ro
 
Luni, 25. Septembrie 2023.

Eva FilmMakers Fest – Ediția a 3-a

19.09.2023

În perioada 22-28 septembrie, la Sf. Gheorghe, va avea loc cea de-a treia ediție a festivalului Eva FilmMakers Fest, primul festival de film din țară dedicat exclusiv femeilor regizor.

Lansat în toamna anului 2021, din dorința de a echilibra balanța dintre talentul masculin și cel feminin în arta cinematografică, o artă unde femeile sunt asociate mai degrabă cu actoria decât cu regia, Eva FilmMakers Fest aduce în atenția publicului din Sf. Gheorghe o serie de filme a căror regie este semnată de cineaste din țară, din Ungaria și Iran. Ediția din acest an este marcată de un mix între trecut și prezent, cu filme noi difuzate în paralel cu filme care au făcut istorie.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc vineri, 22 septembrie, de la ora 17.30, la Teatrul Andrei Mureșanu. Prima peliculă din festival va putea fi urmărită în aceeași seară, de la ora 18.00, când va fi proiectat filmul „Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes” („Keleti Ágnes - Cea care a învins timpul”), regia Oláh Kata.

Pe parcursul Festivalului vor fi difuzate în diverse locații următoarele filme, semnate exclusiv de femei regizor: „Csángók” („Ceangăi”) și „Anyám és más futóbolondok a családból” („Mama mea și alți nebuni din familie”), r. Fekete Ibolya; „Digitális nomádom” („Nomadul meu digital”), r. Oláh Kata; „Örökbefogadás” („Adopția”), r. Mészáros Márta; „A maga természete szerint és szabadon” („Liber și prin propria sa natură”), r. Szebeni Zsuzsa, Ugron Zsolna, Bertha Lívia; „A hetedik szoba” („A șaptea cameră”), r. Mészáros Márta; „Memento Mori - A Váci legenda” („Memento Mori – Legenda de la Vác”), r. Kiss Stefán Mónika; „Veszélyes lehet a fagyi” („Înghețata poate fi periculoasă”), r. Szilágyi Fanni.

Din program face parte și filmul „Crai nou”, r. Alina Grigore, care va fi difuzat în premieră la Sfântu Gheorghe. Acesta a obținut numeroase premii naționale și internaționale, fiind apreciat de criticii de film și public deopotrivă.

Ca și în edițiile anterioare, sunt programate și o serie de evenimente conexe, precum întâlniri ale publicului cu regizoarele, facilitate de esteticianul de film Vincze Teréz, dar și cu alți specialiști și artiști din echipele de filmare.

Un loc aparte printre aceste evenimente îl ocupă întâlnirea cu publicul susținută de Irina Margareta Nistor, care va prezenta un scurt istoric al regiei feminine din România, pe baza a trei filme ce vor fi proiectate pe parcursul Festivalului: „Patima”, r. Mircea George Cornea; „Serata”, r. Malvina Ursianu și „Stop cadru la masă”, r. Ada Pistiner.

Prezentă pentru prima dată în România, Mariam Hamdy, organizatoarea ASWAN International Women Film Festival din Egipt, va coordona un masterclass tematic, obiectivul acestuia fiind schimbul de experiență în organizarea festivalurilor de film cu și pentru femei.

O altă premieră din cadrul Festivalului o constituie difuzarea filmului „Like fish on the moon” („Ca peștele pe lună”), r. Dornaz Hajiha. Marele câștigător al TIFF în anul 2023, filmul va fi difuzat pentru prima dată la Sf. Gheorghe. Proiecția va fi urmată de o întâlnire on-line a publicului cu regizoarea.

Geniul creativ al femeilor în artă va fi celebrat pe parcursul Festivalului și prin alte două evenimente deosebite. Marți, 26 septembrie, va avea loc la Centrul de Cultură Arcuș deschiderea unei expoziții cu opere ale artistelor Ballun Viktória, Kovács Csonga Anikó și Kún Fruzsina. În aceeași seară, la TAM se va juca spectacolul „Privitor”, în regia Andreei Gavriliu.

Deși în acest an finanțarea proiectului este mult redusă, organizatorii Eva FilmMakers Fest vor continua proiecțiile în orașele din județul Covasna, ajungând cu acestea la Întorsura Buzăului, Sita Buzăului,, Covasna și Târgu Secuiesc.

Festivalul se va încheia joi, 28 septembrie, cu o proiecție în DriveIn Cinema, în parcarea de lângă sediul Cinema Arta/TAM. Titlul filmului va fi anunțat pe parcursul Festivalului.

Eva FilmMakers Fest este realizat de Casa de Cultură „Kónya Ádám” prin Cinematograful Arta, și Teatrul „Andrei Mureșanu" din Sfântu Gheorghe. Și în acest an proiectul beneficiază de sprijin financiar din partea Consiliului Județean Covasna.

În limita locurilor disponibile, accesul la toate filmele și evenimentele conexe din festival se va efectua prin bilete la prețuri promoționale. Detalii privind programul sunt disponibile pe pagina de facebook Eva FilmMakers Fest.

Încă un urs agresiv a fost recoltat la Sfântu Gheorghe
21.09.2023

Primarul Antal Árpád va transmite o scrisoarea preşedintei Comisiei Europene cu privire la problema urșilor din zona noastră.

Campanie de strângere de semnături pentru steagul municipiului Sfântu Gheorghe
21.09.2023

Ne-am putea afirma drepturile dacă ne-am uni forțele

Eva FilmMakers Fest – Ediția a 3-a
19.09.2023

În perioada 22-28 septembrie, la Sf. Gheorghe, va avea loc cea de-a treia ediție a festivalului Eva FilmMakers Fest, primul festival de film din țară dedicat exclusiv femeilor regizor.

Micro lumi, maxi impulsuri: a 9-a ediție a festivalului pulzArt
19.09.2023

Cea de-a 9-a ediție a festivalului de arte contemporane pulzArt a adus totul sub aceeași dimensiune. „Floarea Soarelui" s-a întâlnit cu un show de dans cu focul, soliștilor de la Corul Bărbătesc „Sfântul Efrem” le-au răspuns Pensulele vorbărețe, modelele brodate pe pânză au dialogat cu munca invizibilă de spălare a cearșafurilor, scrisul creativ cu atelierul de sunet, versul liber cu teatrul, și toate au intrat în dialog cu publicul.