală a evenimentului din acest an, dar și despre festivalul de muzică stradală.

Actualități livrești importante la cea de-a III-a ediție a SepsiBook
22.03.2024

Au fost anunțați primii invitați confirmați: Gabriela Adameșteanu, Marius Chivu, Adina Rosetti, Ada Milea și Bobo Burlăcianu sunt doar câțiva dintre autorii și artiștii prezenți la Arena Sepsi în perioada 23 – 26 mai.

„Ne place acest program”
22.03.2024

Interviu cu Kolumbán Anett, antrenoare de handbal în cadrul programului „Iniţiere în sport”

Primăria Sfântu Gheorghe stinge din nou luminile în Ora Pământului
20.03.2024

Sâmbătă, 23 martie, între orele 20:30-21:30, iluminatul public va fi stins în Piaţa Centrală şi la sediul Primăriei

Zilele Sfântu Gheorghe: One man aproape show cu Pavel Bartoș
20.03.2024

Un spectacol după un scenariu scris de Pavel Bartoș, care cuprinde în mare parte elemente autobiografice, tratate cu umor, poate prea mult umor, în care autoironia și sinceritatea sunt la ele acasă.