ro
 
Luni, 29. Aprilie 2024.

De ce se instalează parapeţi de-a lungul noii piste de biciclete de pe digul râului Olt? Vor exista treceri de pietoni pe pista de biciclete?

15.04.2024

Continuă construcția celor șapte kilometri de pistă de biciclete asfaltată de-a lungul digului râului Olt, începută anul trecut

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe consideră că este important să se creeze condiții propice pentru persoanele care vor să circule cu bicicleta în oraș în loc să meargă cu mașina. Construcția unei noi piste de biciclete de șapte kilometri pe digul râului Olt reprezintă o etapă importantă în extinderea infrastructurii pentru bicicliști. Este probabil prima dată când o pistă de biciclete atât de lungă se construieşte pe digul unui râu la noi în ţară.

Scopul Primăriei prin acest proiect este de a facilita accesul cu bicicleta al locuitorilor din Sfântu Gheorghe la meciurile de baschet și fotbal, dar este o alegere bună și pentru cei care vor să facă sport și să se relaxeze.

În timpul construcției noii piste de biciclete pe digul râului Olt, între Chilieni și pârâul Arcuş, a fost necesar să se ridice și să se lărgească digul și să se creeze versanți înclinați în mai multe secțiuni. Aceste lucrări au putut fi efectuate doar în conformitate cu legislația în vigoare, deși cu costuri suplimentare considerabile pentru municipalitate.

În România, din păcate, construcția de drumuri și piste de biciclete se bazează pe aceeași legislație, astfel încât dacă o construcție rutieră are o pantă pe ambele părți ale drumului, este obligatorie instalarea de bariere de siguranță în conformitate cu standardele.

Noua pistă pentru biciclete are o pantă de 22 de grade pe ambele părți, astfel încât este obligatorie instalarea de parapeţi de siguranță în conformitate cu standardele pe întreaga secțiune a pistei pentru biciclete.

Lățimea totală a pistei pentru biciclete între cei doi parapeţi este de peste 2 metri, iar parapeţii din metal galvanizat sunt amplasaţi la câte 40 cm de borduri pe ambele părți. Pista pentru biciclete va avea o lățime cât aproape o bandă de circulaţie auto, unde doi bicicliști pot merge confortabil unul lângă altul.

Treceri de pietoni în mai multe puncte de-a lungul pistei pentru biciclete

Multe persoane s-au plâns că cei care vor să meargă pe jos, să alerge sau să facă sport în zona de lângă râul Olt nu vor putea traversa pista de biciclete din cauza barierelor. Adevărul este, însă, că în multe locuri în care au existat puncte de trecere, vor fi amenajate treceri de pietoni, astfel încât persoanele care vor să facă sport de-a lungul râului Olt să poată trece cu ușurință de pe o parte pe alta pe jos. Pentru a proteja digul, vor fi create patru puncte de trecere pentru accesul autovehiculelor pe malurile Oltului.

Pista de biciclete va putea fi folosită doar de biciclişti, pietonii având acces doar pentru traversarea digului prin punctele de trecere, iar motocicletele, căruțele sau ATV-urile nu vor avea acces pe noua pistă.

Lucrările de până acum au inclus curățarea terenului, așezarea mai multor straturi de piatră spartă pentru fundaţie, instalarea de borduri și stâlpi de iluminat, iar în prezent se instalează parapeții de protecție și se toarnă asfaltul. Pista de biciclete va fi semnalizată cu benzi vopsite și semne de circulație, iar două pasaje de 28 de metri lungime și 2,5 metri lățime vor fi construite peste pârâul Debren și peste albia fostului pârâu Kökényes.

În viitor, municipalitatea intenționează să extindă pista de biciclete în trei direcții: spre podul de la Chilieni, spre strada Sylvester Lajos și spre strada Energiei.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.

Va fi construit un nou cartier în locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe
16.04.2024

Un campus pentru învăţământul dual şi 96 de locuinţe vor fi construite din fonduri europene câştigate de Primărie